vucic-konferencija za novinareБЕОГРАД — Посада хеликоптера и здравствени радници, за мене лично и за ову владу нису криви ни за шта. Ови људи су хероји и тако треба да их памти Србија,рекао је Вучић.

Пилоти Омер Мехић, Милован Ђукалић, заставник Небојша Трајић, механичар Иван Миладиновић и здравствени радници Џевад Љајић и Мирославу Мића Веселиновић и беба Адемовић су имена настрадалих, имена која су у потрази за кривцима за пад хеликоптера забораљена, рекао је премијер Србије Александар Вучић.

Јурили смо кривце као што други трагају за благом и то задовољство не могу да разумем“, навео је премијер додајући да се у извештајима о паду хеликоптера говори о узроцима и евентуалним грешкама, а не о кривици.

„Падају на овом свету и авиони и хеликоптери, али влада људскост и жртве се не разапињу“, казао је Вучић.

„Несреће се не догађају без пропуста, у нормалним земљма, каква треба да буде Србија, то оставља надлежним орагнима. Новинари и аналитичари не воде поступке. Молим вас када говоримо о било ком извештају морамо да поштујемо жртве“, рекао је он.

„Летео је, возио хеликоптер желећи да спаси једно дете, није успео, сам је платио највећу цену. Омер није крив“, истакао је Вучић и додао да би се ставила тачка на ту причу мора тужилаштво да одради свој посао.

„Тужилаштво је самостални орган и у њихов рад се неће нико мештати“.

„Молим вас да сада не кривите Омера Мехића. Као безброј пута до сада желео је да спасе једно дете, није успео, сам је платио цену. Омер није, крив, као ни Бандић, и многи други“, истакао је Вучић и додао да би се ставила тачка на ту причу мора тужилаштво да одради свој посао.

Вучић је рекао да је тужилаштво самостални орган и да се у њихов рад неће нико мештати.

„Ако тражите политичку одговорност – тражите је од мене“, рекао је и он истакао да је Војска Србије најугледнија институција и да неће никоме дозволити „да је неко штити због ситних политичких интереса“.

На питање новинара да ли је посада која је полетела била дежурна тог дана или је дошло до замене летова, премијер је рекао: „Појма немам“. Он је додао да би, да је требало да одлучи да ли да се дете спасава, одлучио да се дете спаси.

„Лов на вештице“

Истиче да јуче објављени извештаји не пребацују кривицу ни на кога, већ говоре о одговорности, узроцима несреће и грешкама.

Према његовим речима, Тужилаштво једино може да стави тачку на ту причу, али да је уверен да ће бити оних који ће наставити „лов на вештице“.

„Тужилаштво је ту да испита сваку одговорност. Ако желите политичку одговорност за то што је неко хтео да спасе бебу, тражите је од мене“, истакао је премијер рекавши на конференцији за новинаре: „Ви сте тражили да извештај буде објављен“.

Он је навео да лично није био за то, јер не види смисао. „Чему све то, да прогонимо на наше јунаке, шта је био смисао свега“, упитао је Вучић.

Железара ће бити профитабилна већ у мају

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је смедеревска Железара последњих месеци успела да смањи губитке и поручио да ће то предузеће пословати профитабилно већ у мају.

Вучић је, на конференцији за медије, истакао да је губитак у пословању Железаре у јануару био девет милиона евра, док је у марту тај минус „15 пута нижи”, а да ће у априлу бити испод 500.000 евра.

„Већ у мају очекујемо да Железара послује профитабилно”, поручио је Вучић истакавши да је то предузеће, после Фијата, већ постала други извозник у Србији.

Према Вучићевим речима Железара је остварила уштеду на куповини кокса, од око два милиона долара месечно, руде од око 1,5-2 милиона долара, на струји од око два милиона долара, шљаци милион-милион ипо и ватросталним материјалима од око 0,5 милиона долара.

„Имаћемо и додатне уштеде. Железара ће бити носилац привредних активности у Србији. Иза Фијата је већ други извозник, драматично повећава производњу и у потпуности је опредељена ка извозу.

„У Априлу ћемо имати око 85.000 до 90.000 тона, а у мају ћемо ићи на максимум производње од 95.000 тона када је реч о једној високој пећи. Очекујемо да до новембра покренемо другу високу пећ и да идемо на рекордну производњу у Железари”, поручио је Вучић.

Дефицит смањен и више од очекиваног

Говорећи о економским параметрима, премијер истиче да је у 2014, у првом кварталу, Србија имала дефицит од 75 милијарди, а да је у првом кварталу 2015. било предвиђено да се смањи на 55 милијарди.

„Успели смо да га смањимо на 21,445 за три месеца. То је за 33 милијарде бољи резлутат“, објашњава премијер и додаје да су сви приходи бољи од очекиваних, а расходи су нижи.

„Ако се тај тренд из прва три месеца настави, ако додамо још један такав месец, то ће бити на нивоу уштеда које су остварене на платама и пезијама“, каже Вучић.

Премијер наглашава да је у јануару ове године приход од бруто домаћег ПДВ-а износио 49 милијарди у односу на 47 милијарди из истог месеца 2014. У фебруару је то било 38 милијарди у поређењу са 34,88 милијарди из 2014, а у марту ове године је остварено 47,53 милијарде у односу на 41,117 милијарди из марта прошле године.

Када је реч о макроекономским кретањима, добри су показатељи да је дошло до раста прерађивачке индустрије од 3,5 одсто у прва три месеца.

„Реални промет у трговинама на мало је 1,4 одсто виши. Увоз робе је, такође, виши“, указује Вучић.

Извоз у еврима је већи, док је инфлација на минималном ниваоу, готово на нивоу дефлације, објашњава Вучић.

Како каже, никад не говори лепе вести и не саопштава ружичасте. „Никад ствари нисам представљао лепшима но што јесу. Поштујем Фискални савет јер увек кажу лошије но што јесте. Али кад кажем да ћемо имати простора за повећање плата и пензија нисам се шалио“, рекао је Вучић.


Извор: Б-92, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић, лов на вештице и остале бајке

* Обавезна поља