VucicpritisakБЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић објавио је гостујући на ТВ Пинк пакет од пет мера које ће како каже поспешити развој привреде у Србији.

То су борба против сиве економије, подстицај кредитних активности у 2014. години и најјачи инвестициони пакет за подстицај инвеститора и домаћих и страних без разлике где неће бити фаворизвања једних на рачун других. Као четврту и пету меру Вучић је навео значајне пореске и подстицање масовне градње и изградње јефитиних станова.

Вучић је гостујући у емисији „Тешка реч“ рекао да ће на тим мерама радити у наредних десетак дана и све припремити.

Премијер Србије ће у понедељак разговора са око 200 представника банкарског сектора, иностраних фирми, грађевинских предузећа и фирми приватних предузетника како би чуо њихове ставове пре него што Влада Србије усвоји пакет мера за опоравак привреде.

„Желео сам да их чујем, да видим који су њихови предлози, да имамо довољно времена да их допунимо, а моја порука њима је да Србија хоће другачију атмосферу, развој пољопривреде и јачање привреде“, рекао је Вучић гостујући на Пинк ТВ.

А упитан да ли ће међу домаћим привредницима бити и Мирослав Мишковић и Милан Беко, Вучић је рекао да он саговорнике не бира према томе да ли су му лично симпатични или не, већ је поновио да ће састанку присуствовати 200 највећих пореских платиша, односно најуспешнијих привредника, али да не зна да ли су та двојица међу њима.

„А за мене су успешни они људи који плаћају порезе Србији и од којих држава има користи, не могу да правим разлику у односу на то да ли су ми симпатични, али циеница је да би неки могли да се поносе, али неки други да се постиде због плаћања односно неплаћања пореза и доприноса држави“, навео је Вучић.

Влада би те мере требало да усвоји на седници у четвртак.

Вучић сутра са привредницима и банкарима

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић састаће се сутра са представницима домаћих и страних компанија с којима ће разговарати о унапређењу реформских економских мера кроз дијалог између државе и представника приватних компанија.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Србије циљ разговора јесте стварање бољег пословног амбијента за подстицање инвестиција и економског опоравка и развоја Србије.

Вучић ће се сутра у Палати Србија састати са представницима банкарског сектора, страних компанија, грађевинских фирми и домаћих компанија.

Састанак ће бити одржан у Палати Србија, и то у 13 сати са представницима банкарског сектора, у 14,30 са представницима страних компанија, а у 16 са представницима грађевинских фирми, и у 18 сати са представницима домаћих компанија.

Предвиђено је да се после састанака премијер обрати медијима.

Шта ће Вучић рећи привредницима?

Београд — Влада Србије ће највероватније у четвртак усвојити сет економских мера. Премијер Александар Вучић у понедељак се састаје са више од 200 привредника.

Иако је била заказана за понедељак, седница Владе на којој ће се усвојити економске мере које би требало да подигну привреду, повећају број запослених и створе повољније услове за инвестирање биће највероватније у четвртак. У понедељак Вучић разговара са више од 200 привредника које ће упознати са тим мерама, а жели да чује и неке њихове предлоге.

Ако уз помоћ нових економских мера, привредни раст буде био чак и мало изнад нуле, биће добро, с обзиром на ситуацију у којој се тренутно налазимо, поручују економски стручњаци. И највећи порески обвезници сазнаће у понедељак у Палати Србије како Влада намерава да продрма привреду.

Министар рада Александар Вулин каже да ће Влада разговарати са привредницима како би видела шта су њихове потребе.

„Премијер ће им рећи шта Влада има да понуди, рећи ће им конкретне мере како планирамо да запослимо нове људе, како да сачувамо постојећа радна места и успех Владе мериће се по томе колико смо људи запослили“, најављује он.

Једном од четири суштинских економских мера предвиђа се да компанији која запосли 100 радника, држава плати обавезе за њих 75. Министар Вулин очекује да се тако избрише класично правдање у сивој зони – тешка су времена, чувамо социјални мир.

„Након мера по којима ће Влада стимулисати запошљавање субвенцијама за пријем нових радника нема оправдања да било ко ради на црно“, поручује Вулин.

Прва на мети Владе биће ликвидност привреде. Премијер Александар Вучић најављује да ће банке приватном сектору дати 1,2 милијарде евра субвенционисаних кредита, по најмањим могућим каматама. Држава ће подстаћи банке са 60 милиона евра.

Економиста Горан Николић оцењује да се субвенцијама постиже да Србија има било какав привредни раст ове године.

„Имаћемо по свему судећи раст кредитне активности и то наговештава и одлука централне банке да снизи референтну каматну стопу и ја се надам да она наставити с тим трендом. Дакле, морамо да имамо једну активну флексибилнију монетарну политику која мора бити подршка фискалној политици“, оцењује он.

„Мислим да са субвенцијом кредита за предузећа која послују за извоз и запошљавају доста људи, прави начин да се постигне било какав раст ове године“, каже Николић.

А због привредног раста Влада планира и да поправи пословни амбијент. Кажу приливу инвестиција највише би требало да допринесу измене закона о приватизацији и о стечају, као и закон о раду, који ће поручује министар Вулин бити усвојен у року, али је став Владе да се до последњег момента инсистира на општем консензусу.


Извор: Танјуг, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић на Пинку представио пакет мера

* Обавезна поља