Премијер Александар Вучић изјавио је данас да не постоје разлози за одржавање ванредних парламентарних избора.

Србија је стабилна демократија, стабилна земља, врло стабилна економија, којој је потребан раст, озбиљност и одговорност, а има и стабилну већину која функционише у парламенту, истакао је Вучић у изјави за јавност.

Он је навео да уважава многе актере на политичкој сцени, посебно оне који су његови партнери и који добро разумеју државу, државне потребе и обавезе, те да је пажљиво размотрио њихову идеју за одржавање парламентарних истовремено са председничким изборима.

„Ипак, сматрам да не постоје било какви разлози за њих у овом тренутку”, истакао је премијер у изјави за јавност.

Како каже, следећи парламентарни избори су 2020. године, а председнички 2022. године.

„Баш онако како се то одиграва у свим стабилним европским демократијама, тако ће да буде у Србији”, рекао је Вучић.

Рекао је да ће предстојећи председнички избори бити одржани у априлу, али није прецизирао датум.

Председник српске владе је истакао да је Србија прошла најтежи период у којем је било више ванредних парламентарних избора, јер је то било неопходно, како би се проверила подршка реформама у тешким моментима.

„Неопходна је била подршка реформама у тешким тренуцима кад спроводите мере фискалне консолидације, да видите да ли су људи са вама, да ли су разумели зашто то радите. Јер, нико нормалан не мисли да ће да стиче популарност ако спроводи тешке мере или фискалну консолидацију”, рекао је премијер и истакао да данас, међутим, нема потребе за тим.

Наводећи да је председница парламента Маја Гојковић данас расписала локалне изборе у неколико општина за април, Вучић је рекао да ће у априлу бити одржани и председнички избори, који ће бити прилика за политичке ривале и такмаце да се покажу на политичкој сцени,

„А онда следећи избори парламентарни биће 2020. године, председнички 2022. и у том периоду биће оно златно доба о којем сам говорио, где ћемо сваке године имати раст преко три одсто, како каже ММФ. Зато огроман труд, рад и напор улажемо да иде преко четири или пет одсто, јер ће онда Србија да доживи процват и људи да осете значајнији пораст животног стандарда”, поручио је Вучић.

Очекује се да ових дана председница парламента распише редовне председничке изборе.

Крајњи рок за њихово расписивање је 3. март.

Гојковић расписала изборе у пет локалних самоуправа

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић донела је данас одлуку о расписивању избора за одборнике Скупштине града Зајечара и скупштина општина Врбас, Оџаци, Ковин и Косјерић за 23. април 2017. године, а на основу Закона о локалним изборима и Закона о локалној самоуправи.

Одлука о расписивању избора у овим локалним самоуправама ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику”, када почињу да теку и рокови за обављање изборних радњи.

Избори у Зајечару, Врбасу, Оџацима, Ковину и Косјерићу биће у надлежности органа за спровођење избора на основу одредаба Закона о локалним изборима, саопштено је из српског парламента.

Руф похвалио изузетне резултате владе у свим сегментима

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за Србију Џејмс Руф похвалио је данас изузетне резултате, које је Влада Србије постигла у 2016. у свим сегментима договорених реформи, а посебно у домену фискалне политике.

Како је саопштено из Владе Србије, Руф је те похвале изрекао у разговору са српским премијером Александром Вучићем, који је захвалио Фонду на подршци и посвећености спровођењу реформи у Србији.

Руф је најавио да ће ММФ пружити експертску подршку Савету Владе Србије за раст бруто друштвеног производа.

Заједнички је констатовано да би циљ Србије требало да буде годишњи раст бруто друштвеног производа између четири и пет процената на годишњем нивоу, те су посебне теме састанка, које је покренуо премијер Вучић, биле мере за раст БДП у Србији у наредном периоду.

Поред наведеног, теме су биле и реформа пореске политике и унапређење законодавства у смислу смањења оптерећења на зараде, реформа образовања, реформа стечајног законодавства, као и текуће стање у поступку реструктурирања државних предузећа РТБ Бор, Петрохемија, Азотара, МСК, где је констатован напредак у пословању поменутих компанија.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић неће парламентарне изборе

* Обавезна поља