САРАЈЕВО – Добро је што ће председници влада са на самиту донети још једну декларацију, али се прибојавам да ће након самита опет почети свађе и сукоби, рекао је данас премијер Александар Вучић, те у обраћању на самиту председника влада земаља Западног Балкана замолио домаћине да не називају све присутне државама, јер ни он то не ради.

Вучић је, након што је Иса Мустафа представљен као представник државе Косово, иако нигде нису истакнути симболи ни застава Косова, рекао да он не може да говори о „земљама” и замолио и друге учеснике да буду једнако осетљиви према Србији, „онако колико смо ми осетљиви кад говоримо о њима”.

„Да сам ја у БиХ говорио нешто називајући још некога земљом, као што се овде говори о држави Косово, а мислим да ни Босна није признала, а и да ЕУ мора да има неутрални статус, ви бисте сви напустили овај скуп”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да он неће напуштати скуп јер мисли да је важно да се разговара о стварима које ће нас спајати, али да хоће да укаже на „различите сентименте” кад је Србија у питању.

„Све може да се изговори против Србије, Србија то мора да прећути и то тако може докле год хоће како хоће. Ово не говорим због кампање, јер се у кампањи нисам радовао ни на један начин одбијању тужбе за геноцид БиХ, нити било шта слично јер желим најбоље пријатељство с БиХ и свима овде присутнима”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су њихови односи на скуповима добри, јер, како је приметио тада се прича о економији, али је додао да када се скупови заврше, креће прича искључиво о политици или, додао је „не причамо уопште”.

„Лепо што ћемо да изађемо са још једном декларацијом, дивне су нам фотографије, фризуре су нам супер, само што чим се заврши и прође данашњи дан опет ћемо да имамо свађе, сукобе и то ће да буде најпопуларније у свим нашим градовима”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да би регион можда, да је урађено више по питању економског спајања, имао мање проблема у слању другачијих порука нашим народима.

У том контексту, подсетио је да су земље региона још пре три године у Берлину договориле изградњу аутопута Београд-Ниш-Приштина-Драч, односно 77 километара од Ниша до Мердара и око 44 км од Подујева до Приштине.

„То је 120 километара. Ми смо завршили физибилити студију и ништа више од тога”, нагласио је Вучић и додао да је слично и у другим областима.

Додао је и да сви у региону верујемо у ЕУ перспективу, да се надамо, али и да у Србији више нико не помиње датуме, а да му се чини да је тако и у многим другим земљама Западног Балкана.

„Волео бих да је европска перспектива нешто јаснија”, поручио је српски премијер, додајући да Србија жели да регион види као јединствен простор, иако, приметио је, неки други то не желе.

Он је захвалио ЕУ на новцу које је пружила свакој земљи и омогућила лакши живот.

Премијер је истакао и да је Србија посвећена европском путу и да никада, и поред одређених проблема, стратешки циљ не мења.

Вучић: Јединствено тржиште за ниже цене и већу запосленост

Јединствено тржиште западног Балкана довело би, не само до веће производње и конкурентности производа из региона, већ и до нижих цена, веће запослености, а у крајњој линији, и до повећања националних доходака сваке од чланица, поручио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, у уводном обраћању на састанку премијера држава западног Балкана у Сарајеву, рекао да је поносан што је са западног Балкана и истакао да овде живе добри људи који могу да остварују и већи економски раст од већег делу централне, источне и западне Европе.

Како је објаснио српски премијер предности стварања јединственог тржишта јесу, пре свега, ширење тржишта, које би од малих, расцепканих, појединачних тржишта, створило велико од готово 20 милиона потрошача различитих роба и услуга.

„Имате ту и коришћење ефеката економије обима, који настају као последица ширења тржишта, а који подразумевају не само већу производњу, већ и ниже цене, што је изузетно важно за становништво. То доводи до веће конкурентности производа из региона, а што је сада често лимитирајући фактор услед високих цена и недовољних производних капацитета”, рекао је Вучић.

Он је истакао да би се таквим тржиштем повећала конкуренција, ефикасност предузећа и степен иновативности.

„Долази и до повећања обима трговине међу чланицама, до повећања производне специјализације, боље алокације ресурса, повећања производње и запослености унутар тог тржишта, а у крајњој линији и до повећања националног дохотка сваке од чланица”, сматра Вучић.

Председник Владе Србије констатовао је да су државе западног Балкана кроз Централноевропски уговор о слободној трговини (ЦЕФТА) постигле значајне резултате, али да би јединствено тржиште био виши ниво интегрисаности.

„Бесмислено је да наши камиони који извозе млеко и јогурт из Србије у Бих, и обрнуто, морају да чекају по 15-20-30 сати на границама, јер ту кроз материјалне и оперативне трошкове изгубимо и до седам одсто укупне цене робе коју превозимо, на месту које је можда 50 или 100 километара удаљено. Сличан случај је и са Црном Гором и Македонијом, као и између Београда и Приштине…„, навео је Вучић као пример како тренутна ситуација штети привреди у региону.

Заједничка фотографија учесника скупа у Сарајеву (фото Танјуг/Д.К.)

Премијери земаља западног Балкана започели су данас састанак у склопу припрема за предстојећи, четврти самит Берлинског процеса, који ће ове године у јулу бити одржан у Трсту.

Конференција је почела свечаним доласком премијера, које је у Згради институција БиХ дочекао домаћин састанка председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

Први у Зграду институција БиХ дошао је председник Албаније Еди Рама, а иза њега европски комесар Јоханес Хан, јавио је извештач Танјуга са лица места.

Скупу присуствовује и министар иностраних послова Италије, наредне земље домаћина Самита земаља Западног Балкана у јулу у Трсту, Ангелино Алфано.

Премијер Александар Вучић допутовао је јуче поподне у Сарајево, где је учествовао на вечери коју је организовао председник Савета министара БиХ Денис Звиздић, на којој су били премијер Албаније Еди Рама и шеф косовске владе Иса Мустафа.

Важно је да се разговара, јер то смирује тензије у региону, што нам је неопходно, поручио је премијер Вучић по доласку у Сарајево.

Иначе, премијерски састанак западнобалканске шесторке привлачи велику пажњу јавности у целом региону, а посебна пажња је поклоњенан доласку у Сарајево премијера Александра Вучића, кога многи медији овде представљају као „регионалну политичку звезду”.

Вучић је у Сарајево допутовао из Берлина, где је имао сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Ниш идеалан за наредни састанак Берлинског процеса

Премијер Александар Вучић дабнас је на самиту председника влада земаља Западног Балкана предложио учесницима да Ниш буде следећи град, након Трста, у којем ће се састати премијери региона, а у оквиру Берлинског процеса.

Састанак у Трсту предвиђен је у јуну, а Вучић каже да би волео да наредни састанак буде у „једном специфичном месту”.

„Наравно, то је моја жеља, претпостављам да неће бити прихваћено да град Ниш у Србији буде домаћин”, навео је српски премијер.

Како је објаснио, волео би да, након Берлина, Беча, Париза и Трста састанак буде у Нишсу, јер је тај град близу и Скопља и Приштине и Тиране и јер мисли да је веома важно зато што би, каже, требало да одмакну радови на аутопутуи Ниш – Приштина.„Да покажемо и своју везу са Бугарском и оним што смо урадили и мислим да би то био добар пример и то је моја идеја”, предложио је Вучић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Сарајеву о идеји Царинске уније „Западни Балкан“

* Обавезна поља