kori-vucicСилна „бука и бес” које су поједини чланови Вучићевог кабинета испољили претходних дана према својој колегиници Кори Удовички, због чега је до завршетка седнице владе у појединим политичким кулоарима струјао глас да ће потпредседница поднети оставку, нису деловали на премијера. Према сазнању ТВ Н1 она је јуче и понудила оставкуВучићу, али он је није прихватио.

Вучић је на седници подржао Кори Удовички и она остаје, без обзира на то што се, како су то рецимо тражили Ивица Дачић, Александар Вулин и Небојша Стефановић, није јавно и јасно одредила према догађајима у којима једну од централних улога има њена сестра Лидија.

Лидија Удовички, чије се име већ више од две недеље повлачи у јавности, јуче се коначно огласила посредством телевизије Н1. Причала је о проблему градње ветропаркова у Србији, али није рекла, то јест, новинари ове телевизије „пропустили“ су прилику да  је питају оно што у овом тренутку највише занима српску јавност – да ли је са Бојаном Пајтићем заиста водила разговор чији је транскрипт објављен прошле недеље, то јест, да ли јој је Никола Петровић, директор ЈП „Електромрежа Србије” и кум премијера, заиста тражио два милиона евра у кешу да би струја из ветропарка који „Континентал винд” треба да гради код Ковина била прикључена на систем ЕМС-а.

Пајтић је потврдио аутентичност разговора и затражио од државних органа да открију ко га прислушкује и по чијем налогу, али сви у њему поменути актери демантовали су истинитост ове њене (наводне?) тврдње. Она се није конкретно одредила према томе, али из њене јучерашње оцене да би „почетак градње ветропаркова у Србији био знак да се ради на реформи енергетског система, са циљем да буде имун на корупцију и злоупотребе од стране државних монопола”, могло би се закључити да је имала неких проблема.

Реч је о афери која је отворена пошто се Александар Вучић вратио из САД и указао, индиректно, да је америчка компанија „Континентал винд” (чији је сувласник Марк Крендал муж Лидије Удовички, а у којој је она била један од директора) покушала да „минира” његову посету Вашингтону. Ова тема је добила нову димензију пошто је објављен поменути транскрипт, а ескалирала је претходна два-три дана захтевима да се Кори Удовички изјасни о целој овој афери или да оде из владе.

Најексплицитнији је био министар рада Вулин који је прекјуче два пута јавно питао премијера како може да је трпи у влади, што због тога што се „прави да не зна да њена породица директно ради против ове земље” и не ограђује се, што због тога што није испунила одређене „радне задатке”

Јуче је, ипак, како незванично сазнајемо, седница владе протекла мирно, нико није потезао то питање, премијер је дао подршку Кори Удовички и изразио очекивање да ће се афера „Прислушкивање” расветлити до краја. И према изјави потпредседнице Зоране Михајловић, коју преноси Танјуг, на седници владе није било ни речи о иницијативи за смену њене колегинице. А Кори Удовички је после седнице послала изјаву у којој каже да је разговор са премијером јуче пре седнице, као и онај на седници владе, помогао и њој да разуме став својих колега а, нада се, и њима да разумеју њен.

„Најважније је да у наредном периоду сарађујемо на врло сложеним задацима који су пред нама, а од којих зависи одрживост и веродостојност наших реформи, и пред нама самима и пред светом. Верујем у професионализам наших истражних органа. Једини начин да градимо институције и уређену земљу јесте да их пустимо да раде”, навела је она.

Vucic-Udovicki-Vulin-Vlada.png

Вучић је пре седнице владе, током боравка у Смедереву, рекао да је разговарао са Кори Удовички, али да неће препричавати тај разговор у четири ока. Поручио је, међутим, како преноси Танјуг, да ће неко морати да одговара због те афере.

За питање које му је упутио министар Вулин – докле ће у влади да трпи Кори Удовички, Вучић је рекао да је нормално питање, односно да је нормално да се чује и такво мишљење.

„То је нешто што је нормално у демократском друштву – данас сте председник владе, сутра нисте, данас сте министар, сутра нисте, данас сте политичар, сутра нисте. Не видим шта је ту проблем”, рекао је Вучић и истакао да је ипак најважније да се у тој афери разјасни све до краја: „Неко је нешто фабриковао да би направио другу врсту афере. И једно и друго мора да се разјасни – или је неко тражио паре или није. Ако је тражио, мора у затвор, макар то био ја. Или ако није, онда због узнемиравања јавности неко мора да одговара пред лицем правде.”

На питање „Политике”, како то да премијер није уважио њихове примедбе на Кори Удовички, први потпредседник владе Ивица Дачић није одговорио, али министар Вулин јесте. Он каже да је то „право човека који води владу и одлучује уз подршку више од половине бирачког тела”.

„Ја остајем при свему што сам рекао. То је моје мишљење и мој став”, рекао је Александар Вулин за наш лист.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић сачувао Кори Удовички

* Обавезна поља