file-1-vucic-БЕОГРАД – Током јучерашње посете европског комесара за проширење Штефана Филеа Београду појавио се и четврти приоритет који Србију чека на путу придруживања ЕУ, а који је премијер Александар Вучић назвао стубом.

Филе је на заједничкој конференцији за новинаре у вили „Бокељка” рекао да су две делегације консултујући се дошле до подударног става да је потребно радити на такав начин да грађани Србије одмах осете добробит процеса придруживања, а не тек на крају.

Комесар за придруживање је поновио три кључна приоритета о којима је претходног дана разговарао са председником Србије Томиславом Николићем, министрима и посланицима, а то су: побољшање привредног амбијента, владавина права, то јест борба против корупције и криминала и реформа државне управе, као и опредељење за нормализацију односа са Приштином и помирење у региону.

Он је посебно истакао чињеницу да је завршен скрининг за седам поглавља, да је у току за још седам, а да ће до краја грчког председавања ЕУ бити започет за још четири поглавља, што је укупно 18.

Премијер Александар Вучић је најавио да ће бити учињени сви могући напори да у октобру почну преговори Србије и ЕУ о поглављима 32 (финансијска контрола) и 35 (углавном КиМ), а потом 23 и 24, као и да очекује да би сав посао могао да буде завршен до 2019. године.

Према премијеровим речима, потребно је много тога да се реши у оквирима министарства правде и полиције, али и у другим секторима како би Србија могла да затвори поглавља 23 и 24.

„Изнео сам план Србије који подразумева да ми наш посао завршимо у најкраћем року, а остало је на чланицама ЕУ. Не обећавамо немогуће ствари, али радићемо вредно у наредном периоду и сигуран сам да ћемо са великом одлучношћу приступити том послу, јер желимо Србију у ЕУ”, рекао је Вучић.

На питање новинара „Политике” како ЕУ гледа на став Србије поводом догађаја у Украјини и да ли је покушао да утиче на промену става да Србија неће увести санкције Руској Федерацији, Филе је одговорио: „Не, нисам.”

Он је додао да је током разговора било речи и о овој теми, али да је Србија суверена држава и да ЕУ поштује такав став Србије према Русији, као и по свим осталим питањима.

Отварајући конференцију за новинаре премијер је рекао да су разговори којима је присуствовао и шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт били тежи него што је очекивао.

На новинарско питање зашто су то били тешки разговори, премијер је одговорио да нису били тешки по форми, али је додао: „Вероватно сам ја био тежак, као што умем да будем, јер ми је много стало до суверенитета Србије.”

„Ми подржавамо територијални интегритет сваке земље, па и Украјине. Али, рецимо тако, молио сам да Србија због традиционалних, историјских и других веза са Русијом сачува свој став и не уводи санкције Русији”, рекао је премијер.

Не желећи да открије детаље, Вучић је најавио да ће се крајем јуна у Београду одржати велики регионални скуп који ће иницирати ЕУ и на коме ће се Србија представити као успешна земља која се развија и која је привлачна за стране инвеститоре.

Вучић је неколико пута захвалио Филеу што је уз шефицу европске дипломатије Кетрин Ештон увек био на нашој страни и што је на коректан начин износио ставове ЕУ и имао разумевања за неке ставове Србије који му се можда нису свидели.

Одговарајући на питање да ли ће после избора за Европски парламент постојати функција комесара за проширење, Филе је рекао да се о томе разговара у Бриселу, али да ће од председавајућег Европске комисије (ЕК) зависити ресори и задужења. Он је додао да ће се политика проширења наставити без обзира на то да ли ће у новој ЕК постојати комесар за то питање.

Током јучерашњег дана Филе се састао и са министрима правде и унутрашњих послова, Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем, и договорено је да се сачине акциони план за поглавља 23 и 24, која обухватају ове ресоре. Филе је био у Скупштини Србије где је разговарао са председницом Мајом Гојковић и посланицима.

Министар спољних послова је са Филеом разговарао у недељу касно увече и најавио да поглавља 23 и 24 ипак неће бити прва отворена како је раније најављивано. Дачић је за ТВ Пинк рекао да му је Филе потврдио да му неће бити продужен мандат комесара, то јест да ће на његово место бити постављен неко други. И Кетрин Ештон истиче мандат, а Дачић, који је са њом остварио тесну сарадњу, рекао је да има много оних које не бисмо волели да видимо на тим функцијама, али нама треба неко ко ће бити неутралан као она која је на изузетан начин водила дијалог Београда и Приштине”

—————————————-

Пас, јагоде и „стенд ап” конференција

Конференцију за медије, која је одржана у вили „Бокељка” на Дедињу, пратиле су изузетне мере обезбеђења. Тако је по проласку кроз капију и идентификацију акредитованих новинара, сниматеља и фоторепортера, сваку торбу оњушио службени пас којег је на повоцу држао полицајац у цивилу. Пас је био мирољубив и није био претерано заинтересован за посао који је радио, вероватно зато што није нањушио ништа за шта је био дресиран.

Потом су детекторима прегледани сви представници медија, који су почетак конференције могли да сачекају у просторији виле у сутерену, у којој је било сервирано освежење: кафа и сокови.

Десетак минута пре заказаног почетка конференције седма сила се упутила у просторију која је стубићима са тракама била подељена. На простору, не већем од 15 квадрата, морали су да се сместе фоторепортери, сниматељи, а позади су стајали новинари који су хватали белешке држећи блокове у рукама. Током конференције било је новинара који су изјаве пратили из ходника. Тачно у тренутку када је конференција требало да почне, у 16.30, конобари са белим рукавицама су на покретном сточићу кроз салу провезли дезерт; крем са јагодама. Конференција је почела десетак минута после тога.

———————————————-

Николић: Филе је изменио слику о Србији

БЕОГРАД – Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је данас у Београду да Брисел подржава европски пут Србије и нагласио да су на том путу три главна приоритета – економски опоравак земље и реформе, увођење владавине права и нормализација односа са Приштином.

„Пре неколико дана обележили смо десетогодишњицу највећег проширења ЕУ. Европске интеграције Србије су 2004. изгледале као далека будућност, а данас је то очигледна извесност. Уверен сам да Србија има способност да ту могућност учини стварношћу”, нагласио је Филе после састанка с председником Србије Томиславом Николићем.

Николић је истакао да је Филе човек који је за време свог мандата изменио слику о Србији и да је све време јасно изражавао посвећеност и подршку томе да Србија постане чланица ЕУ и да и друге повуче за собом.

„Не очекујем да ЕУ на било који начин заустави оно што је Србија постигла у европским интеграцијама. Персонална решења су на ЕУ, а испуњавање обавеза на нама”, поручио је Николић.

Указујући да је ово кључно време односа Србије и ЕУ и важно поглавље савремене историје Србије, европски комесар је нагласио да је наша земља остварила импресиван напредак на путу ка ЕУ, као и да је охрабрујуће видети да су грађани на изборима подржали странке које су недвосмислено опредељене за ЕУ.

Филе је навео да је и током састанка са Николићем нагласио да су три кључна приоритета у наредним месецима побољшање привредног амбијента, владавина права, односно борба против корупције и криминала и реформа државне управе и опредељење за нормализацију односа са Приштином, као и помирење у региону.

ЕУ је, како је нагласио, потпуно опредељена за подршку реформама у Србији и у наредном периоду повећаће техничку и стручну помоћ.

Председник Србије је рекао да је Филе човек који је дужност комесара за проширење обављао у моменту када је Србија стигла веома близу ЕУ, да су његови извештаји утицали да отпочну преговори, на отварање 14, а можда ускоро и 18 поглавља, додајући да је Филе човек који је изменио слику о Србији.

„Рекао сам Филеу да бих, без обзира где га пут односе, можда и на вишу функцију, волео да остане на овој, јер је његова посвећеност томе да Србија као једна од главних земаља у региону постане чланица ЕУ и повуче за собом и остале кандидате веома јасно изражена”, рекао је Николић.

Он је навео да је Филе дошао у Србију да пружи подршку влади и њеном програму, који је, како је навео, веома амбциозан и непопуларан за мандатара и владу, али чији је циљ да се у наредних неколико година Србија ослободи грешака из прошлости, посебно тога што су грађани у протеклом периоду остали без посла и будућности за генерације које долазе.

Николић је нагласио да је веома захвалан Филеу на свему што је урадио и подвукао да не очекује да ЕУ на било који начин заустави оно што је Србија до сада постигла.

Председник је рекао да је Филе у разговору поменуо неке године у којима би волео да Србија постане члан Уније и да је навео да је добро да Србија има циљ.

Николић је нагласио да жели да Србија буде у ЕУ, а да ће се то десити када ЕУ процени да је Србија испунила све критеријуме.

„Знам да ћемо испуњавањем услова омогућити грађанима да живе у организованој земљи, земљи владавине права која ће бити равноправна са осталима, а сад не осећам да смо баш равноправни са свима у Европи”, нагласио је председник.

Николић је рекао да жели да буде још таквих људи из ЕУ попут садашњег комесара за проширење који у Србију долазе неоптерећени предрасудама и без налога који стриктно морамо да испунимо.

„Надам се да ово није последња посета у мандату, а знам да није последњи добар потез који Филе жели да учини да би Србија била на оном месту у ЕУ које заслужује”, поручио је Николић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – Разговори тежи од очекиваног

* Обавезна поља