vucic sa nekom zenom na lap topuДовођење инвестиција у Србију и решавање проблема биле су главне теме разговора које је у Давосу имао премијер Александар Вучић. Он је разговарао са румунским премијером Виктором Понтом о увозу гаса из румунског дела Црног мора, али и договорио долазак турског премијера Ахмета Давотоглуа са групом инвеститора у Србију.

Вучић је јуче на маргинама Светског економског форума, који се одржава у Швајцарској, имао више билатералних састанака, почев од потпредседника Европске комисије Франса Тимерманса преко директора компаније “Гоогле идеас” Џареда Коена и првог човека руске Збербанке Германа Грефа до Јохана Шнајдера Амана, потпредседника швајцарске владе, те се састао и са специјалним изаслаником ОЕБС за Украјину Волфгангом Ишингером.

Позвао „Гугл“ у Србију

Вучић је јуче са директором “Гоогле идеас” Џаредом Коеном разговарао о новим технологијама и могућој сарадњи, уз осврт на могућу имплементацију неког од програма те компаније, нарочито програма за откривање и сузбијање тероризма.

Коен је навео да би Србија била погодна земља за сарадњу, а Вучић га је позвао да ускоро посети Србију.

– Разговарао сам са челницима “Гугла” и позвао их да се инсталирају у Београду – рекао је премијер.

– Управо смо завршили разговоре са румунским премијером о увозу гаса из Црног мора, али смо истовремено отворени за разговоре о набавци тог енергента из Русије другим рутама, односно о могућностима набавке руског гаса кроз гасоводе преко Турске, Грчке и Македоније ка Србији – рекао је Вучић на “Ројтерсовом форуму”.

Најдужи разговор међу билатералним разговорима Вучић је јуче имао са потпредседником ЕК Тимермансом, од којег је затражио да му се изнесу конкретне примедбе шта је то Србија погрешно урадила када је реч о законским актима који регулишу питање слободе говора.

– Реч је о питањима због којих, како је приметио премијер, неретко долазе примедбе из појединих партија и неких кругова. Рекао сам да сам спреман да ми потпуно отворено и конкретно кажу шта је то што смо погрешили, који су законски акти које нисмо добро решили по питању слободе изражавања, слободе говора и мислим да смо се добро разумели – рекао је Вучић, додајући да је Тимерманс похвалио економске реформе.

Посету Давосу Вучић је завршио састанком са турским премијером Давотоглуом.
– Србија за нас има посебан значај и зато сам прихватио позив српског премијера за долазак у Србију са групом турских инвеститора – рекао је Давотоглу, који је изјавио саучешће због убиства српског навијача Марка Ивковића и захвалио Вучићу на доброј организацији утакмице Црвена звезда – Галатасарај прошле недеље у Београду.

vucic gugl

„Стратешки циљ Србија у ЕУ“

Председник Владе рекао је у Давосу да је стратешки, политички и економски циљ наше земље да буде део Европске уније, као и да очува добре односе са свим осталим државама.

– „Наш стратешки, политички и економски циљ је да будемо део ЕУ. Спроводимо многе реформе и надамо се да ћемо да будемо у стању да завршимо наш ‘домаћи задатак’ пре 2019. године. Онда неће више бити на нама, него на државама чланицама ЕУ да нас прихвате или не“, рекао је у четвртак Вучић у разговору за агенцију Ројтерс другог дана Светског економског форума у Швајцарској.

 

На питање колико је тешко имати блиске односе са Русијом и Кином и истовремено тежити чланству у ЕУ, Вучић је оценио да то није контрадикторно.

– „То (чланство у ЕУ) је наш стратешки циљ, а желимо да очувамо добре односе са свима, што је мислим циљ и свих осталих. То није ништа чудно нити контрадикторно“ – оценио је српски премијер.

– Ми смо Србија, нисмо неко други. Ми смо суверена и независна држава. Имамо сопствену политику и на нашем смо путу ка ЕУ. Немамо намеру да напустимо тај пут“- истакао је Вучић, који је онлајн одговарао на питања светских банкара и економиста.

Он је навео да је Србија прва држава у региону и у југоисточној Европи која је донела мере фискалне консолидације без притисака са стране, уз споразум са ММФ.

– Није једноставно спровести мере фискалне консолидације. Усвојили смо модеран Закон о раду, Закон о приватизацији, Закон о стечају и Закон о планирању и изградњи, али наравно да су најтеже мере фискалне консолидације – казао је Вучић, додајући да држава чини све да побољша пословну климу.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић самозадовољан Давосом

* Обавезна поља