Krupanj,-Vucic-foto-TANJUGКРУПАЊ – Тужилаштво је упутило захтев за прикупљање обавештења о евентуалној кривичној одговорности локалних функционера за поплаве у Србији, рекао је јуче Александар Вучић, председник Владе Србије, приликом обиласка Крупња. Нагласио је да локалне власти имају највећу одговорност и да ће бити испитана одговорност свих који нису поступали по закону.

Премијер Србије је најавио да ће држава за четири месеца обновити 38 срушених и 168 оштећених кућа у Крупњу. Нагласио је да су рокови за обнову веома кратки и да очекује да се искористи лето како би се људи пре краја септембра могли уселити у своје куће и наставити нормалан живот. Најавио је да ће за два месеца поново доћи да се увери како радови напредују.

Премијер је рекао да држава преузима на себе и изградњу путева, категорисаних и некатегорисаних, на територији те општине и поручио да Крупањ неће оставити „да се мучи” са недостајућим финансијским средствима. Он сматра да су у овом делу Србије највећи проблем клизишта и да ће стручне службе одлучити на којим локацијама ће се куће градити.

Председник Владе Србије је најавио да ће се држава потрудити да у Крупањ доведе инвеститора који би отворио фабрику текстилне индустрије. Такође је рекао да већ има на уму једног потенцијалног инвеститора који би могао да запосли 300 до 500 радница, пре свега зато што би то био, како је оценио, велики подстицај за Крупањ.

На питање новинара о изградњи превентивног насипа и уређења водотокова, Вучић је рекао да ће се на томе радити, али да не може све да се уради одмах, нагласивши да тако нешто не може да уради, на пример, ни Америка. Истакао је да се мора појачати корито реке и додао да су у Крупњу насипи оштећени.

Премијер Вучић је обећао да ће се на обнови радити на нивоу целе Србије, али да онај ко каже да ће све стићи да уради не говори истину и подвукао да и када би биле уложене две милијарде евра, опет не би све могло да се уради поготову зато што Србија тај новац нема.

Премијер Александар Вучић је изјавио да Србија годинама нема планове и пројекте за коришћење новца из европских фондова и додао да оно што се добије увек буде искоришћено за крпљење рупа у буџету.

„Ми нисмо повукли ни ове године 243 милиона евра које можемо да повучемо из ИПА фондова. Поднели смо захтев за 185 милиона евра, за 58 милиона нисмо. Добили смо новац за водопривреду, а нисмо их уложили. Немамо пројекте. Кад мислимо да смо најпаметнији, нисмо. Далеко смо од најпаметнијих. Нисмо у стању ни да урадимо пројекте и узмемо паре које нам припадају. Сад ћемо те паре да добијемо захваљујући катастрофи и несрећи која нас је задесила”, истакао је премијер Вучић.

Министри радили 24 сата

Премијер Србије Александар Вучић задовољан је реаговањем и посвећеношћу чланова републичке владе приликом недавних поплава широм Србије. Каже да није упућен нити има увид у то како су државни органи конкретно реаговали на терену и да ће му то бити познато после извештаја министарстава, али је додао да је задовољан реакцијом владе, пре свега њеном посвећеношћу.

„Нисам ја стручан, нити сам хидрометеоролог, нити стручњак за водотокове, оно чиме јесам задовољан јесте велика посвећеност и рад људи 24 сата. Министри унутрашњих послова, одбране, Александар Вулин, Вања Удовичић и многи други радили су по 24 сата”, рекао је Вучић, додавши да је нефер према онима чија имена није споменуо, преноси Танјуг.

Премијер је истакао да сад није време за осветољубиво понашање, додавши да се случајно догодило да се највећи део поплава десио у општинама где СНС није на власти, попут Лознице, Ваљева, Обреновца, Крупња.

„Свуда сам дошао и на сваком месту помажем потпуно једнако и уопште ме не интересује страначка припадност. Пресрећан сам што сам видео људе у Крупњу задовољне. На сваком месту сам видео људе који су задовољни што ће нешто да се покрене и што ће се вратити живот у та места”, рекао је Вучић, а пренео Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Крупњу најавио обнову за четри месеца

* Обавезна поља