Немачка компанија „Леони“, произвођач оптичких влакана и каблова, отвoрила је у Нишу нови производни погон, под чијим кровом ће посао наћи 1.125 радника. Отварању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, који је Нишлијама поручио да „данас могу да виде како се обећања остварују“. Председника Вучића испред „Леонија“ је дочекало више хиљада Нишлија који се дошли да га поздраве и дају му подршку за, како кажу, политику коју води и због онога што је учинио до сада и што ради за град Ниш.

Данас видите како се оно што смо обећали остварује, рекао је председник Александар Вучић обраћајући се Нишлијама пред отварање фабрике Леони.

Како јавља агенција Танјуг, Нишлије су дошле да Вучићу искажу подршку уочи свечаности поводом заврсетка радова новог погона фабрике Леони, у којој ће посао добити 2.200 људи.

„Дошао сам да вам предам извештај за оно што смо радили претходних година и месеци, а говорили су ми – не смеш да дођес у Ниш, отераћемо те“, рекао је Вучић и наставио:

„Да ли мислите да је требало да се плашим, кад сам довео све ове фабрике, градио путеве, најмодермнији Клинички центар, за разлику од оних који су само рушили и разарали?“, запитао је Вучић Нишлије, којима је најавио нове фабрике.

Каже, воли да долази у Ниш, да тамо проводи време, да отвара нове погоне, а грађанима, више хиљада њих, који су се окупили да га подрже, захвалио је на томе и поручио да Ниш сасвим сигурно постаје „апсолутни центар Балкана“.

Додао је и да је данас у Нишу да покаже како ће грађанима да врате оно што су им неки други узели пре 12,13 година.

Поставио је питање, себи, каже, али и другима: „да ли је заиста боље да уништите све фабрике, да их укинете, да кажете људима висе нема плата, и онда тај новац ставите у свој џеп, или је боље да подижете град из пепела?“.

„Резултат тог другог избора су фабрике у Нишу попут Леонија, Цумтобела, Џонсон електрика… „, закључио је председник Вучић.

Додао је и да је држава уложила 3,6 милиона евра у Аеродром Ниш, град Ниш још 2,2 милиона, али, каже, треба знати и колико је Ниш добио новца у милионима евра из буџетске резерве, прошле, претпрошле године…:

„Зато што је држава препознала значај Ниша, разумела колико је важно уложити у Ниш, да бисмо могли да вратимо све дугове, који су неки 2010. и 2011. оставили Нишлијама“.

Председник Србије је приметио да се у томе и успело.

„Нисам се плашио и не плашим се ни много моћнијих, а камоли нерадника и оних који су крали и пљачкали и отимали имовину од народа. Лопова се нисам плашио никада, нити ћу“ поручио је Вучић.

Одлука о аеродрому у Нишу још није донета, одговорност мора да сноси народ, баш као и за Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да држава још није донела коначну одлуку о власништву над аеродромом у Нишу и да се лако може догодити да тај аеродром остане у градском власништву.

„Јер људи морају да сносе одговорност. Исто као што ће и за Косово одговорност сносити народ. И преко референдума и преко својих представника у Скупштини“, рекао је Вучић након отварања новог погона фабрике Леони у Нишу.

Рекао сам да ће у Приштини све слагати, био сам у праву

Председник Александар Вучић изјавио је да све изјаве које се могу чути од представника привремених институција на КиМ само потврђују оно што је рекао раније.

“Приштина нема намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума и то и не крије“, рекао је он.

Како наводи, то су изјаве попут најновије да споразум са Пришином и столица у УН за Косово иду „у пакету“.

Вучић је одговарајући на питања новинара у Нишу рекао да је чуо све те разне изјаве, рекао да је већ упозорио да ће све слагати и све рећи, само како Срби не би приступили формирању ЗСО 20. априла.

Нема правде и не можемо да је очекујемо

Како је истакао, то је рекао и Федерики Могерини, и белгијском премијеру Шарлу Мишелу, да ће то вечерас исто рећи и Доналду Туску и подвукао да на све те лажи из Приштине и то што неће да испуне обавезе из Бриселског споразума Европа и свет ћуте.

„Сви уговори важе само за Србе“, рекао је Вучић и додао да је на нама да наставимо да ходамо „по танкој жици“, да наставимо да се боримо за Србију, али и упозорио да ту нема правде и да не можемо ни да је очекујемо.

„Наша позиција је тешка и није од јуче“ рекао је Вучић и додао да за то што смо у таквој позицији треба питати „ове стручњаке што су водили земљу“ и да гледамо да добијемо највише што можемо и изгубимо најмање што морамо.

Председник Александар Вучић оценио је да Србији предстоји тешка борба за очување независности земље.

„Јер када причамо о Косову, ми не разговарамо са ким треба, односно са Косовом, већ са њиховим моћним заштитницима… Проблем је када треба да разговарате са онима који су разарали Србију 1999. године и признали државу Косово 2008. године. Они су веома моћни и снажни“, рекао је Вучић у Нишу.

Приликом отварања новог погона фабрике Леони у Нишу, Вучић је рекао да у тој политици Србија мора да буде разумна и рационална, да сачува своју независност и заштити земљу, али да је ни на који начин не угрози.

„Хоћемо да имамо мир и будућност“, рекао је Вучић.

Он је рекао да у разговору са светским лидерима у лице каже све оно што његови претходници у протеклих 20 до 25 година нису смели, али да увек води рачуна о Србији јер жели да земља има већи углед.

„Хоћу да будемо поштовани и на истоку и на западу. Ви то заслужујете јер сте својим избором омогућили Србији да иде напред“, рекао је Вучић.

Протест има политичку позадину

Говорећи о протестима због најава да ће држава преузети власништво над аеродромом у том граду, Вучић је рекао да је демократско право свакога да протестује, али да ти протести имају политичку позадину.

„Чим су протест најавили Саша Јанковић, Вук Јеремић и Драган Ђилас, знао сам да има политичку позадину. Јер када нешто тако глупо осмислите, то може да дође само од њих. Тако су и у Београду тражили премијерско место са 16 одсто подршке“, рекао је Вучић и додао да се није плашио да дође у Ниш и да га је у преподневним сатима дочекало 7.000 људи из Ниша.

Он је рекао да најаве протеста не доживљавао као претње и да се не плаши опозиције.

„Је л’ треба да се тресем од страха што сам дошао у Ниш? Од кога? Ко је од њих показао снагу и храброст, осим што су опљачкали све што су стигли. Али за то не треба храброст него безообразлук“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су и улагања које је град Ниш имао у опремање тог аеродрома дошла из републичког буџета и да би Влади Србије одговарало да Ниш у потпуности преузме све обавезе око аеродрома, али да је питање да ли град уопште може то да издржи.

„Ако град Ниш то има – нама лакше! Али немојте да обмањујете грађане и да правите атмосферу да је Влада Србије овде страно тело. А свако за своју политику мора да плати цену. Тако и ми морамо за своју политику око Косова. И за 1999. годину и за 2004. и 2008. и око Међународног суда правде…“, рекао је Вучић и додао да држава може да улаже и у развој других аеродрома у Србији, попут аеродрома Морава код Краљева или Поникве код Ужица.

Ко ли ми је написао ових 2,7 милијарди, мало је претерано

Председник Александар Вучић је у обраћању приликом свечаног отварања фабрике Леони у Нишу изјавио да је уложено 2,7 милијарди евра у путеве у том делу Србије.

“Много смо новца уложили овде у Нишу. 2,7 милијарди евра уложили смо у путну саобраћајну, железничку инфраструктуру у Нишу, нишком округу”, навео је Вучић.

Међутим недуго пошто је прочитао тај подататак Вучић је наглас упитао:

“Ко ли ми је написао ових 2,7 милијради, мало је претерано”.

ПРОТЕСТ У НИШУ – „ВУЧИЋУ ЛОПОВЕ…“

Још један велики протест грађана незадовољних одлуком нишке власти да преда Аеродром “Константин Велики” Републици почео је у 18 сати. 

Нишлије, које су испуниле скоро цео Трг краља Милана на протесту Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“, још једном су подсетили одборнике да не смеју да поклоне аеродром Републици на управљање.

Један од најмасовнијих протеста у Нишу окупио је, према проценама Јужних вести, око 5.000 људи, готово свих генерација, који су дували у пиштаљке и гласно негодовали против власти која је одлучила да поклони нешто што је њихово.

Уз опаску да су се учесници протеста окупили спонтано, за разлику од оних који су јутрос по диктату дочекали председника Александра Вучића, грађани су подсетили Нишлије и одборнике да „не дају аеродром“.

Из Иницијативе „Не дамо нишки аеродром“ истакли су да „или ће да лете авиони или ће да лети градоначелник“.

На протесту се окупила нишка опозиција, као и опозиционари Саша Јанковић, Борко Стефановић, Зоран Живковић, Горан Ћирић, Милан Лапчевић, али и Иницијатива „Не давимо Београд“.

Представник Националне коалиције за децентрализацију Младен Јовановић рекао је да је листа аргумената против „поклањања аеродрома дугачка“.

„Нико нема право да поклања нешто што није његово. Ниш уме да управља аеродромом. Аеродром већ три године послује са добитком“, рекао је Јовановић.

Он је казао да држава не мора „да отме аеродром да би инвестирала“.

„Не дамо наше јефтине летове. Нећемо да Ниш плаћа пенале због скупе концесије (за београдски аеродром)“, рекао је Јовановић.

Он је поручио одборницима Скупштине града Ниша да је на њима одговорност приликом гласања и да немају право да поклањају оно што су преци Нишлија градили.

„Ако се дрзнете да дате аеродром, то није крај, већ почетак приче. Обратићемо се Европској комисији“, рекао је Јовановић.

Покретач протеста у Нишу Милош Бошковић рекао је да ће одборници једнога дана морати да објасне својим комшијама због чега су 2018. гласали за поклањање аеродрома.

„Колико нас је данас овде јасно показује какав је наш став о томе чији је нишки аеродром. Ово јасно говори да нећемо дати аеродром“, рекао је Бошковић.

Представник Удруженог покрета слободних станара Растислав Димић рекао је да је председник Србије Александар Вучић данас признао да је аеродром у Нишу питање о којем морају да одлучују нишки одборници.

„То је једна наша мала победа, а извојевали смо је јер се нисмо делили по партијској припадности“, рекао је Димић.

Он је додао да главна битка тек предстоји, јер се за 3. или 4. мај планира заседање Скупштине града и позвао грађане да се тада окупе испред градског парламента и јасно поруче одборницима шта Нишлије захтевају од њих.

Скуп је протекао мирно, а грађани су носили транспаренте, папирне авионе и звиждали пиштаљкама.

И овог пута, кажу из Иницијативе, имају исти захтев – да самостално одлучују о судбини свог града.

Нишлијке и Нишлије не траже никакве повластице, нити раде против своје државе, већ само желе да их власти из Београда третирају као равноправне грађане и грађанке Србије, који имају права да самостално одлучују о судбини свог града и свог аеродрома – поручују из Иницијативе “Не дамо нишки аеродром”.

Ову одлуку треба да “аминује” и Скупштина Града, која је требало да се одржи почетком априла, али је после тајног састанка врха нишког СНС-а у Београду одложена. Тада је најављена и посета председника Александра Вучића, који је данас отворио фабрику Леони у Нишу.

Из Иницијативе “Не дамо нишки аеродром” нису желели да праве контрамитинг СНС машинерији, те су протест заказали за 18 сати.

„О судбини аеродрома не одлучује председник Вучић, већ искључиво одборници и одборнице града Ниша. Овим протестом желимо да изразимо своје незадовољство утицајем централизације на одлуке које се тичу града Ниша и да позовемо још једном одборнике и одборнице да гласају ПРОТИВ поклањања ЈП „Аеродром Ниш“ Републици Србији“, навели су из Иницијативе.

Подсетимо, Вучић је протесте Нишлија назвао најтупавијим на свету, а како је раније најављено, он је у Нишу требало да објасни грађанима и зашто “Константин Велики” не може да остане градски аеродром. Многи грађани, стручњаци као и цела нишка опозиција верују да нишки аеродром мора да постане националан да би његов развој био контролисан, што је условљено концесијом за београдски аеродром.

Вучић је неколико месеци раније говорио о томе да је нишком аеродрому дозвољено да се развија иако узима путнике “Николи Тесли”, а касније је признао да у уговору са француским концесионаром постоји услов око броја путника на „Константину Великом“. Од председника је Нишлијама постављен и ултиматум да могу да задрже аеродром али да не траже паре за његов развој.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Нишу – подршка и протести

* Обавезна поља