vladimir-putin-govor-jalta-1Председник Русије је изјавио да се земља мора усредсредити на питања развоја, не сме дозволити да буде изолована од света и мора развијати односе с партнерима.

„Морамо мирно, достојанствено и ефикасно градити нашу земљу, не смемо се изоловати од осталог света, не смемо прекидати односе с партнерима, али не смемо ни дозволити однос непоштовања према нама“, рекао је председник на Јалти.

Крим нас може вратити на историјски пут

Током сусрета на Јалти с представницима политичких партија у Државној думи председник Владимир Путин је изјавио да Крим може да уједини Русију.

Председник је рекао да Крим може да помогне да се залечи рана коју је руски народ добио у драматичном расколу ХХ века, да повеже времена, епохе и врати Русију на свој историјски пут. Путин је саветовао парламентарцима, представницима политичких партија и религиозних организација, културним прегаоцима да размисле као да реализују овај задатак.

Руска армија ће добити оружје за које свет још није ни чуо

На развој одбрамбено-индустријског комплекса Русије ће бити издвојено 552 милиона долара, изјавио је у четвртак председник Русије Владимир Путин.

Ради се о офанзивном и дефанзивном оружју које друге земље засад немају. Председник је додао да свет о многим таквим системима није ни чуо.

Читав тај посао – „то није милитаризација, али веома озбиљан импулс за развој одбрамбене индустрије“, закључио је председник.

Ембарго на западне производе је законит и користан корак за Русију

Председник Русије је пред члановима политичких партија Државне думе рекао да је одговор на санкције Запада законит, основан и користан корак за руску економију.

„То није само узвратна мера. То је пре свега подршка домаћим произвођачима, отварање нашег тржишта за произвођаче оних земаља које желе да сарађују с Русијом и спремне су на такву сарадњу“, рекао је председник РФ.

Русиjа ће чинити све да се прекине братоубилачки рат у Украјини

JAЛTA – Русиjа ће чинити све да би се окончао „крвави хаос“ и „братоубилачки рат“ у Украjини, изjавио jе данас руски председник Владимир Путин, наглашаваjући и да Русиjа не жели да се изолуjе од спољног света, али ни да се према њоj понашаjу презриво или менторски.

Притом jе оценио да би полуострво Kрим могло за Русиjу да има уjедињуjућу улогу.

„Чинићемо све што од нас зависи да би таj конфликт био што пре прекинут, како би у Украjини престала да се лиjе крв“, рекао jе Путин обраћаjући се посланицима Думе (доњег дома парламента) и члановима владе у кримском летовалишту Jалти.

Називаjући догађаjе у Украjини „крвавим хаосом“ и „братоубилачким конфликтом“, Путин jе рекао да jе ситуациjа из дана у дан све драматичниjа и да jе на jугоистоку Украjине избила jе „обимна хуманитарна катастрофа“, пренео jе Итар-Tас с.

Руски председник jе, притом, истакао да Русиjа не намерава да се изолуjе од спољњег света.

„Tреба мирно, достоjанствено и ефикасно да градимо своjу земљу, не ограђуjући се од спољњег света, не кидаjући везе са партнерима, али и не даjући да се са нама презриво или менторски понашаjу“, рекао jе Путин.

Према његовим речима, успешан развоj Русиjе треба да буде заснован на унутрашњим ресурсима, укључуjући додатне стимулациjе индустриjскоj и пољопривредноj производњи.

Путин jе рекао да руско друштво треба да се консолидуjе и мобилизуjе али „не за ратове или неке конфликте“, већ „за упоран рад за Русиjу и у име Русиjе“.

Русиjу у ослањању на традиционалне вредности, како jе казао, подржаваjу и становници других, чак и западних земаља, где се те вредности због актуелне политике руше.

Путин jе рекао да „руске санкциjе“ нису само контрамере на ембарго, већ начин да се подрже домаћи произвођачи и отвори тржиште за нове партнере „коjи желе да сарађуjу с Русиjом и спремни су на такву сарадњу“.

Према његовим речима, Mосква jе увела санкциjе земљама коjе су претходно Русиjи увеле „потпуно неосноване и нелегалне санкциjе“.

„За нас су сада наjважниjа унутрашња питања, наши циљеви и задаци, коjе пред нама поставља народ и грађани Русиjе“, рекао jе

Путин и додао да власт треба да се усредсреди на решавање националних питања.

„Наша будућност jе само у нашим рукама“, казао jе он.

Путин jе рекао да би Kрим, коjи jе приступио Рускоj федерациjи, могао да игра уjедињуjућу улогу за Русиjу, да буде „своjе врсте историjски и духовни извор, jош jедна линиjа помирења црвених и белих“.

Указуjући да jе за то црноморско полуострво везано сећање и на победе, али и на трагедиjу братоубилачког грађанског рата почетком 20. века.

На Kриму се, рекао jе Путин, многи проблеми „нису решавали децениjама“, власти Украjине биле су принуђене да решаваjу проблеме на другим териториjама, а са Kрима су „узимали много а давали мало“.

„Сада у оквиру прелазног периода, ми доносимо наjнеодложниjе приоритетне мере, како бисмо поправили стање“, рекао jе руски председник.

Путин jе рекао да на Kриму треба да буде осигурана равноправност три jезика – руског, украjинског и кримско-татарског.

Према његовим речима, припремљен jе програм за дугорочан развоj Kрима а укупан обим финансирања до 2020. године премашуjе 700 милиjарди рубаља (око 14,6 милиjарди евра).

Путин jе захвалио посланицима и политичким снагама Русиjе коjи су „у судбоносним данима за Севастопољ, Kрима и целу Русиjу“ показали jединство и солидардност, навела jе руска агенциjа.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин на Јалти – Оружје за које свет још није чуо!

* Обавезна поља