vucic-krupanjКРУПАЊ – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поднето око 100 кривичних пријава због малверзација са средствима намењеним обнови поплављених подручја.

„Мучно ми је да објасним да постоји неко ко је покушао муку народа са поплавом да искористи да добије нешто више. Бежим од тога и да питам колико је кривичних пријава поднето, али мислим да их је око 100”, рекао је Вучић у Крупњу.

Он је рекао да увек разговара са људима и да би волео да и лидери локалних самоуправа и месних заједница разговарају са људима и да саслушају њихове проблеме.

„Некада су људу у праву, некада нису. Важно је саслушати их. данас сам овде видео углавном задовољне људе”, нагласио је Вучић.

Куће до зиме, помоћ и у гориву и ђубриву

Премијер Александар Вучић обишао је данас Крупањ, како би се уверио да су радови на санацији штете од поплава при крају, изјавио да ће до зиме, према обећању, бити обновљене и изграђене куће и најавио даљу помоћ мештанима у гориву, ђубриву, белој техници…

Вучић је у разговору са мештанима приметио да су издата укупно 304 решења о помоћи и да је свих 304 реализовано, јер је исплаћена помоћ у укупној вредности од око 67,5 милиона динара.

Он је рекао да је у току градња 17 кућа, у које ће се уселити 60 људи, а да ће бити подигнуто још десет, чија изградња нешто мало касни, јер се чекало на тендер, како би се све процедуре испоштовале.

„Зима још није дошла, а до зиме ћемо завршити све како смо и обећали”, поручио је Вучић.

Премијер је истакао да ће Крупањцима стићи и помоћ у гориву, ђубриву, пољопрувредним машинама, семену…за шта је обезбеђено око 470.000 евра.

Према његовим речима, радиће се и на насипима река у околини.

Он је поручио и да ће бити решен проблем неколико кућа које се налазе на клижишту.

Премијер је уверен да нико не би требало да буде незадовољан, осим уколико не сматра да је неко други добио више него што му припада.

Он, је, међутим, нагласио да злоупотреба и махинација има, али за то није одговорна држава, која ће, рекао је, испитати све случајеве и санкционисати оне који су у томе учествовали.

„Знамо за сваку кућу и објекат колико смо динара дали”, подвукао је Вучић.

Премијер је указао да је 90 одсто путева санирано.

Он се још једном посебно завалио шеику УАЕ Мохамеду бин Заједу, УН и ЕУ на помоћи коју пружају не само овде, већ широм Србије где су поплаве биле.

О реконстркукцији од јануара

Председник Владе Александар Вучић изјавио је данас да ће се евентуалном реконструкцијом владе бавити од јануара.

Вучић је на питање новинара у Крупњу да ли се може очекивати реконструкција владе, како се то прича, кратко одговорио: „Бавићу се тиме од јануара”.

Медији су у више наврата у последње време писали о могућој реконструкцији владе, уз позивање на незванична сазнања.

Држава ће решити проблем јаловишта

КРУПАЊ – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће држава решити проблем изливања токсичне јаловине из затвореног рудника Столице код Крупња, који је у власништву коцерна Фармаком, чим за то пронађе законски основ.

Вучић је приликом обиласка Крупња рекао новинарима да је држава принуђена да реши тај проблем, у интересу грађана, иако је реч о проблему за који је одговорна једна приватна компанија.

„Схватили смо да морамо да интервенишемо, јер имамо неодговорног приватника и неодговорно понашање”, истакао је Вучић.

„Морате да разумете једну ствар. Ви говорите о приватном предузећу, о проблему које је нама направило приватно предузеће, а имали су пара када је требало да узму и зараде”, рекао је Вучић новинарима.

„За мене је интересантно да неко пита за то и напада државу, а да је потпуно јасно да је реч о приватној имовини и проблему, који је направио приватник, који никог ништа не пита, дође у државу и каже ‘ја немам паре и не дам паре за то. . Ја сам богат и имам неколико авиона, али не дам паре за то, народ нека цркне, а ви из државе гледајте шта ћете’“, објаснио је Вучић.

Он је додао да је за понедељак тим поводом заказао састанак са министром за ванредне ситуације Велимиром Илићем, министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић и директором владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марком Благојевићем.

Према његовим речима, потребно је да се поставе две бране како би се спречио продор јаловине, додајући да се до сада у реке излило 80.000 кубних метара те опасне материје.

Затворени рудник Столице део је концерна Фармаком у власништву бизнисмена Мирослава Богићевића.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић обишао Крупањ и видео задовољне људе

* Обавезна поља