aleksandar-vucic-vlada-srbije-2БЕОГРАД – Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је данас да је у случајевима спорних приватизација у више предмета подигнута оптужница, у појединим предметима у току је истражни поступак, негде није било основа за кривично гоњење, а у три предмета поново се испитују чињенице на које је указао Савет за борбу против корупције.

„Ми смо се у Бироу договорили да сагледамо поново те предмете, то су предмети Заставе електро, Срболека, и Шинвоза”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

„Штета у спорним приватизацијама износи 7,7 милијарди динара, кривичне пријаве и допуне поднете су против 76 лица, 56 лица је до сада лишено слободе, а биће још лишавања слободе на основу управо или јуче поднетих ктивичних пријава. Укупна штета је 7 милијарди 716 милиона 582 хиљаде динара. Очекујемо да се у наредном периоду покаже да наши судови суде независно, правично, праведено и да та правда буде ефикасна и да је не чекамо 10 – 15 година”, навео је Вучић.

Он је напоменуо да је реч о приватизацијама чију ревизију и извештај о томе је у јуну 2011. године затражила Европска комисија, након што је неколико великих европских фирми затражило од ње помоћ у заштити власничких права.

„Пљачком и корупцијом у оквиру ових приватизација, карактеристичним за транзициону Србију и друга транзициона друштва, бавила се уз велике тешкоће и отпоре некадашња председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ”, рекао је Вучић, који је подсетио да је по ступању на дужност најавио борбу против корупције и криминала и преиспитивање спорних приватизација, а ове недеље саопштио је да су полиција и остали државни органи завршили све послове у оквиру истраге спорних приватизација и да остаје да се види колико ће оптужница бити подигнуто.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да су решени сви предмети спорних приватизација, да је у у више предмета подигнута оптужница, у четири тужиоци треба да донесу коначну одлуку, а у три – Шинвоз, Житопродукт и Срболек, још се неки детаљи испитују.

Радисављевић: Прве пресуде о приватизацијама до краја 2014. године

БЕОГРАД – Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је данас да до краја године очекује прве првостепене пресуде поводом свих покренутих процеса за спорне приватизације.

Он је прецизирао да је у 11 случајева покренута истрага против 93 осумњичених, те да су међу њима три бивша министра, директор Агенције за приватизацију, директор Акцијског фонда и више директора.

„Истрага је завршена против 66 лица, а против 63 подигнуте су оптужнице. Висина причињене штете већа је од 80 милиона евра а очекујем да ћемо током вештачења доћи до износа од преко сто милиона евра”, рекао Радисављевић

Истраге су покренуте због малверазција у 11 предузећа – Сартид, Југоремедија, Мобтел, Лука Београд, Технохемија, Азотара, Срболек, Шинвоз, Застава електро, Нубаинвест, рекао је Радисављевић.

Тужилаштво је закључило да у четири предмета нема основа за покретање поступка а то су продаја Телекома, давање концесија за изградњу ауто пута Хоргош Пожега, продаја Трудбеник градње и давање земљишта за изградњу у блоку 63 предузећу Делта реал, рекао је Радисављевић у Влади Србије.

Он је истакао да је полиција јуче поднела две кривичне пријаве поводом приватизације два предузећа, једну поводом Ветеринарског завода, а једна поводом АТП Војводина.

Он је најавио да ће о њима бити донета тужилачка одлука до Нове године.

Тужилаштво је добило и три извештаја о продаји акција Ц Марткета, Вечерњих новости и Нациналне штедионице и ти случајеви ће бити истражени, напоменуо је тужилац за организовани криминал.

Он је прецизирао да су у поменутим истрагама провераване приватизације, а проверавају се такође и са аспекта њиховог пословања.

У том контексту је рекао да је могуће да буде и проширења истраге, или неких другачијих одлука у предметима у којима нису поретнути постуци за приватизацију.

Показали смо да нема системске везе државе и криминала

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема системске везе између државе и криминалаца и да ниједна информација из акције Гром у којој је приведен велики број нарко дилера није процурела.

„Поносан сам јер увек имате некога из полиције, тужилаштва, суда, и увек понека информација исцури, али смо ноћашњом акцијом показали да немамо страх и системске везе између државе и криминалаца”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је истакао да су током јутрошње акције Гром 2 ухапшене и неке серијске убице, људи који су вршили неколико убисава, разбојсништава као и да су неки задржани због нелегалног поседовања оружја.

Биће решен случај Ћурувија

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће убиство новинара Славка Ћурувије бити решено и да ће бити донете правноснажне пресуде.

„За мене је најважнији случај убиства Славка Ћурувије и ја не могу ништа више да вам кажем. Али ви знате да сам обећао пре годину и два месеца да ће тај случај бити решен и он ће бити решен и биће донете правношнажне пресуде”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

 

 


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић о спорним приватизацијама

* Обавезна поља