vucic-ekspУ току је посебна седница Скупштине Србије са само једном тачком дневног реда – избор Владе и полагање заклетве премијера и министара.

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић поручио је у обраћању посланицима да жели резултат за Србију те да је време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо.

„Програм нове владе биће смео и неће садржати много обећања, а ако било ко мисли да ће програм бити лако достижан, не познаје добро ситуацију“, рекао је Вучић и навео да се у претходним годинама трошило оно што нисмо зарадили.

Он је навео и да његов експозе представља „не само правце, већ темељан, целовит и одговоран план рада нове владе“. Вучић је рекао да су неки његови претходници без треме износили експозе, који је тако остајао мртво слово на папиру.

„Један од највећих предуслова за опоравак Србије јесте промена начина размишљања.Досад смо важили за народ који је знао против чега је, али није знао за шта је“, рекао је Вучић.

Он је рекао да се у Србији јаке средње класе, земљи једнаких шанси за све морају променити однос према раду, јер „Србија какву желимо, није једнака стварности у којој живимо“.

„Потребна нам је промена менталитета, а кључна реч је модернизација. Потребно је да престанемо да од Србије само тражимо, али није довољан само економски опоравак, ако га не прате културни, социјални и опоравак целог друштва“, рекао је Вучић.

„Деца морају да науче да се све постиже радом, да знају да уче за будућност, а не за оцену. Знање је највећи капитал, а млади треба да препознају да ће их држава подржати ако покажу иницијативу“, рекао је Вучић.

Он је навео и да ће нова влада имати задатке да решава проблеме који су настали у претходном периоду, односно да санира последице „чињења или нечињења у дужем периоду времена“.

Плате у јавном сектору мање за 10 одсто

Плате у јавном сектору биће смањене за десет одсто, биће укинут солидарни порез, а до краја 2016. године, плате у јавном сектору биће више него сада, рекао је мандатар за састав нове владе Александар Вучић.

То је део фискалне консолидације која мора бити обављена у првих сто дана нове владе, а ребаланс буџета биће урађен до краја јуна, рекао је Вучић у Скупштини Србије.

„Смањење за десет одсто у јавном секору, биће укинути содлидарни порез који је био неопходна мера, а на крају 2016. плате у јавном сектору биће више него сад“, рекао је Вучић.

Приватизација Телекома у првих 100 дана, ЕПС-а до краја следеће године

Вучић је најавио да ће већина предузећа у државном власништву бити приватизована, а међу којима су Телеком и Електропривреда Србије (ЕПС). Он је најавио почетак приватизације Телекома у првих 100 дана владе, као и да би у ЕПС до краја следеће године могао да уђе мањински партнер.

– На тај начин би се повећала вредност ЕПС-а, за случај да се одлучимо да је продамо на берзи, што би могло да се деси 2016. – рекао је Вучић.

Када су у питању Железнице Србије, будући премијер је казао да део предузећа који се бави превозом робе треба приватизовати, али да ће превоз путника остати у државном власништву.

За државно предузеће Лутрију Србије, Вучић је казао да већ постоје страни партнери који су заинтересовани да купе лиценцу за организовање игара на срећу. Према његовим речима, од продаје лиценце инкасирао би се добитак од 100 милиона евра.

Говорећи о Србијагасу, он је казао да за лоше резултате те компаније није криво само лоше руковођење, већ и објективне околности попуту цене гаса и ненаплативих потраживања.

– Под хитно треба извршити реструктурирање Србијагаса како би могла да постане профитабилна компанија – рекао је Вучић.

Према његовим речима, РТБ Бор је највреднија компанија у истчној Србији, али има проблем лошег менаџмента.

– Потребно је променити регулаторни оквири како би се извршила приватизација РТБ Бора и његова цена приликом продаје повећала – поручио је Вучић и додао да ће значај Бора потенцијално расти, због експлоатације руде у источној Србији.

Он је казао да до средине године треба да почне приватизација Дунав осигурања, као и почетак решавање проблема банака у државном власништву, за који очекује да се заврши до краја године.

Најавио је и завршетак реструктурирања 153 друшттвена предузећа као и разрешење ситуације у Железари Смедерево и компанији Симпо, чије је пословање оченио као „неодрживо“.

– Држава неће да баца паре у бунар у недоглед – казао је Вучић и подсетио да нефункционисање тих предузећа државу годишње директно или индиректно кошта 750 милиона долара годишње.

Три кључна економска задатка

Вучић је рекао да економски програм има три кључна задатка, који ће послужити да се потпуно промени економски амбијент у Србији.

„Први задатак је пуно реформисање начина на који функционише српска економија. Биће донети нови темељни закони који ће створити право тржишно окружење и помоћи да се додатно уништи корупција. Реформски пакет закона биће дат парламенту у првој недељи маја“, рекао је Вучић и позвао посланике да до 15. јула зарад њиховог усвајања „проводе дане и ноћи у парламенту“.

Као други задатак, означио је развитак приватног сектора подстицајима малим и средњим предузећима.

„Дугорочни циљ је да приватни сектор буде привлачнији за рад од јавног сектора. Влада ће престати са бесмисленим трошењем новца, а тај новац ће преусмерити у подстицаје“, рекао је Вучић.

Трећи задатак нове владе биће консолидовање буџета, односно смањење трошкова и повећање прихода.

Вучић је рекао да је домаћим и страним стручњацима представио економски програм и да је добио оцене да би он могао да српску економију начини најпривлачнијом у региону.

У октобру о пензијама

Вучић је рекао да је кључна тачка размимоилажења са његовим сарадницима било смањење пензија, за које се, како је рекао, залажу и чланови његовог будућег кабинета Кори Удовички и Лазар Крстић, али и ММФ.

„Јасно сам рекао да нећемо смањивати пензије све док не урадимо све и не покушамо све да пробамо да другим методама смањимо дефицит. Када бисмо сада то урадили, морали бисмо да идемо на смањење од 25 одсто до 30 одсто, колико су нерационално повећаване од 2007. године“, рекао је он.

Мандатар је навео да до октобра месеца пензија неће бити тема, јер се очекује да ће до тада Србија заузети реформски курс који би обезбедио непоромењљивост пензија.

Александар Вучић је на почетку обраћања посланицима, на посебној седници Скупштине Србије, рекао да после велике победе на изборима нико не сме да покаже било какву бахатост и осионост, јер се Србија налази у тешком времену у којем морају да се исправљају грешке претходника и у којем се народу мора показати одлучност у спровођењу болних, али лековитих реформи.

Будућа влада јединствена је по много чему, оценио је Вучић, формирана је у веома кратком року и ужива снажну подршку парламента без преседана у историји, али она, како је додао, не би значила ништа ако се не искористи да би се променили животи грађана.

„Ми не желимо власт ради власти, већ ћемо поверење грађана искористити да бисмо Србију учинили бољим местом за живот“, рекао је Вучић.

Навео је да се при саставу владе водио интересима Србије и грађана, а не унутарпартијским постулатима, јер сматра да ниједна партија није довољно добра да управља свим важним местима и зато што је потребно знање свих како би се живело боље.

„Србија је важнија од нас, сваког од нас и свих политичких странака“, рекао је Вучић и навео да је зато био склон идеји ротирања председника парламента, али да та идеја није добила подршку.

Шест победа претходне Владе Србије

Вучић је рекао и да је претходна влада била успешна, да је покренула многе процесе, постигла многе успехе и повратила углед Србији, али да је њен највећи успех била то што се одвојила од тајкуна и моћних финансијских интересних група.

Као други успех је навео борбу против криминала и корупције, а трећи отварање преговора са ЕУ, за коју је рекао да није најбоља заједница на свету, али да је али да је то најбоље место у којем у овом тренутку Србија може да буде.

Као четврти успех прошле Владе, навео је преговоре Београда и Приштине и нормализацију односа.

„Нисмо ми одговорни за косовски проблем, а сваки дан решавања нас је коштао дубље кризе у земљи. Нећемо признати независност Косова и Метохије, али хоћемо да живимо у миру са Албанцима. Процес ће се наставити, а лично ћу представљати Србију на преговорима у Бриселу“, рекао је Вучић.

Пета победа, рекао је, то што се Србији поново верује у иностранству и што је повраћен међународни кредибилитет, што је услов за долазак страних инвеститора.

„На крају, претходна Влада је заслужна што народ поново верује институцијама“, рекао је Вучић.

На седници председник, дипломатски кор…

Седници присуствују и председник Србије Томислав Николић, председници највиших судова републике, представници дипломатског кора.

У скупштинској згради су између осталих амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби и шеф Делагације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, директор полиције Милорад Вељовић, гувернека Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, председник САНУ Никола Хајдин , начелник Генералштава Војске Србије Љубиша Диковић…

Седници присуствују срспки патријарх Иринеј, београдски надбискуп Станислав Хочевар и београдски муфтија Муахмед Јусуфспахић.

Како је планирано, по завршетку седнице, кад премијер и министри положе заклетву, обратиће се грађанима на бини која је постављена на улазу у Дом Народне скупштине.

11.10 – Мандатар за састав владе Александар Вучић почео излагање експозеа.

11.05 – Председница Скупштине Маја Гојковић отворила посебну седницу парламента, на којој ће бити изабрана нова влада Србије.

Посебна седница на којој ће се бирати нова влада почиње експозеом мандатара Александра Вучића, који ће, како РТС сазнаје, трајати три сата. Након тога, посланици ће на располагању имати пет сати да расправљају о програмима и циљевима нове владе.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић поднео експозе

* Обавезна поља