Не може Београд да испуњава све, а Приштина ништа и Србија ће предузети одређене мере, најавио је председник Александар Вучић, после разговора с патријархом Иринејом. Сусрету председника Србије и поглавара СПЦ претходио је низ догађаја који су изазвали тензије и у Београду и на Космету у току дана, који се подударио с истеком рока у којем је Приштина требало да изради статут Заједнице српских општина.

Најпре су медији јавили да се трупе Кфора упућују ка језеру Газиводе у општини Зубин Поток, а истовремено је у Београду одржана хитна седница Савета за националну безбедност у Председништву Србије. Председник се потом у Патријаршији састао с патријархом а затим је у разговору с новинарима, како преноси Танјуг, изјавио да је протеклих дана забележено „снажно, вишеслојно агентурно деловање, због којег је Србија доведена у ситуацију да се брани од трачева и дезинформација”.

„И сад би требало да будемо срећни? Требало би да будемо срећни да се нешто догодило – формирање ЗСО – а не зато што нас данас нису побили”, навео је председник.

Он је указао да је претходних дана забележено агентурно деловање из разних центара моћи, у смислу како се нешто страшно „кува”, како „страшни злочинци из Београда с нешто мало мањим злочинцима у Приштини нешто спремају”. „Тај ко то каже мора бити не само злонамеран, него тежак болесник”, приметио је Вучић, додајући да је намера тих оптужби била да Срби, посебно с КиМ, ништа не би могли да траже.

Вучић је подсетио да Србија води политику мира и да је успела у томе да се сачува сваки живот, као и да је косметске Србе молио да не предузимају ништа.

„Шта су Срби лоше урадили, осим што бисмо ми желели да не буду сви Косовари него и Срби и да, колико је то могуће, припадају српској држави. И у томе је мој грех и грех српске државе. Зато нам те придике држе они коју су своју државност променили у косоварску”, закључио је Вучић.

Он је изјавио да су „у досовском систему и неким другим организацијама, не само политичким, све време де факто штитили пуну ’косовску независност’”.

Оцењујући лицемерним то што међународна заједница позива обе стране у бриселским разговорима да се понашају у складу с договореним, Вучић је додао да те две стране имају своје „име и презиме”. Председник је истакао да „ми испуњавамо оно што потпишемо” јер смо поуздан партнер и зато што је то наша обавеза, и додао да није питање зашто то и други не чине, већ зашто им се то дозвољава.

Према његовим речима, Србија ће реаговати поводом чињенице да Приштина не поштује Бриселски споразум. Упитан да прецизира на какву реакцију мисли, он је одговорио: „Видећете какву.” Вучић је указао и да ћемо „наше одлуке доносити, с њима ћемо упознавати међународну заједницу”, али да „нећемо ићи грлом у јагоде нити дозволити да било ко пронађе лажни разлог да би могао да врши било какве репресивне мере према Србима”. „Али, трудићемо се да нашу преговарачку позицију јачамо и да она буде одвраћајућа за све који би на било који начин да спроводе терор над Србима”, истакао је Вучић.

Председник је оценио да компромисно решење за Косово није на видику.

„О томе ћу говорити ако буде могуће постизање таквог решења. Нисам оптимиста”, рекао је Вучић.

Изразивши наду да ће Кфор да ради свој посао на КиМ, он је подсетио да то није био случај кад је у марту нападнут и ухапшен Марко Ђурић, али да на то нису реаговали ни неки домаћи политичари, ни црквени великодостојници. На питање новинара који су, по њему, разлози да су се „активирали” црквени великодостојници баш у овом тренутку, председник је рекао да неће да говори о томе, али да иначе одлично зна шта су разлози.

„О томе нека говори Патријарх”, рекао је Вучић.

Службе добиле задатке

Говорећи о седници Савета за националну безбедност, председник Александар Вучић је истакао да је том приликом донето више мера и одлука како би се појачала борбена готовост. Тој седници, осим Вучића, који јој је председавао, присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, министар полиције Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, министарка правде Нела Кубуровић, републички јавни тужилац Загорка Доловац и Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ. Ђурић је, преноси Танјуг, оценио да „због неодговорних политичара и њихових дезинформација данас разговарамо о безбедности Срба на КиМ, уместо о неспровођењу Бриселског споразума” и подсетио да се 1.930 дана не спроводи договор о ЗСО.

На седници Савета анализирани су политичко-безбедносна ситуација, као и стање у безбедносном систему одбране и цивилним и војним обавештајним службама. Безбедносне службе су, рекао је Ђурић, добиле задатке, посебно за спречавање „агентурног деловања” појединих политичара и верских великодостојника.

Нећемо дозволити заборав злочина

Поводом годишњице страдања Срба у акцији „Олуја”, председник Александар Вучић је поручио да Србија никад неће дозволити да тај злочин буде заборављен. Он је, према наводима агенција, указао да је та годишњица за Србе „језива”, да држава мора да учини нешто како би крајишки Срби имали иста права као и други наши сународници, а позвао је и хрватско руководство да учини нешто за Србе из Хрватске.

„Како време пролази видимо какве је то трагичне последице оставило. Хрвати су срећни због српске несреће, а ми смо тужни због патње нашег народа”, рекао је Вучић.

Отворено с Патријархом

Пријему у Патријаршији присуствовали Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, и генерални секретар Председника Републике Србије г. Никола Селаковић. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј разговарао је са Председником Србије г. Александром Вучићем о кључним питањима данашњице: о положају српског народа на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Хрватској.

У отвореном разговору о свему, председник Александар Вучић је патријарху Иринеју, како каже, рекао све што мисли о КиМ и другим важним државним питањима. Председник је Патријарха упознао са садржином разговора у Бриселу, а од њега је, наводи, чуо шта он и СПЦ мисле.

„Задовољан сам што ме је саслушао”, рекао је председник и прецизирао да су разговарали о положају Срба на КиМ, у БиХ, Хрватској, Црној Гори, као и последицама убијања и протеривања у акцији „Олуја”, пре 23 године. Причали су, каже, и о катастрофалним демографским кретањима и неопходности предузимања озбиљних и одговорних мера за опстанак српског народа.


Извор: Политика, СПЦ

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић са патријархом – Компромис ни на видику

* Обавезна поља