vucic-gasenjeНајбоље је да медије приватизујемо и имамо тржиште у медијској сфери, што је светски и европски стандард, изјавио је данас председник Владе Србије Александар Вучић.

Рок за приватизацију медија је продужен за још четири месеца, јер мислим да је најбоље да медије приватизујемо и нека сваки газда ради шта хоће и како хоће, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Нико се није радовао када је Влада продужила рок до октобра, али лагао бих кад бих рекао да не желимо приватизацију у медијској сфери, нагласио је Вучић.

Говорећи о локалним медијима, он је оценио да свуда има проблема и констатовао да на локалним телевизијама, које сада плаћају грађани, сваки градоначелник „слику своју љуби“.

Упитан да ли ће се Србија одрећи свог светског сервиса, Међународног радија Србија, Вучић је одговорио спреман да још једном саслуша аргументацију и размотри шта може да се уради, али је напоменуо да је „наше да направимо здраве услове за све“.

СИНОС: Влада Србије да не гаси Међународни радио Србија, ради се о јединој српској радио станици која емитује програм за иностранство на 12 језика

Синдикат новинара Србије позива Владу Србије да не гаси Радио Југославију (Међународни радио Србију) једину српску радио-станицу која емитује програм за иностранство на 12 језика и њен сајт, на коме се могу чути и прочитати вести на тим језицима.

То би требало да се догоди 1. јула ове године, у којој Радио Југославија прославља осам деценија од оснивања тада Краткоталасне радио-станице Београд. СИНОС подсећа да у медијским законима пише да држава има јавни интерес да информише светску јавност и Србе у дијаспори и не разуме зашто Влада гаси станицу на чији значај ових дана указују чак и стране амбасаде.

СИНОС је забринут због „изузетне посвећености“ Министарства културе и информисања да све медије приватизује, што ће, имајући искуство досадашње приватизације, бити крај постојања ових медија. Фасцинантна је и снажна подршка коју медијска коалиција даје министру Ивану Тасовцу и државном секретару Саши Мирковићу да доврше овај посао, а УНС и НУНС су вероватно једина медијска удружења у свету која се из све снаге боре да њихови чланови остану без посла.

СИНОС још једном апелује на Уставни суд да се хитно изјасни о иницијативи коју смо са Професионалним удружењем новинара Србије (ПРОУНС) поднели прошле године о томе да ли су медијски закони, у делу који се односи на забрану локалној самоуправи да оснива медије, у складу са Уставом Србије. СИНОС упозорава Уставни суд да ће због одбијања да се изјасни о овом случају сносити одговорност за примену медијских закона чије ће последице бити теже за јавност и професију него оне из деведесетих година.

Још једном подсећамо да је највишим правним актом државе локалној самоуправи гарантовано право да буде оснивач медија. То је, због плурализма власништва, предвиђено и Препорукама Комитета министара Савета Европе из 2007. године, Медијском студијом из 2009. коју су припремили експерти Европске комисије и Медијском стратегијом коју је усвојила ( а никада није ревидирала) Влада Србије 2011. То је пракса земаља Европске уније али и држава у региону.

Нови рок  за приватизацију медија 31.10.2015

БEOГРAД – Нови краjњи рок за приватизациjу медиjа у државном власништву биће 31. октобар 2015. године, предвиђено jе изменама Закона о jавном информисању и медиjима, обjављеном на саjту Скупштине Србиjе.

Tим изменама предложена jе забрана финансирања из jавних прихода медиjа за коjе до 1. jула не буде обjављен jавни позив за продаjу капитала.

финансирање медиjа, за коjе се до краjа jуна обjави jавни позив за продаjу, биће обустављено после 31. октобра ако њихов капитал до тада не буде продат, прецизирано jе предложеним изменама, коjе jе влада усвоjила данас, а коjе су стигле у скупштину на усваjање по хитноj процедури.

Tи медиjи ће се до краjа октобра финансирати на основу проjектног суфинансирања.

Уколико jавни позив за продаjу капитала медиjа не буде упућен до 1. jула 2015. године, предвиђено jе да се поступак приватизациjе обуставља, а поступак се наставља  поделом акциjа запосленима без накнаде.

Влада ће донети акт коjим ће ближе уредити поступак приватизациjе поделом акциjа запосленима без накнаде.

Предложеним изменама закона прецизиран jе и рок у коме ће купац медиjа бити у обавези да поштуjе уговорене обавезе, као и ближе одређење „континуитета медиjског садржаjа“.


Извор: ФоНет, Танјуг, НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и СИНОС о приватизацији медија

* Обавезна поља