obrenovac.vucic-nikolicОБРЕНОВАЦ – Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић уручили су данас кључеве 39 нових кућа породицама у Обреновцу чији су домови уништени током мајских поплава, а које су изграђене из донација Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.

Из донација УАЕ изграђено је 14 кућа, а из донација Кувајта 25, а све су опремљене белом техником коју је поклонила компанија Горење.

Завршетак 14 кућа у Обреновцу део је ширег пројекта који спроводи Програм Уједињених нација за развој, а финансира Фондација Калифа Бин Заједа Ал Нахјана, посредством Амбасаде УАЕ у Србији.

У оквиру тог пројекта овог је месеца завршена градња 35 кућа и то 14 у Обреновцу, 17 у Крупњу и још четири у Ваљеву.

Све куће намењене су породицама чији су домови уништени у мајским поплавама, пројекат градње објеката од 60, 80 и 100 квадрата вредан је милион евра а у тим је кућама збринуто укупно 150 људи.

Осим те донације, Емирати су на наменски донаторски рачун Србије одмах након поплава уплатили 10 милиона долара.

Донацијом из Кувајта у Обреновцу се гради 25 типских кућа, све су по 65 квадратних метара, а у њих ће се уселити 37 чланова породица.

Укупна вредност донације је 400.000 евра, а донатор је Држава Кувајт кроз Друштво црвеног полумесеца те земље.

Председник Николић и премијер Вучић, након уручења кључева обићи ће школу „Посавски партизани” која је обновљена средствима ЕУ у вредности од 160.000.

Николић: Цео свет показао огромну солидарност према Србији

ОБРЕНОВАЦ – Штета је што су нас поплаве задесиле, али су истовремено показале колико и на кога можемо да рачунамо, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић оценивши да је у невољи која нас је снашла цео свет показао огромну солидарност према Србији.

„Обреновачка деца после поплава нису имала ни кућу ни школу у коју иду, а сада пред зиму имају кућу у којој живе и школу у коју ће да иду”, рекао је Николић приликом посете основној школи „Посавски партизани” која је реновирана и опремљена уз помоћ донације ЕУ.

Он је захвалио ЕУ на великој помоћи која је пружена, али и шефу Делегације ЕУ у Србији Мајклу Девенпорту, који се, како је рекао, свесрдно заложио да та помоћ буде велика и да оде у праве руке.

„Надам се да сте и ви убеђени да ће ова деца вратити стоструко сваки динар који је уложен у ову зграду”, рекао је Николић Девенпорту.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је ЕУ много помогла Србији и да Србија не би могла да заврши обнову земље после поплаве без помоћи ЕУ и других пријатеља.

„Уверен сам да ће и ЕУ да буде објективна када буде оцењивала наш рад у будућности”, рекао је Вучић додајући да је преостало да се у Обреновцу обнове још гимназија, обданиште и један насип, а да је све остало говото завршено.

Вучић је захвалио Девенпорту на донацијама ЕУ, истичући да ће обреновачка деца која буду похађала ову школу имати одличне услове за рад.

Девенпорт је рекао да је ЕУ уложила велика средства у обнову у Србији изразивши радост и задовољство што је и школа у Обреновцу завршена.

Он је истакао да је обнова после мајских поплава у Србији била успешна због заједничког рада и ангажовања владе, локалне самоуправе, али и грађана волонтера и организација цивилног друштва.

ЕУ ће наставити да помаже, додао је, најавио да ће се у следећој фази највише радити на превенцији од поплава како би се оне у будућности спречиле, а председнику и премијеру захвалио је на топлим речима њему и ЕУ због помоћи након поплава.

Директорка школе Весна Јешић рекла је да су ђаци и наставници после дуго времена дочекали да се школа обнови и да почне да ради у две смене, и захвалила ЕУ и свим људима добре воље који су помогли.

Церемонији у школи присуствовали су министри просвете и одбране, Срђан Вербић и Братислав Гашић.

Европска унија уложила је 160.000 евра у обнову и набавку школског намештаја, а радови су обухватали замену електричних инсталација, малтерисање, уређење зидова и подова…

Цело приземље Основне школе „Посавски партизани” током мајских поплава било је потопљено. Иначе, ЕУ издвођила је више од 860.000 евра за реконструкцију и опремање пет образовних установа у Обреновцу.

Поред наведене основне школе, опремљене су и освновне школе „Јован Јовановић Змај” и „Јефимија”, као и Пољопривредно-хемијска и Техничка школа.

Реконструкција тих школа је завршена, опремељене су основним намештајем, а опрема за кабинете и друга учила требало би да буде испоручена почетком следеће године.

У првој половини следеће године, ЕУ ће финансирати са додатних 230.000 евра за обнову старе зграде Техничке школе и израду главног пројекта за обнову Гимназије.

Закључно са 8. децембром, финансијска материјална помоћ је исплаћена за укупно 5.869 домаћинстава у Обреновцу, у укупној вредности од 1,72 милијарди динара.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Николић поделили кључеве у Обреновцу

* Обавезна поља