Актуелни премијер Александар Вучић биће кандидат Српске напредне странке на председничким изборима у априлу, једногласно су одлучили данас чланови Председништва СНС.

– Није одлука донета данас, донеће је главни одбор у петак, а 90 одсто чланова председништа су разговарали о томе. Прихватио сам кандидатуру само зато што мислим да је важно да обезбедимо континуитет и стабилност за Србију. Суштина је да је ово питање од великог значаја за будућност Србије, није то питање да не волите свој посао председника Владе. Могуће је да ми је ово последњи наступ као председника Владе, било да постанем председник, било да то не будем – каже Вучић.

Набрајајући учинак садашње власти, он је навео да „без Николићеве подршке све то не би успели да ураде“.

Премијер Вучић изјавио је вечерас да је јавни дуг Србије сада 70 одсто бруто домаћег производа (БДП) и да ће наставити да се смањује. Он је рекао да Србија има економски раст већи од највећег броја земаља ЕУ и да Европска комисија предвидја ће он бити и већи него што је раније планирано.

– Без приватизација имати суфицит у буџету какав је имала Србија не пада са неба, него је резултат напорног рада и јединства које је постојало у земљи – истакао је Вучић.

Он је навео да такве резултате не признају они који се окупљају против њега.

– Вратили смо Србију на међународну политичку сцену на најбољи начин. Наш посао је да сачувамо Србију на добром путу. Моја намера је да наставим у будућности да радим са председником Николићем, ако он то буде желео, и свима са којима сам радио. Било да будем председник, било да не будем, свакао више нећу бити председник владе – рекао је Вучић.

Упитан зашто је говорио да се неће кандидовати, а онда променио одлуку, Вучић је рекао да је урадио најбоље.

– Видео сам колико смо труда и рада уложили. Мислите да је лако слушати како смо у децембру прешли у дефицит? Није истина, остварили смо први пут после Другог светског рата без великих приватизација вишак у каси. Мислите да је то лако? А сви су желели моју главу, али очекујем да имам прилику да се борим за то – каже Вучић.

Председништво је донело рационалну одлуку

„Мислим да је у овом тренутку то рационална одлука“, рекао је Вучић, уз оцену да је одлука рационална како би се „смањио ризик од три, четири, пет одсто које би могли да одлуче“.

Према његовим речима, процена је да ће тако владајућа коалиција лакше да се супротстави онима који су се ујединили да би Србију вратили уназад.

Вучић је навео и да су чланови председништва могли да гласају и за Томислава Николића.

„Ко би гласао за мене гласао би и за њега. Он је најбољи могући кандидат, али ово је процена због стабилности и три, четири одсто које би могле да одлуче“, рекао је Вучић.

Николић је, каже Вучић, „најбољи могући кандидат“, али због „три, четири или пет одсто разлике не желимо да доведемо у питање оно што смо до сада урадили“.

– На сваким изборима, што убедљивије победимо, те приче су гласније. Немојте се уздати у то да ћете правити раздор у СНС – казао је Вучић, одговарајући на питање како тумачи Николићеву изјаву да „имају подједнаку подршку у странци“.

– Много волим Томислава Николића, али морам да кажем да више волим Србију. У политици постоји некад нешто што је потребно да урадите да бисте сачували своју земљу. Не бих искључио могућност да Николић буде задовољнији него ја – каже Вучић.

 

 

На спекулације да би његов избор за председника значио и препуштање лидерства у странци Николићу, Вучић је подсетио да је рекао да се на следећим изборима у оквиру странке неће кандидовати за лидера СНС.

– Шта год Главни одбор одлучио у петак, ја се нећу мешати, него ћу радити свој премијерски посао – казао је Вучић, одбацујући констатацију да је по процедури дужан да да оставку, али да „неће водити кампању са премијерске позиције, него ће касније узети пет дана одмора“.

– Кампању воде досовски кандидати, намерно опструишу изборе у институцијама, Агенције за борбу против корупције, јер би их неко питао одакле вам паре, из које амбасаде сте плаћени – казао је Вучић, уз оцену да ће „бити тешка битка“ јер „досовски кандидати имају много новца и потрошили су милионе“, а да ће иза СНС бити „досадашњи резултати“.

– Зна се ко води прљаве кампање, ко прекида трибине, ко прави прљаве спотове, а ко не, слушамо приче о томе све време, ја кампању не водим, нисмо ни динара потрошлили, нисмо одржали трибине – рекао је Вучић на РТС.

Он је рекао да на председничким изборима предстоји тешка битка, те да „досовски кандидати“ имају много новца.

– Неки од њих су потрошили милионе евра страног новца и новца домаћих тајкуна. То су тешки противници и тешко их је победити. Предстоји тешка борба, борићемо се истином и радом – рекао је Вучић.

Додао је и да га не занима хоће ли или неће бити другог круга, истичући да су досовски кандидати потрошили много страног новца да би се вратили на власт.

„Не злоупотребљавам државе ресурсе“

Вучић је навео да ће до расписивања избора наставити да обавља премијерски посао. Како је рекао, када буде у кампањи, то ће бити у нерадно време.

„Обављаћу премијерски посао јер је то важно за грађане“, додао је Вучић и поручио да је важно да ли ће се отворити нека фабрика или прва директна авионска линија са Пекингом.

Истакао је да он не злоупотребљава државе ресурсе.

„Ни флашу воде од грађана Србије нисам узео, то од плат еплатим. Трусим се да будем најскромнији“, рекао је Вучић и навео да јсе потрошио четири пута мање новца иако је срео светске лидере које нису срели они који су трошили више.

Како каже, не може да задовољи оне који просто мрзе и који у свему виде нешто лоше. Рекао је да ће да настави да указује на разлику у раду, приступу и резултатима.

„Не подилазим лажној елити и нисам желео то да радим, нисам слаткоречив. Проблем је што говорим истину и што се броим за своју земљу и народ без препрека и не дозвољавам било коме да ми препреке поставља“, рекао је Вучић и истакао да му не пада на памер да говори лепо о некоме а да тако не мисли да би био популарнији.

Истакао је да људи умеју да цене поштен, честит и одговоран рад.

На питање о наследнику на месту премијера, Вучић је рекао да му не пада на памет о томе да говори.

Говорећи о кампањи, Вучић је рекао да се зна ко води прљаве кампање, „ко коме прекида трибине и ко прави прљаве спотове“ а зна се ко то не ради.

„Ја кампању не водим, ми кампању не водимо. Нисмо ни динар потрошили, ни трибину нисмо одржали, нигде нисам отишао да се представим. Кампању воде одређени ДОС-овски кандидати који немају право на то, да троше толике паре а нико их не пита одакле“, рекао је Вучић.

Додао је да намерно није изабран председник Агенције за борбу против корупције, јер би неко те кандидате питао одакле им толике паре и која страна амбасада им их је дала.

Навео је да га не занимају приче о првом или другом кругу избора и додао је да мисли да ће бити тешка битка јер „ДОС-овски кандидати имају много новца“. Рекао је да их финансирају тајкуни који су изгубили привилегије и желе да их врате.

„Али ћемо се борити истином и радом, оним што смо радили и што ћемо да урадимо“, навео је Вучић.

Додао је да је много урађено у здравству и истакао је да ће у току ове године бити повећане плате и пензије.

„Ја то не радим пред изборе него увек кад се избори заврше“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, његов посао ће бити да контролише Владу и да обезбеди услове у којима ће Влада мочи да ради. Додао је да не може да искључи могућност расписивања ванредних парламентарних избора.

О давању аеродрома под концесију

Уз речи да је сада нападан због концесије за Аеродром „Никола Тесла“, Вучић је навео да је прошле године број путника дуплиран, а да је концесија дата на 25 година, што је иначе кратак рок.

– Узели смо правног консултанта, фирму „Лазар“, тамо је и онај Божа Ђелић. Ми рачунамо да унапрад можемо да узмемо 350 до 400 милиона евра, што овако не бисмо могли да узмемо за 14 година – навео је Вучић.

О ванредним изборима

Упитан да ли ће бити ванредних парламентарних избора, Вучић је рекао да „ту могућност не може да искључи“. Он је навео и да не верује да се Богољуб Карић неће бавити политиком.

– Богољуб се увек бави политиком – каже Вучић.

Он наводи да је, када је одбачена истрага против Карића, он бурно реаговао са питањем „зашто то није решено 2010. године“. Он је навео да није отишао са Карићем потом „на теферич“, него у Белорусију да отвори фабрику коју су направили српски инжењери и радници.

– Шта сте тиме хтели да ми замерите? Што се нисам умешао „као прави диктатор“, како ми често замерате у рад судства, да некога линчујем? – каже Вучић.

Упитан који је „тајкун који је опљачкао Србију у затвору“, он је навео да је у притвору Мило Ђурашковић, да је против Мирослава Мишковића донета првостепена пресуда, али чак и да није, да они више „не могу да управљају Србијом“. Осим тога, додао је он, против многих политичара се воде процеси, али да он није хтео да то потенцира да се не би то третирало као „политички прогон“.

Упитан за случај Јајинци, Вучић је рекао да су ту направљени помаци, али да не жели о томе да говори.

О случају Савамала

Вучић је најавио и да ће говорити о оптужбама везаним за случај Савамала који је изнела супруга градоначелника Београда Синише Малог.

– Код Синише Малог нисам никада био у кући. Мислим да је Синиша Мали направио извранредне резултате, можда највеће од Бранка Пешића наовамо. Да је настављена онаква политика као пре њега, град би банкротирао. Имајући у виду све што се дешавало, ја сам рекао да је неко из града стајао иза те акције, али их не би кудио ни да су то урадили у по бела дана. Да направе клизалиште за децу као данас. Они су, нажалост, то урадили по ноћи и због тога ће сносити политичке последице. Чак нећемо чекати ни тужилаштво. У том смислу, позиција Малог није лака, иако ће у књигама остати уписано колико много је он урадио за град. Али никада нећу реаговати на нечије притиске, на њихове Румунија… Притом, то је случај који и није толико важан – казао је Вучић.

Он је рекао да је добио и неколико писама од Марије Мали, коју је видео једном или двапут.

– Што се тиче мог друга Синише, ја сам увек на женској страни и мислим да деца треба да буду уз мајку. Али ко су људи који су злоупотребили њене изјаве из својих мотива? То нису људи. Могу да разумем и новинари „Крика“, добили су ексклузиву… Али да то користите за политичке обрачуне, то је дно дна! Разумем и њу и њега, али не разумем људе који у томе уживају. Синиша Мали неће још дуго бити на том месту – рекао је Вучић.

Вучић је изјавио вечерас и да није срећан због тога што је Златибор Лончар сликан са неким криминалцима, против кога се, каже, води хајка, али и да нико изгледа није сазнао ко је 45 минута пре тога био са истим тим људима у кафићу.

Вучић је рекао да постоје и такве фотографије, али да неће да руши деци илузије о њиховим родитељима:

„А, реч је о неком много важнијем од Лончара“, рекао је премијер.

Вучић је рекао да ће згради Председништва Србије на Андрићевом венцу бити промењена намена, а да у Палати Србија постоји просторија за председника.

Изазови за ову годину су, наводи Вучић, пре свега економски.

Упитан за тврдње да је за економско стање довољно да грађани „погледају у своје фрижидере“, Вучић је одговорио:

– Ти што то причају, њима је фрижидер пун. То причају они који имају апартмане на Менхетну. Немој само такви да нам причају о фрижидерима. Наш обичан народ се не жали, они знају шта треба да се уради – казао је Вучић, наводећи да се до краја године очекује још повећања плата и пензија и то ће бити „здрава повећања“.

„Стање у региону је сложено“

Упитан за стање у региону и коментар Јоханеса Јана, Вучић је одговорио да је ситуација сложена и да зато председник и премијер треба да раде заједно.

– Погледајте Румунију. Имате сукоб председника и премијера и ето шта се дешава – каже Вучић, додајући да не жели да се бави унутрашњим питањима Румуније.

На најаву тужбе БиХ против Србије, Вучић каже да то није кривица Томислава Николића и да је потребно све претходно решити разговорима.

– Видели сте да су ме критиковали што сам се руковао са Клинтоном. Руковао сам се и са Тачијем. Ви мислите да је мени то лепо? Али боље да причамо, него да ратујемо. Кад одем у Брисел, није ми лепо, моје је тамо да пружим руку и чврсто заступам српске ставове – каже Вучић, додајући да је „први пут уплашен јер не разуме шта је то што ЕУ и Албанци раде“.

– Колико Иса Мустафа губи своју улогу, толико је добија Кадри Весељи. Ми смо дошли, постигли договор, сутрадан се они тога не придржавају. Ја то не разумем. Имате то и добрих људи, који разумеју шта је држава. Али неки од тих који су најгласнији, не знају шта траже – каже Вучић.

Он наводи и да је најважнији однос са Бошњацима, јер је са њима немогуће одвајати се, него је потребан суживот.

– Зато сам предложио аутопут од Ужица до Котромана, а одатле преко Вишеграда и Горажда, иако је за нас то скупо. То би повезало муслимане из Рашке с муслиманима из Босне, али и Србе са Србима из Херцеговине. То је не само економски, него и мировни потез – оцењује Вучић.

Вучић је навео и да је данас разговарао са Андријом Мандићем, једним од шефова црногорске опозиције, али да не жели да се меша, осим што је замолио власти у Црној Гори да се том темом баве са изузетном деликатношћу, јер она то налаже. Вучић је навео и да ће покушати да унапреди односе са Хрватском.

Упитан шта ће поклонити Томиславу Николићу сутра за рођендан, Вучић је рекао да неће ништа „јер смо ми већ матори људи за то“.

А на питање шта ће, ако буде победио на изборима, осим наочара које је променио Вучић је одговорио да ће имати више времена да се дружи са грађанима Србије и да чује шта они имају да кажу.

– Мене дочекују протести у сваком граду. Ја право на њих, „шта је проблем, домаћине“… Нећу да разговарам са онима који неће да разговарају. Цитираћу Форда, за крај, пошто ми је ово последње гостовање као премијера Србије на вшој телевизији: „Славу преко ноћи могу да добију само они који раде данима“. Наставићу то да радим – закључио је Вучић.

Стефановић – Вучић добио једногласну подршку председништва

Након седнице председништва СНС-а Небојша Стефановић рекао да је једногласно изгласано да Александар Вучић буде кандидат СНС-а за председника, јавља репортер РТС-а и Б92.

 

Председништво Српске напредне странке је једногласно одлучило да Александар Вучић буде председнички кандидат те странке, саопштила је та странка.

„Председник Српске напредне странке Александар Вучић обавезује се да у најбољој вери настави разговоре са садашњим председником Републике, Томиславом Николићем, и покуша да обезбеди пуно државно јединство свих одговорних фактора у Републици Србији, у намери да се Србија одбрани од снага прошлости и обезбеди њен даљи напредак“, наведено је у саопштењу.

Додаје се и да је председник Српске напредне странке, Александар Вучић, дужан да разговара са свим партнерима Српске напредне странке и покуша да обезбеди широку народну подршку за победу на предстојећим изборима.

Министар Небојша Стефановић је, у пролазу, новинарима рекао: Вучић, једногласно!

Вучић 23. јула 2016: „По хиљадити пут да поновим – Не пада ми на памет да се кандидујем за председника“ 

Вучић је до сада неколико пута експлицитно изјавио да се неће кандидовати за председника, што је део јавности протумачио као доказ да ће се кандидовати, с обзиром на његову склоност патолошком лагању и изношењу неистина и лажних обећања

Вучић 23. јула 2016: „По хиљадити пут да поновим – Не пада ми на памет да се кандидујем за председника“ 

Вучић је до сада неколико пута експлицитно изјавио да се неће кандидовати за председника, што је део јавности протумачио као доказ да ће се кандидовати, с обзиром на његову склоност патолошком лагању и изношењу неистина и лажних обећања

„Ипак, зарад грађана Србије, поновићу по хиљадити пут: не пада ми на памет да се кандидујем на председничким изборима и свакако нећу бити председник Србије“, рекао је Вучић за Танјуг 23. јула 2016.

 

„Ипак, зарад грађана Србије, поновићу по хиљадити пут: не пада ми на памет да се кандидујем на председничким изборима и свакако нећу бити председник Србије“, рекао је Вучић за Танјуг 23. јула 2016.


Извор: РТС, Бета, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић најзад објавио кандидатуру

* Обавезна поља