vucic-vlada-srbije-pozadina-zastava-1БЕОГРАД – Србија своју позицију према Русији неће мењати, изјавио је премијер Александар Вучић и додао да је уверен да то неће угрозити наш европски пут.

Премијер Вучић је у интервјуу за Вечерње новости рекао да је уверен да ће Србија отворити поглавља 32 и 35 преговора са Европском унијом још у току ове године.

„Србија је озбиљном и одговорном политиком потврдила своју независност и сувереност у одлучивању и наш посао је да истрајемо, јер је то најбоље за наше грађане. Зато своју позицију према Русији нећемо мењати и уверен сам да то неће угрозити наш европски пут“, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Упитан да ли Србија заиста може да остане по страни у вртлогу новог хладног рата, и председник Владе је рекао да ће Србија увек поштовати ставове других. „Али народ нас је бирао да спроводимо политику српских интереса, а не интереса страних земаља. То је наш одговор данас, биће и сутра“, истакао је премијер.

Поводом могућности да Брисел прекине евроинтеграције ако Србија не окрене леђа Москви, он истиче да се Србија налази на европском путу, вољом својих грађана и да ће тај пут наставити.

„Неке ствари смо већ урадили, али много обавеза је пред нама и уверен сам да ћемо имати снаге да те обавезе испунимо и Србију уврстимо у ред модерно уређених европских земаља“, напоменуо је премијер.

Упитан да ли му је руски председник Владимир Путин обећао неке конкретне економске бенефиције ако се не прикључимо санкцијама ЕУ, Вучић каже:

„Наш разговор је био отворен и пријатељски. Србија није и ничим неће уцењивати Русију. Али наравно, разговарали смо o свим нашим пословима, о свим европским питањима која везују две земље и уверен сам, направили добар темељ за повећање наше сарадње на енергетском плану, у области извоза наших пољопривредних производа, као и унапређење грађевинских индустрија двеју земаља. Однос са председником Путином је искрен и без тајни или било какве закулисне политике“.

Поводом спекулација да ће Берлин тражити да Србија не омета присуство Косова у УН, да би почело отварање преговарачких поглавља са ЕУ, премијер указује да „у Србији увек има много спекулација“.

„Берлин то никада није тражио од Србије. Верујем у реч Ангеле Меркел и сигуран сам да ће Србија отворити поглавља 32 и 35 још у току ове године“.

Упитан да ли ћемо бити принуђени да продамо „Телеком“ и може ли ЕПС ускоро да добије стратешког партнера, он је рекао да земља нема проблем са ликвидношћу и не мора ништа да продаје, додавши да је приватизација „Телекома“ добра за Србију, а не било какав изнуђени потез.

Поводом Железаре „Смедерево“, он је рекао да се разговара са више компанија и тражи најповољније решење.

На питање постоји ли у Влади сагласност да Милан Беко преузме „Железнице Србије“, уз сугестију да је министарка Зорана Михајловић, наводно, организовала неку врсту саботаже у „Железницама“ да Беко не би дошао, Вучић је рекао да такве гласине уопште не коментарише.

„Непоштено је што у Србији нико не мери резултате, већ је све сведено на лични однос… На кријем да немам личних симпатија према српским тајкунима, али сам веома заинтересован да резултати српских железница буду двоструко или троструко бољи. За мене, политика није маркетинг, већ резултат и постизање циља“, рекао је Вучић

Он је, упитан да ли се већ за пола године може очекивати реконструкција Владе, рекао кратко: „После шест месеци, процењиваћемо наше пролазно време“.

„Србији се не прети, уживам велико поштовање Путина и Медведева“

Председник Владе Србије изјавио је данас да Србији нико не прети, и да поруке амбасадора Русије у Београду Александра Чепурина да би „Србија себи пуцала у ногу ако би увела санкције Русији“ није доживео као претњу.

– Србији се не прети. Ми смо мала земља, али смо земља која држи до интегритета и идентитета и сигуран сам да господин Чепурин није имао ту намеру – рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је амбасадор изнео претњу изјавом да би Србија, уколико би увела санкције Русији, себи пуцала у ногу.

Вучић је рекао да верује да влада на чијем је челу и он лично уживају велико поштовање руског председника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева.


Извор: РТС, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – Не мењамо позицију према Русији

* Обавезна поља