aleksandar-vucic-01-10-2014-1БЕОГРАД — Премијер Србије Александар Вучић поручио је европском комесару Јоханесу Хану да Србија жели да најтежа поглавља у буду отворена на почетку преговора.

Његов гост тада му је одговорио да је пракса да се најпре отворе поглавља 23 и 24 која се тичу валдавине права, правосуђа и основних права. Ипак још увек се не зна када би прво поглавље могло бити отворено.

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин изјавио је да је мање битно која ће поглавља Бриселског споразума бити отворена прва, јер ће Србија радити на решењу свих питања, не да би задовољила ЕУ, већ да би постала боља држава, вредна дивљења.

“Србија није та која одлучује када ће и шта бити отворено. Поглавља у себи садрже бројне препоруке које треба да испуните и суштински већину ствари које би било добро да урадите да би ваша земља напредовала и да би ваша земља била боља. Ми се баш тако понашамо. Да ли ће нам отворити поглавље 35, 32, 23, 24, 19, које је рецимо поглавље о социјалној заштити, није на нама да одлучимо о томе. А да ли ћемо све радити да та поглавља буду испуњена, да, радићемо, зато што је то добро за нас…”, навео је Вулин.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику сматра да ће ово бити вишегодишњи преговори и да је незахвално прецизирати колико ће трајати.

“У овом тренутку није извесно када ће доћи до отпочињања преговора и свакако, нека врста лицитирања с тим у вези не би била добра. У сваком случају је јасно да ћемо кренути од најтежих поглавља, то је конкретно у случају Србије поглавље 35 које се тиче Косова, односно даљег унапређења односа Београда и Приштине, а наравно као по угледу на стале државе региона може се очекивати да ће се отворити поглавља 23 и 24 која се тичу унутрашњих послова и правосуђа”, наводи Ђукановић.

Европски комесар за преговоре о проширењу, Јоханес Хан поручио је да се на Србију не врши притисак да уведе санкције Русији. Он је нагласио и да брзина приступања Европској Унији зависи искључиво од земље кандидата.

Александар Вучић: Србији нико не може да наређује коме ће да уводи санкције; Грађани ће живети боље „за годину-две до три“

Србији нико не може да наређује и говори коме ће када и како уводити санкције, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић и поновио да ће грађани Србије живети боље у наредних годину, две до три.

Вучић је, у обраћању присталицама и симпатизерима Јединствене Србије који су дошли на Изборну скупштину те странке, рекао да Србија хоће у Европску унију, али да традиционално има добре односе са Руском Федерацијом, те да због кризе у Украјини, тој земљи неће уводити санкције.

– Србији нико не наређује како ће да се понаша. Србија се понаша у складу са интересима народа – подвукао је Вучић и додао да он само грађанима полаже рачуне.

Говорећи о реформама, премијер је рекао да за њих ова Влада има подршку из целог света, поручивши да страни стручњаци прогнозирају Србијиј један од највећих привредних растова у Европи у 2017 години.

– Мислим да ћемо ми то остварити и пре тог рока – рекао је Вучић.

Премијер је поручио да ма колико данас тешко изгледају реформе да ће грађани видети како Србија може да буде боље место за живот кроз годину, две или три.

– А онда ћемо правити нове планове како да Србија буде здравија – поручио је Вучић.


Извор: Б-92, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић о преговорима и притисцима

* Обавезна поља