aleksandar-vucic-snsБЕОГРАД – Председник СНС Александар Вучић одлучио је да из руководства странке одстрани функционере који су умешани у било коју аферу или који сарађују са осумњиченима и оптуженима за корупцију и организовани криминал. Због тога је Председништво странке одлучило да Главном одбору предложи ванредне изборе у СНС за 25. јануар.

“Чишћење СНС” била је и једна од главних тема на ванредној седници Председништва које је одржано јуче после подне. Како сазнајемо, руководство напредњака расправљало о нападима на лидера СНС Александра Вучића. Најављено је и да ће се разговарати о раду појединих директора и функционера који урушавају углед странке.

– Један од разлога за одржавање хитне седнице Председништва била је и прекјучерашња акција саветника председника Србије Оливера Антића. Антић и кабинет председника подржали су хрватског новинара Домагоја Маргетића који је оптужио Вучићеве саветнике у Влади за умешаност у аферу “Мобтел”. А из Председништва је саопштено чак и да Вучић спречава истрагу против лидера УРС у овом случају Млађана Динкића. То се више неће толерисати – наводи саговорник “Блица” из СНС.

Он подсећа и на случај функционера странке Владимира Цвијана који је почетком октобра тајно састао са власником „Делте“ Мирославом Мишковићем. Мишковићу је недавно је почело суђење пред судом за организовани криминал због оптужби да је током приватизације оштетио путарске фирме у Србији. Када је откривено да се Цвијан састао са Мишковићем, из СНС је било најављено да ће Цвијан због тога бити кажњен, али се испоставило се да и иза тога стоје људи из кабинета председника Србије.

– Ако свему овоме додамо и да би Вучић ускоро требало да смени неке од директора јавних предузећа, као и председнике општина који нису радили добро, онда је јасно да су тензије у странци велике и да се ствари морају пресећи – наводи наш извор.

На наше питање да ли све то значи да је у СНС предстоји коначан обрачун Вучића и кадрова који подржавају председника Србије Томислава Николића, он истиче да је “ипак рано о томе говорити”.

Ипак, у СНС све теже успевају да сакрију да односи Александра Вучића и Томислава Николића, који су заједно основали странку, не функционишу најбоље. Једноставно, све је више важних тема око којих се њих двојица разилазе, почев од решења косовског питања, преко односа према Русији па све до европског пута Србије. Чак и све већи број дипломата у Београду гласно говори да у врху власти постоји јасна подела и да је Вучић “проевропски”, а Николић “проруски” човек у Србији. Изборе у СНС најавила је потпредседница и министарка енергетике Зорана Михајловић.

– Ми смо партија која је отворено кренула у промене. СНС нема разлог било шта да трпи и да трпи некога ко ради против странке. Невезано одакле напади долазили, онима који сарађују са криминалцима нема места у СНС. Постоје процедуре и начини на који ће се решавати проблеми с њима. О њима ће се разговарати унутар странке – каже Михајловићева.

Александар Вучић: Сменићемо пет директора и градоначелника

Председништво СНС одлучило је да буде разрешено најмање пет директора јавних предузећа и најмање још толико градоначелника.

Лидер СНС Александар Вучић истакао је да је одлучено да се локалне самоуправе које нису оствариле резултате, повуку са власти.

Вучић је навео да ће директоре јавних предузећа обавестити о смени у понедељак и у уторак.

– Није реч о корумпираним директорима, већ о људима чијим резултатима рада странка није задовољна – рекао је Вучић. Он је, ипак, додао да је један директор, чија је плата 304.000 динара тражио да буде изузет од смањења плате.

Говорећи о страначким изборима, он је рекао да ће то бити прилика да се провери његов и легитимитет других чланова странке.

На питање да ли ће имати противкандидата Вучић је одговорио: „Сигурно да има идеја да неко други води СНС, нисам глуп, уместо да читам између редова. Нека ми кажу која је њихова платформа. Да ли можда хоће да сарађују са тајкунима, да отварају новине са њима, као што су то радили са неким другим странкама.“

На питање да ли су то Владимир Цвијан и Оливер Антић, Вучић није конкретно одговорио.

– Знам да постоје намере неких људи да ме посвађају са Томиславом Николићем. Нико не може нас да посвађа. Ми се свакодневно чујемо. То су ноторне глупости – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не може да тврди да је веза тајкуна и појединих из СНС „чврста“, али је навео да сигурно постоје људи којима су неки тајкуни ближи од њега.

Повод за седницу Председништва била су два дописа директора јавних предузећа која су „била скандалозна“ и различите изјаве чланова странке о различитим темама, казао је Вучић.

Радомир Николић: Искључите Цвијана

Извор “Блица” из СНС каже да је на седници Председништва Владимир Цвијан бранио власника „Делте“ Мирослава Мишковића, као и да је критиковао Александра Вучића. Због тога је председник Извршног одбора Радомир Николић затражио да Цвијана буде искључен из странке.

– Цвијан се хвалио како је одличан правник и како не види ништа страшно у томе што је јавно коментарисао оптужницу против Мишковића. Онда му је одговорено да то колико је добар правник најбоље зна велики број судија који се жале да су од њега добијали претње због клијената које заступа – каже извор “Блица”. Он додаје да су министар правде Никола Селаковић и Маја Гојковић критиковали Оливера Антића због његових иступа у јавности, али да Антић није желео да се упушта у полемику с њима.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић спрема чистку у СНС

* Обавезна поља