djulijani-vucicРуди Ђулијани који важи за једног од главних кандидата за државног секретара у влади изабраног председника САД Доналда Трампа, саветовао је стране политичаре и лобирао за безбедносне фирме чији клијенти имају компликоване везе са америчком владом што би могло да буде отежавајуће за његово могуће именовање, пише данас агенција АП.

АП пише да је бивша државна секретарка Хилари Клинтон била забринута када је Ђулијани отпутовао у Београд и састао се са лидерима једне српске политичке партије која је, како наводи агенција, „некад била повезана са бившим српским лидером Слободаном Милошевићем“.

„Ово је скандалозно“, написала је Клинтон у априлу 2012. када јој је њена шефица кабинета Черил Милс упутила копију извештаја агенције АП о Ђулијанијевом састанку са званичницима Српске напредне странке, пише АП.

Када се сазнало о Ђулијанијевој посети, америчка амбасада у Београду је издала саопштење у којем је навела да не заузима стране у српским изборима. Вођа партије с којом се Ђулијани састао, Александар Вучић, сада је председник владе Србије, наводи АП.

АП наводи да је Милошевић био оптужен за ратне злочине због ратова 1990-тих година и да је умро у затвору пре десет година. Док бивши градоначелник Њујорка чека да види да ли ће га Трамп изабрати за државног секретара, његово саветовање страних и корпоративних клијената могло би да га изложи истим критикама које су упућене бившој државној секретарки Хилари Клинтон због њених веза са страним владама и фирмама које су давале донације њеној породичној добротворној организацији, Фондацији „Клинтон“.

Сам Ђулијан је у августу рекао за Си-Ен-Ен да је Хилари Клинтон односима Стејт департмента и Фондације „Клинтон“ јасно прекршила законе о сукобу интереса.

Ђулијанију би могло да се замери што је више година провео у фирмама које су представљале владе и мултинационалне компаније, а интереси неких од њих су различити од интереса САД.

djulijani-vucic-527

Он је тако држао говоре, захтевајући од Стејт департмента да са америчке листе терористичких организација склони једну иранску опозициону групу. Стејт департмент је скинуо организацију са тог списка 2012, у време када је Хилари Клинтон била државна секретарка.

Ђулијани је у интервјуу за „Њујорк тајмс“ у уторак рекао да није никада лобирао ни за чије интересе, стране или било које друге.

Он је бранио рад своје консултантске фирме у Катару, монархији у Персијском заливу, и новац који је добио за подршку иранској дисидентској групи „Муџахедин е Калк“ (МЕК) коју су САД биле ставиле на списак страних терористичких организација.

Ђулијани је рекао да је његова веза са том групом врло отворена.

— Имам пријатеље у целом свету. То није новост за мене. Када постанете градоначелник, постанете заинтересовани за спољну политику. Када сам отишао с места градоначелника, мој главни рад је био правни и безбедносни, широм света – рекао је Ђулијани. Ђулијани се никад није регистровао у влади као лобиста. Он је деловао у иностранству као „консултант за безбедност“ и повремено као „политички саветник“, мада је својим деловањем понекад покушавао да утиче на америчку политику, наводи АП. Ако буде номинован за државног секретара САД, Ђулијани ће морати да изложи своје финансије, слично као када је ушао у председничку кампању 2007. године.

Тада је у представљању финансија показао да је већ мултимилионер са имовином вредном између 18 и 70 милиона долара. Ђулијани је често критиковао Хилари Клинтон због њених плаћених говора за специјалне фирме. Међутим Ђулијанијева предавања средином 2000-тих би могла да му донесу сличне етичке проблеме, наводи АП. Од краја 2005. до почетка 2007. Ђулијани је одржао више од 100 плаћених говора, већином за по 100.000 долара.


Извор: Бета, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић као један од Ђулијанијевих минуса

* Обавезна поља