vucic-madjarskaБУДИМПЕШТА – Није реч о избеглицама или економским емигрантима, већ о новој сеоби народа. Дуго ће долазити у таласима и то је најозбиљнији изазов за Европску унију, саопштио је јуче мађарски премијер Виктор Орбан, чврсто намеравајући да Мађарску заштити од илегалних миграната подизањем ограде на граници са Србијом.

И српски премијер Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре јуче у Будимпешти остао при свом ставу да подизање зида није, како је рекао, „пријатна” чињеница за Србију, али чини се да су га Орбанови аргументи мало „уздрмали”. Како је истакао, помало је и сам уплашен бројем људи за које је чуо да ће да дођу у наш регион. А реч је, изгледа, о милионима миграната који се очекују.

Како се и очекивало, мигрантска криза и мађарски одговор на њу били су једна од најзначајнијих тема јучерашње заједничке седнице две владе, српске и мађарске, годину дана после прве, одржане у Београду прошлог 1. јула. Разлике у ставовима у вези са зидом остале су, рекао је Вучић, али је био и задовољан „садржајним и отвореним” разговором, додајући да „ми са Мађарском, и поред ове чињенице, ни на који начин не желимо да покваримо односе”.

„Ако очекујемо милионе људи који ће да долазе, морамо и са нашим комшијама и са ЕУ да нађемо заједнички начин како тај проблем да решимо, без обзира на разлике које постоје око зида”, истакао је Вучић.

Наводећи да је информисао српског колегу „о принудној мери” коју је мађарска влада морала да предузме због таласа миграната, Орбан је рекао да су узимали у обзир интересе суседа колико су могли. Ипак, после става западноевропских држава да све илегалне мигранте који им дођу из Мађарске у њу и врате, ова земља је изложена и са југа и са запада, нагласио је Орбан, и принуђена је да заштити своју јужну границу.

„Ова мера није уперена против Србије и српског народа”, још једном је нагласио мађарски званичник, додајући да ће се одржавати легални прелази и отварати и нови. „Легалне преласке нећемо ограничавати, а сваки илегални прелазак покушаћемо да спречимо свим средствима”, додао је он.

Одговарајући на питања новинара, Орбан је избегао да каже када ће зид бити подигнут, али је истакао да у овом случају нема кршења људских нити спољнополитичких права, те да још није чуо аргумент за то да не треба да чува државну територију.

„Свако може легално да пређе, у складу са важећим законима. Зато сумњамо у њихове намере, ако им је први корак у Мађарску – нелегалан”, рекао је Орбан и додао да је илузија ако неко мисли да ће из афричких кризних подручја људи долазити док се та подручја не смире. Чак и у том случају, а то није близу, каже, свако жели да живи на бољем месту. А у Африци је милијарду људи, наглашава.

Оба премијера су истакла значај сарадње српске, мађарске и аустријске полиције на граници Србије и Македоније, а Вучић је напоменуо да је у уторак спречен улазак у Србију 615 особа из правца Македоније.

„Из два правца је у току сеоба народа у централну и западну Европу и то није лако зауставити”, признао је и Вучић, указујући да је Србија трећа или четврта земља на рути миграната, а да они, када дођу у Србију, углавном немају никаква документа. „Чини се да ће на Србији бити још већи терет”, закључио је српски премијер.

Док није избио проблем са мигрантима, „најатрактивнија” тема у – према ставовима обе стране, све бољим („без отворених политичких питања”) – односима Мађарске и Србије била је изградња брзе пруге између две престонице. Инфраструктурна питања су била важан део заједничке седнице. Орбан је навео да је заједнички констатовано да најбољи пут саобраћајне инфраструктуре из Србије ка западној Европи води преко Мађарске, а да би за Мађарску било најбоље да 2019. године руски гас који сада долази из Украјине замене гасом из Турске, а преко Србије. Мађарски премијер се осврнуо на то да је Мађарска трпела критике за, како је рекао, „врло бледу сарадњу са Русијом”, а да истовремено велике компаније из Западне Европе без зазора потписују споразуме са Русијом.

Како је навео, брза пруга Београд–Будимпешта даје нам наду за најлепшу будућност, а Вучић је рекао да је Србија „потпуно и доследно” спремна да у тај пројекат уђе до краја године. Поред тога, постигнут је договор и о прузи Баја–Сегедин–Суботица, о отварању пловног прелаза на Тиси и више путних прелаза.

„Захвални смо Влади Мађарске и премијеру Орбану што подржавају да гасовод из Турске прође кроз Србију. Лично сам се данас уверио да је постојала идеја да нас гасовод заобиђе. Хвала мађарској влади на подршци”, истакао је Вучић.

Уз обиље међусобног уважавања и истицање добрих односа, Орбан и Вучић су закључили да су стабилност Србије и Мађарске и њихови добри односи кључни за стабилност западног Балкана.

Друга заједничка седница влада Србије и Мађарске почела је у 11 сати, после свечаног дочека на Тргу Кошут испред мађарског парламента и сусрета два премијера. Одмах по слетању на будимпештански аеродром „Лист Ференц” у 8.30 сати, где је госте из Србије дочекао заменик министра спољних послова Мађарске, премијер Вучић је отишао на састанак са Јаношом Адером, председником Мађарске. Потом је међу бројним новинарским екипама из Србије прострујала вест из Београда да је Вучићу управо овде уручена трећа британска резолуција о Сребреници.

После изјава за медије Вучића и Орбана, у хотелу „Кемпински” отворен је мађарско-српски бизнис форум, где су говорили председници двеју влада.

На крају посете Мађарској, премијер Вучић је уз војне почасти положио венац на Тргу хероја.

vucic-orban

Догодине у Београду

Орбан је најавио отварање нове филијале „Ексим банке” у Београду, а у Суботици и Новом Саду представништва трговинских кућа. Мађарска ће стипендирати 50 студената из Србије и касније повећавати тај број, а договорено је и да издвоји 500 милиона форинти за заједнички пројекат обнове синагоге у Суботици. Мађарски премијер је прихватио позив да се у Београду следеће године одржи трећа заједничка седница.

Улагања

Вучић је саопштио да је на заједничкој седници договорено улагање у Србију и Мађарску. Србија ће наћи веома успешну српску компанију која ће да улаже у Мађарску, док су мађарске компаније заинтересоване за 35 српских предузећа која су у процесу приватизације.

Политика према мањинама у Србији надмашује стандарде ЕУ

На питање новинара мађарске телевизије како ће помоћи мађарској мањини у Војводини, Орбан је врло јасно одговорио: „У поређењу са положајем мађарске националне заједнице у свим околним земљама, у Србији имамо тако великодушну политику која премашује стандарде ЕУ и пријатељски се односи према мађарској мањини. Мађарска се труди да узврати истом мером.”

Вучић је пре тога, говорећи да у новијој историји Србија и Мађарска нису имале тако добре односе као сада, истакао да је у српској делегацији и на српском језику говорио Иштван Пастор, а да је у мађарској делегацији и на мађарском језику говорио Љубомир Алексов.

Прича о Орбановој скепси

На почетку заједничке конференције за новинаре Виктор Орбан је похвалио Вучића за програм економских реформи. „Када смо се прошле године срели и када ми је премијер Вучић објаснио стање српске привреде и мере које мисли да предузме, поштено сам се чешкао по глави. Посланик сам 25 година, а 10 година премијер и прилично ретко сам виђао тако храбар и ризичан план за стабилизацију привреде. Пожелео сам му срећу, али нисам био сигуран да ћемо се за годину дана срести као премијери”, испричао је Орбан, одајући јуче признање српском премијеру, влади и народу за то, на чему му је Вучић био захвалан.

Будући заједнички проблеми

Орбан је навео да ће две земље имати повезану будућност најмање у наредне две деценије. Наиме, Србија је одлучна да се интегрише у ЕУ, ту је и питање енергената, приступ Русији, миграције, присуство САД у централној Европи.

Буђење генералног секретара

За сат времена лета од Београда до Будимпеште авионом типа АТР „Ер Србије” у главни град Мађарске допутовала је цела српска влада на челу са премијером Александром Вучићем, лидером Савеза војвођанских Мађара Иштваном Пастором и бројним новинарским екипама. Одсутан је био само потпредседник владе Расим Љајић. Видно опуштен, Вучић је у једном тренутку током лета приредио малу „забаву”, задиркујући (мада вероватно и са дозом озбиљности) поспаног генералног секретара владе Новака Недића. Млади Недић је заиста заспао одмах по полетању, а видевши то, Вучић га је пробудио и питао зашто спава у 8 ујутро. Пошто је добио одговор од Недића да је синоћ био „мало у граду”, Вучић га је „очински” подучио: „Немој да спаваш. Спавај ноћу.” Чуло се само: „Хоћу, шефе.” До краја лета Недић се трудио да држи главу усправно.

Нешто краће од лета из Београда трајао је пут од аеродрома „Лист Ференц” до мађарског парламента у центру Будимпеште – око 40 минута.

Потписани споразуми и изјаве

После заједничке седнице две владе, Вучић и Орбан потписали су Изјаву о намерама о свеобухватном развоју инфраструктурних веза између Мађарске и Србије. Двојица шефова дипломатије Ивица Дачић и Петер Сијарто потписали су Изјаву о разумевању МСП Србије и Министарства спољне трговине и спољних послова Мађарске. Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић и министар Сијарто потписали су амандман на Споразум о разумевању мађарског МСП о подршци ЕУ интеграцијама Републике Србије потписаног 2010. Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, и министар за социјалну политику Мађарске Золтан Балог потписали су Програм сарадње у области образовања, науке и културе Владе Србије и Владе Мађарске.

Адер: Србија и Мађарска да заштите своје територије

Премијер Александар Вучић у разговору са председником Мађарске Јаношем Адером истакао је задовољство због тога што билатерални односи двеју држава напредују и изразио наду да ће заједнички успоставити превентивне мере за сузбијање мигрантске кризе.

Председник Адер је нагласио да ни Србија ни Мађарска нису криве за насталу ситуацију, али да морају да штите своје државне територије у великој сеоби народа која се дешава у свету.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Мађарској о сеоби народа

* Обавезна поља