vucic31-600x330За сат времена, колико је говорио у интервјуу за РТС пре две вечери, Александар Вучић само није дао одговор на питање које највише занима нацију: хоће ли ће бити нових ванредних избора. Рекао је да ће преломити до краја месеца, али је и тај рок после јучерашњег Председништва СНС-а померен на средину октобра.

„Атмосфера и притисци воде ка новим изборима, али нас ка њима не воде реформе и то што хоћемо да опоравимо привреду”, загонетно је рекао.

Нешто врло слично изговорио је на исту тему у августу: „Није лако ни једноставно нити могуће радити у атмосфери у којој се непрестано оспоравају очигледни резултати и успеси.”

„Није лако, то јест веома је тешко радити у атмосфери у којој нико није желео да има слуха ни разумевања за напредак или је мали број људи то желео”, такође је изјавио, али не прекјуче нити у августу, већ – 25. јануара прошле године, кад је објавио да се иде на ванредне парламентарне изборе.

Овог пута су као разлог за излазак на биралишта многи спомињали снимке на којима се Ивица Дачић састаје с Родољубом Радуловићем, званим Миша Банана. Првог дана су се појавиле чак и теорије да су напредњаци лансирали те снимке не би ли се решили Дачића. Та се теорија показала погрешном.

„Знам за снимке сигурно већ две године, али знам и за много других снимака”, рекао је мирно Вучић, уз објашњење да је мрежа КРИК, која је објавила Дачићеве снимке, материјал вероватно добила из полицијских извора. Ко год да је то учинио, и даље је мистерија где се деде аудио-запис тих снимака, што опет буди помисао да није крај уцењивању Дачића.

Српски премијер познат је као човек који одлуке не доноси напречац и у афекту, већ после дугог размишљања. За РТС је рекао да треба „више пута премеравати пре сечења”, али као да се и он сам крчка на тихој изборној ватри. Јасно је да одлуку заиста још није донео, као и да су се преварили они који су мислили да постоји неки напредњачки план да се убеди Вучић да искористи Дачићеве снимке као повод за обрачун с министром спољних послова, што би довело до раскидања коалиције са социјалистима и расписивања ванредних избора.

Премијер је на РТС-у прексиноћ рекао да Дачић „није лењ, није глуп и може да буде врло користан за државу”, али и да би волео да министар спољних послова „мало раније устаје”.

dacic-vucic

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је порука Вучића о Дачићу можда знак да је спреман да остану у коалицији, али да очекује од СПС-а веће ангажовање. „Вучић није спалио мостове за сарадњу с Дачићем чак и после неких нових избора. Њих спаљују неки други из СНС-а, као што је Зорана Михајловић”, каже Анђелковић.

За аналитичара Ђорђа Вукадиновића, којег јавност сматра једним од највећих критичара актуелне власти, Вучићева оцена „делује помирљиво и помало аболирајуће спрам Дачића, али само на први поглед”.

„Али треба бити опрезан јер се Вучићево мишљење боље разазна из писања њему блиских медија и аналитичара, него из самих његових речи. Ако је циљ да после евентуалних избора, који нису нарочито смислени, трећи пут за три године буде иста коалиција, чему све то”, додаје Ђорђе Вукадиновић.

По Анђелковићу, председник српске владе звучао је „апстрактно” када је говорио о расписивању избора.

„Непосредно пре ове изјаве деловало је да смо све ближи гласању, али сада изгледа као да смо чак и даље. Избори би му одговарали, јер би потврдио рејтинг, а за шест месеци сваки рејтинг може да се промени, поготово у случају потеза који нису међу свим бирачима популарни, као по питању миграната. Ипак, тачно је и да би избори лоше деловали на економију. Ни страни фактор није баш склон расписивању, јер тиме одлажемо доношење неких одлука”, истиче Анђелковић.

Ђорђе Вуковић, директор „Цесида”, мисли да би притисака које Вучић помиње било и после евентуалних нових избора.

„Да би се десило превремено расписивање, потребан је неки сплет ванредних околности. Не видим нестабилност која би провоцирала да се начини тај изузетак. То показују и истраживања јавног мњења и чињеница да нема ни политичких, ни социјалних, ни економских потреса”, каже Вуковић за наш лист.

Ђорђе Вукадиновић каже да би избори ипак добро дошли премијеру ако би пожелео да „опере руке од Дачића”. Председник владе, како он каже, „то не може да уради директно и отворено баш зато што је лично изабрао лидера СПС-а за најближег сарадника у влади, иако је знао за снимке, а сигурно и за транскрипте његових разговора с Радуловићем”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић се још крчка на изборној ватри

* Обавезна поља