Vucic-ambasadori.pngСМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић је у смедеревској вили „Златни брег”, у летњиковцу српске владарске династије Обреновић, угостио око 20 амбасадора у Србији, који су с породицама имали прилику да отворе бербу грожђа у познатом Краљевом винограду.

Вучић је рекао да смо показали нашим иностраним гостима прелепу Србију, да имамо добро грожђе, добра вина и добре винарије.

Обраћајући се амбасадорима на почетку манифестације, он је рекао да је ово прилика и да се упознају са српском историјом и Милошем Обреновићем, за кога је рекао да је највећи српски лидер и заправо оснивач модерне Србије. „Био је велики визионар и веома паметан, а сви после њега су само наставили с развојем његових идеја”, рекао је премијер.

Пожелевши представницима дипломатског кора да уживају у берби и добром вину, он је указао да је Смедерево веома добар регион за вино, да има добре винарије и да се нада да ће их бити све више. Истовремено је позвао амбасадоре да оно што виде и доживе у Смедереву пренесу својим грађанима, како би их подстакли да посећују Србију.

Госте су дочекале девојке у белом, с венчићима у коси, које су им поделиле шешире и асистирале у берби грожђа, а амбасадори су убрали прве гроздове од којих ће смедеревска винарија ове године производити „пиће богова”.

Амерички амбасадор Мајкл Кирби, који је у Смедерево дошао са супругом, рекао је да ово није први пут да присуствује берби грожђа у Србији, али исто тако ни први пут да пије српско вино. „Нека ваша вина су заиста добра, свиђа ми се што производите неке француске сорте, али такође и српске. И једна и друга су добра, али јасно је да су српске сорте јединствене”, рекао је Кирби.

Италијанском амбасадору Ђузепеу Манцу ово такође није прва берба грожђа у Србији, а као Италијан је веома добро упознат с винима. „Ове винограде сам већ посетио пре неколико месеци, када смо отварали италијанску фирму у близини. Ово је прелепо”, нагласио је Манцо.

Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев први пут је у виноградима у Смедереву, и истиче да ужива у добром друштву дипломата и премијера Србије, који је велики пријатељ Белорусије.

„Ово је прави празник за представнике дипломатског кора, овде је много амбасадора наших пријатеља. Србија да је добар пример за рад са дипломатским кором, гостољубива је, овде има много туристичких могућности, а то ћемо искористити, јер сада постоји директан лет Минск–Београд”, рекао је Чушев.

Амбасадори су потом угошћени на коктелу у дворишту виле „Златни брег”, коју је 1829. године кнез Милош Обреновић купио заједно с виноградом.

Нервозни они којима смета јака и богата Србија

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да дефицит у августу износи 6,8 милијарди динара, а не 25 милијарди, колико су се „неки којима смета јака, снажна и богата Србија” надали да ће бити. Он је објаснио да је Србија ушла у период динамичног раста и истакао да се више неће враћати у рецесију.„Зато и разумем нервозу многих којима смета јака, снажна и богата Србија, која то можда неће бити у наредних годину или две, али за четири или пет година сигурно хоће”, казао је премијер.

„Ја данас вама саопштавам да ће Србија већ ове године имати раст већи од један одсто, следеће већи од два одсто, а 2017. већи од три одсто”, рекао је Вучић.

Вучић изјавио и да је Србија убележила пораст броја туриста од 12,7 одсто, а да је само кроз ваучере остварено 60.000 ноћења домаћих туриста, што показује да је кампања „Моја Србија” била успешна.

„То је од огромног значаја за Србију. Многи су потцењивали нашу кампању ’Моја Србија’, али, ми смо успели да поделимо 11.760 ваучера, што је 60.000 ноћења. Следеће године очекујемо да то буде још интензивније”, рекао је Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић примио дипломатски кор у Смедереву

* Обавезна поља