ugovor-vucicБЕОГРАД – Влада нема шта да крије, поручио је председник Владе Србије Александар Вучић који ће објавити уговоре са компанијом Етихад. Премијер је додао да је намера Владе била да Србија створи најбољу инвестициону климу и да се улагачи осећају као код своје куће.

– У складу с тим смо се поштовали са инвеститорима, како би обезбедили тржиште и радна места – рекао је премијер и додао да је његова обавеза да обелодани сва документа, не због инсистирања појединаца већ због грађана Србије који су због медијске гунгуле почели да сумњају да ли је све то уопште добро за Србију.

– Обавеза да обелоданим уговоре проистиче, не из захтева различитих интересних група, већ из обавезе према грађанима Србије који због медијске гунгуле почињу да сумњају да се иза уговора нешто крије“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је са својим пријатељима из УАЕ постигао сагласност о објављивању уговора и додао да започиње обраћање важном информацијом.Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Србији данас уплаћена милијарда долара коју смо договорли са Уједињеним Арапским Емиратима.

Према његовим речима Србија захваљујући овој уплати неће имати проблема са ликвидношћу до марта следеће године.

Вучић је то рекао на почетку конференције за новинаре у Влади Србије на којој ће јавности представити уговор са компанијом Етихад из УАЕ о приватизацији ЈАТ-а. Како је најавио, јавности ће представити и уговоре са партнерима УАЕ о пољопривредном земљишту.

Услов за објављивање тих уговора био је како је сам Вучић рекао, да се страни партнери сагласе са њиховим објављивањем. Етихад и Ал Равафед дали су сагласност да се објаве сви чланови уговора.

Ер Србија имаће профит од милион евра на крају године, без Етихада угасили бисмо ЈАТ!

Александар Вучић обелоданио је данас Уговор са Етихадом о преузимању српске националне авиокомпаније ЈАТ, уз напомену да је то учињено зато што је Влада Србије знала са колико ризика се превозе путници, што је илустровао податком да од седам ЈАТ-ових боинга 737-300 данас лете још само четири.

Премијер је подсетио да су се све владе још од 2003. године суочавале с губицима ЈАТ-а који су просечно годишње били 35 милиона евра, а да су фактички ти губици били много већи.
„Све владе су знале колики је то проблем. Добро смо знали и са колико ризика превозимо путнике. Од седам летилица четири су после годину дана расходоване, јер нису за употроебу“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да је ЈАТ годинама био полигон за постављање страначких кадрова.

„Да нисмо предузели мере морало би да дође до гашење ЈАТ-а, што би изазвало економске и друштвене губитке, пад угледа Србије, јер је национална авио компанија огледало једне земље“, казао је премијер.

Објашњавајући због чега се Влада Србије одлучила за Етихад, компанију Уједињених Арапских Емирата, Вучић је рекао да је реч о компанији која је прошле године проглашена за најбољу на свету, те да је годинама међу три најбоље уз Туркш ерлајнз и Луфтханзу.

Захваљујући уговору са Етихадом, како је навео, 10 летилица биће набављено по нижој цени од чак 14 милиона евра, што је укупна уштеда од 140 милиона евра.

„Срећни смо јер Ер Србија има бољи кетеринг од Луфтханзе и тако ће и остати“, закључио је Вучић.

Председник Владе је обелоданио данас Уговор о закупу пољопривредног земљишта са Уједињеним Арапским Емиратима и најавио да ће тај и други уговори бити доступни на веб порталу Владе Србије, пет минута после конференције за новинаре.

Вучић је детаљно представио Уговор о закупу пољопривредног земљишта, истакавши претходно да то чини због грађана Србије који су, с обзиром на медијску кампању, с правом почели да сумњају да се иза тих уговора нешто крије.

Само је „бизнис план“ тајна

Премијер је обелоданио уговор са Етихадом изузев „бизнис плана“, за који је рекао да је он пословна тајна, јер је реч о интерном акту који садржи шта желимо да постигнемо на тржишту.

Вучић је негирао да су адвокатске услуге за склапање овог уговора коштале енормно истакавши да су током две године те, иначе, како је рекао, важне и тешке услуге, коштале укупно 185 плус 85 хиљада евра.

– Све ово радили смо да бисмо направили нешто добро за Србију. Ер Србија постаје регионани лидер и ми очекујемо да 2016. године та компаније буде још успешнија не само у региону Балкана већ и у Мађарској, Грчкој… Надам се да то никоме неће да смета – рекао је Вучић.

Са Ал Равафедом основана заједничка компанија, при чему Србија има 20% власништва

Што се тиче уговора са Ал Равафедом, Вучић каже да је основана заједничка компанија при чему је Ел Равафед власник 80 одсто, док Србија има 20% власништва.

„Заједничка компанија ће располагати са око 10.000 хектара земљишта. Купујемо „Јадран“, земљиште по цени од 10.000 евра по хектару. Земљиште се продаје по цени већим од процењене. „Бачка ад Сивац“ – по цени од 7.000 евра по хектару. Оно што је важно је да имате у виду да ми на сво земљиште које се налази у закупу, а то је 4.000 хектара ми дајемо за 250 евра…. Ми на томе зарађујемо око 450 евра по хектару, што је три пута више него до сада“, рекао је Вучић.

„Арапи дају 8 милиона динара, ми дајемо 16. 000 евра то је наша једнина обавеза. Одлуке могу донети једино у складу са Владом Србије“, рекао је Вучић и додао да компанија из УАЕ има обавезу да задржи 80 радника и да запосли 30 високих стручњака.

Ми смо се обавезали да преузмемо заостале дугове ЈАТ-а

Како је навео, све Владе Србије се од 2003. године се перманентно суочава са катастрофалним губицима у ЈАТ-у.

„Застарела флота, просечна старост авиона 26 година, чести технички кварови….Влада је имала велике проблеме када је ЈАТ у питању, велике дугове а често је то „био и полигон за страначке људе. У претходних више година Влада је три пута покушавала да приватизује ЈАТ али није успеда у та три пута да нађе инвеститора јер су знају колика је то мука“, рекао је Вучић и додао да је просечан губитак био на 35 милиона евра, али да је стварни губитак био заправо много већи.

Он каже да је тренутно 4 авиона ЈАТ-а расходовано, односно да није за употребу.

Премијер каже да ћемо за 14 милиона евра набавити 4 авиона „А320 нео“ до следеће године.

Како је Вучић рекао, Етихад инвестира до 100 милиона долара, плус 40 милиона долара докапитализације, 60 милиона је позајмица оснивача који ми нисмо искористили јер очекујемо да ћемо имати профитабилну компанију до краја године.

Ми инвестирамо 80 милиона евра, 40 мил. долара је готовинске обавезе, до сада није ништа уплаћено. 40 милиона долара за аеродром до сада није уплаћено.

„Ми смо се обавезали да преузмемо заостале дугове ЈАТ-а“.

Замерке у „Мишковићевим новинама“

–Е сад да видимо шта су то све биле замерке. У новинама Мирослава Мишковића пише, овај текст је настао у оквиру ЕУ пројекта који спроводе БИРН и ЦИНС. Е стварно не желим да верујем да су у томе учествовали људи из ЕУ. Они кажу, у тексту који објављује Мишковић, под један – само у 2013. Србија је била у обавези да плати 90 милиона долара. Ми нисмо ништа уплатили и нисмо имали обавезу, а они јесу платили 40 милиона долара – рекао је Вучић.

– За дугове, држава не плаћа та дуговања већ ће преузети у јавни дуг, а највећа дуговања су према држави, око 80 одсто – додао је он.

– На више места у тексту помиње се Комисија за доделу државне помоћи. И кажу да кабинет ППВ не може бити давалац државне помоћи. Важни је рећи да је ово прва трансакција где се тражило одобрење Комисије за то. И то смо и урадили. Раније су изузетно велике трансакције за „Фијат“, „Железаре Смедерево“, Аик банке, нису пријављиване комисији и нису добиле одобрење – навео је Вучић.

– Пословни губитак компаније и дуг нису исто. Ево, ја тачку по тачку анализирам све замерке. Они су изгледа добили некакав преднацрт, новине Мирослава Мишковића – истакао је он.

– Ти бројеви које спомињу као обавезу државе, око отпремнина, дугова, су били у неким нацртима, али су у међувремену мењани. Рекли су да имамо обавезу да им по дупло мањој цени обезбедимо гориво, то није тачно. Ми јесно то тражили од НИС-а али су нас они одбили Што се тиче Аеродрома, ни то није био захтев, наша идеја је била да са тиме покријемо нашу инвестицију у новцу. У готовини – додао је премијер.

– План је да „Ер Србија“ буде убедљиво најjача компанија у региону. И видећете да ћемо у томе успети – поручио је Вучић.

Уговор са Фијатом скуп, али добар за Србију; Покушаћемо да дорадимо уговор о НИС-у 

Премијер се осврнуо на уговоре о приватизацији НИС-а и „Фијата“.

– Са друге стране, имамо уговоре о „Фијату“ и НИС-у. И о томе могу да говорим. Мој посао је да штитим интересе Србије, а не интересе неке друге земље. Ја мислим да и тај уговор који је скуп за Србију, а реч је о „Фијату“, јесте добар за Србију. И мислим да је важно да то грађани знају. И мислим да је Борис Тадић урадио добру ствар за довођење „Фијата“ – навео је Вучић.

– Као што видите држава Србија се понаша одговорно и не жели да отера своје инвеститоре. Овим је сигурно нанета штета  јер ће се и инвеститори из Емирата или неке друге европске земље запитати да ли да улажу у земљу где нису сигурни да могу да сачувају пословну тајну – истакао је он.

– Не пада ми на памет да рушим уговора са Фијатом. Не пада ми на памет да рушим и односе са Русијом, Али желим да обезбедим боље услове за нас – додао је Вучић.

– Уговор са НИС – ево чиме нисмо задовољни и ми ћемо то решавати са господином (председником Русије Владимиром) Путином и (руским премијером Дмитријем) Медведевом: профит НИС-а заснован на основу српске нафте и гаса, такође имају најнижу рудну ренту од три одсто – у Русији је 32, у уговору смо се обавезали посредно да то не мењамо, што је наравно тешко. Малопродајна мрежа није довољна видљива и јасна, односно инвестиција у њих. Од 400 милиона нето профита Србија добије као дивиденду 29 одсто односно 29 милиона евра. Покушаћемо некако да дорадимо то, ако се они сагласе, ако не онда не можемо ништа да урадимо – навео је премијер.

Бачка Сивац

– Продали смо „Бачку Сивац“ Милету Јерковићу, то су урадиле претходне власти. Године 2011. закључен је уговор са њим за укупну купопродајну цену од 14 милиона евра, 4.700 хектара – ми смо то продали за 14 милиона евра, дали Јерковићу обавезе купца , исплата цене у 6 једнаких рата, инвестиција од 101.000 евра… А то се претворило у куповину трактора од своје фирме, односно своје ћерке….. – рекао је премијер.

– Шта се догодило? Године 2009. иде контрола. Купопродајна цена није исплаћена, уплаћене 2 рате од 4 милиона евра, остале рате од око 9 милиона никада нису уплаћене. Купац Миле Јерковић кредитно је задужио Бачка Сивац ад, иако није имао право, за 2,4 милиона евра, Укупно 4,4 милиона евра позајмица без камата које никада нису враћени – каже Вучић.

– Никакве измирене обавезе за порезе и ПДВ. Занимљиво је да је Агенција за приватизацију пристала да потпише са њим уговор о продаји тако да је једна инвестиција читав један трактор. Он је инвестирао једним трактором који је купио од себе – навео је он.

Јадран

-Сада Јадран. Продат 2008. године за 4,9 милиона евра. уговором установљене обавезе. исплата у 6 рата и инвестиција 118 .000 евра. Континуитет пословање 2 године. Плаћена је само прва рата. Не постоји континуитет, иневестицвија извршена куповином једног комбајна…он није ни купљен већ је закупљен. Дивиденде и зарада нису биле исплаћене радницима. Укупно 790 хектара земљишта је упитању. Предузеће Милана Јерковића је у минусу 15 милиона евра, и сад је у реструктурирању. Јадран је дужан 830.000 евра – истакао је Вучић.

– Ми смо правни основ са „Ал Рафадом“, за споразум потписан 2013. године. Ми смо донели следеће одлуке: Основали смо заједничку компанију, у односу од 80 према 20 одсто. Они дају осам милиона динара, ми два милиона динара. наше улагање је 16.000 евра. Одлуке које могу бити донете искључиво уз сагласност Владе Србије – навео је премијер.

-Ништа нема без наше дозволе. Заједничка компанија ће располагати са око 10.000 хектара земљишта. Купујемо „Јадран“, земљиште по цени од 10.000 евра по хектару. Земљште се продаје по цени већим од процењене. „Бачка ад Сивац“ – по цени од 7.000 евра по хектару. Оно што је важно је да имате у виду да ми на сво земљиште које се налази у закупу, а то је 4.000 хектара ми дајемо за 250 евра…. Ми на томе зарађујемо око 450 евра по хектару, што је три пута више него до сада – рекао је Вучић.

– Укупно 3350 хектара – Министарство одбране има право на 20 одсто. То је земљиште које је било узурпирано и од тога није било ништа. реч је о споразуму са Министарством одбране. Осим тога, има обавезе да из два предузећа преузму 80 одсто радника. Имају обавезе да запосли 20 високо образованих радника. Целокупну инвестицији 140,5 милиона евра обезбеђује компанија из Емирата. Без обавеза државе, и то је дест пута више него што је имала обавезу компанија Милета Јерковића – казао је он.

– Контролу испуњења уговора вршиће Агенција за приватизацију и независна ревизорска кућа. 1.000 евра без цене земљишта је улагање по сваком хектару земљишта, то је процена улагање у земљиште – прецизирао је Вучић.

 

Србији се не прети

Председник Владе Србије изјавио је данас да Србији нико не прети, и да поруке амбасадора Русије у Београду Александра Чепурина није доживео као претњу.

– Србији се не прети. Ми смо мала земља, али смо земља која држи до интегритета и идентитета и сигуран сам да господин Чепурин није имао ту намеру – рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је амбасадор изнео претњу изјавом да би Србија, уколико би увела санкције Русији, себи пуцала у ногу.

Вучић је рекао да верује да влада на чијем је челу и он лично уживају велико поштовање руског председника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева.

Премијер Александар Вучић обратиће се данас поподне новинарима, саопштено је из Владе Србије.

 

У најави није наведено о чему ће премијер говорити, али је он сам раније најавио да ће у четвртак обелоданити уговор са Етихадом о приватизацији националног авио-превозника.

Услов за то је био, како је сам Вучић објаснио, да се партнер у приватизацији ЈАТ-а сагласи са објављивањем уговора.

Јавни сервис преноси да су Етихад и Ал Равафед дали су сагласност да се објаве сви чланови уговора.

Премијер је у више наврата рекао да је у случају ЈАТ држава издвојила вишеструко мање субвнеције него у послу са Фијатом.


Извор: Блиц, Курир, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић о уговорима

* Обавезна поља