Vucic -sarajevo 2Влада Србије и Савет министара Босне и Херцеговине договорили су на заједничкој седници у Сарајеву да јачање сарадње и заједничке наступе на економском плану.

На првој заједничкој седници су у фокусу биле економске теме, телекомуникација и побољшање транспортне мреже која повезује две земље.

Договорене су даље активности на изградњи 110кW далековода Љубовија – Братунац, као и то да ће Србија и БиХ заједно аплицирати за грантове из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Како преносе Независне, наглашена је потреба унапређења сарадње БиХ и Србије у регионалним пројектима из области енергетике, заштите природне околине и заштите од природних непогода.

Фокус ће бити на јачању институционалне сарадње формирањем већег броја заједничких привредних друштава, кроз интензивирање институционалних контаката и кроз сарадњу у области промоције инвестиција и извоза и привлачења директних инвестиција.

Теме на седници су били и изградња пруге Београд-Сарајево, пут БиХ-Шабац-Нови Сад, као и други инфраструктурни пројекти, а разговарало се о заједничком планирању и реализацији пројеката које би финансирала ЕУ.

Делегација Србије, предвођена премијером Александром Вучићем, дочекана је уз највише војне и државне почасти испред зграде Парламентарне скупштине БиХ, а пре седнице премијер се у одвојеним сусретима састао са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем и и председником Српске демократске странке Младеном Босићем.

Како је раније најављено, две владе потписују четири споразума – Протокол о сарадњи у тражењу несталих особа, Меморандум о разумевању у области телекомуникација, Протокол о сарадњи на очувању моста Мехмед паше Соколовића у Вишеграду, као и Споразум у области заштите животне средине и одрживог развоја.

Вучић је синоћ, по доласку у Сарајево, рекао да очекује да ће седница две владе бити успешна и да ће бити корак ка обезбеђивању боље будућности за људе у Србији и БиХ.

Он је истакао да је Србији регионална стабилност веома важна и да ће Београд учинити све да она буде очувана, као и да две земље морају заједно да граде будућност која ће, верује, бити много боља од оне за коју су многи мислили да им следује.

 

Потписани споразуми о извозу наоружања и војне опреме, сарадњи у тражењу несталих, меморандум о разумевању у телекомуникацијама…

По завршетку заједничке седнице Владе Србије Већа министара Босне и Херцеговине ресорни министри потписали су важне споразуме и изразили међусобно задољсвто што је до оваког сусрета дошло. Истакнуто је да се економска и свака друга сарадња наставља, да су два народа готово иста и да су мир и стабилност у региону кључ свега.

Споразуми који су потписани – Споразум о извозу наоружања и војне опреме, Протокол о сарадњи у тражењу несталих особа, Меморандум о разумевању у области телекомуникација, Протокол о сарадњи на очувању моста Мехмед паше Соколовића у Вишеграду, као и Споразум у области заштите животне средине и одрживог развоја.

Вучић: После 25 година од сукоба, данас држимо заједничку седницу

Премијер Вућић истакао је политички аспект ове седнице, јер је после свих сукоба, данас дошло до заједничке седнице.

– Ова седница је била веома важна, прво са политичког аспекта, јер после 25 година од избијања првих сукоба, данас држимо заједничке седнице извршних органа власти и гледамо у будућност – истакао је Вучић.

Он је рекао и да трговинска размена две земље напредује из дана у дан.

Вучић је, обраћајући се после заједничке седнице владе Србије и БиХ, рекао да је у 2014. години трговинска размена две земље увећана за 10,2 одсто у односу на 2013., док је у првих месеци ове године она већа за још 9,4 одсто.

– Имамо инвеститоре са обе стране Дрине. Једни другима постајемо све важнији. Роба из БХ је добродошла у Србију, а по резултатима се види да је роба из Србије добродошла у БиХ – рекао је он.

Према његовим речима многи у Србији, као и у Босни и Херцеговини имају посао захваљујући сарадњи две земље и међусобној робној размени.

Он је додао да је на данашњој седници било речи о сарадњи у бројним областима, попут изградње електропреносне мреже, далековода од 110 киловолта од Љубовије, преко Братунца до Сребренице.

– Данас потписујемо и протокол о сарадњи у нашим наменским индустријама. Ми тражимо, пошто имате добар центар за разминирање, да ваши стручњаци разминирају наш аеродром у Сјеници – рекао је Вучић.

Он је додао да је било речи и о изградњи путне мреже, као и о железничком саобраћају, али и о старим обавезама, попут оних када су поплављене ХЕ Бајина Башта и Зворник.

– Разговарали смо о проблемима у превозу и преносу робе између две земље, о техничким карактеристикама стандардизације, да роба не проводи по 20 дана на граници – рекао је Вучић и додао да ће министарства унутрашњих послова радити и на затварању 13 шверцерских канала.

– У свим областима можемо много тога заједнички да урадимо у корист и грађана Србије и БиХ. За Србију је БиХ, не само због Републике Српске, једна од најважнијих партнера и тешко да у региону можемо да нађемо важнијег партнера –  рекао је Вучић.

Према његовим речима, радиће се на томе да Србија постане први трговински партнер БиХ.

– Мир и стабилност у региону су кључ свега. И онда ће овај регион бити мотор развоја – нагласио је премијер Србије.

Како је рекао, можете да ми нађете гомилу мана, али и енергију коју улажам, не марећи за политичке поене.

– Добри односи Срба, Хрвата и Бошњака су кључ напретка Балкана. Нарочито Срби Бошњаци морају да разговарају да се не би понављали проблеми из прошлости. То је кључ за мир, за стабилност и сву енергију ћу у то да уложим. Није тешко пронаћи ми мане, али сам поносан на енергију, труд и рад који улажем, не марећи за политичке поене у земљи. А наставицу неуморно да радим на томе – рекао је Вучић.

Он је изразио очекивање да ће Звиздић до краја године доћи у Србију.

– Видећемо се вероватно и у Сребреници у наредним данима. Ми прече ствари да решавамо немамо. Ми и Босњаци смо толико слицни, дели нас само религија и Шта јос!? Да никога не увредим, исте су нам навике, на исти начин живимо… Зато су нам ти односи важни – истако је премијер Србије.

Вучић: Нећемо никога да нападамо

На питање новинара о набавци оружја, Вучић је поновио да Србија не набаваља никакво офанзивно оружње и „не планира, нити та врста лудила постоји код нас, да некога нападамо“.

– Гаратујем грађанима БиХ да нема никаве бриге, да у Србији имају пријатеље – подвукао је премијер Србије.

Вучић је приметио да је Србија ћутала када су најављане хаубице, оклопна возила, борбени хеликоптери.

– Једино на шта нисмо могли да ћутимо је могућност добијања лансирних рампи са балистичким ракетама. Ми не набављамо, нити ћемо набављати офанзивно оружје. Имамо нашу наменску индустрију која ради добро и надам се да ће добро сарадјивати и са БиХ – казао је Вучић.

„Нико на Балкану не размишла о рату“

Српски премијер и председавајући Савета министара поручили су данас из Сарајева да ће државе региона учинити све да се рат на Балкану више никада не догоди, те да се ниједна држава региона не спрема ни за какве оружане сукобе.

О изјави немачке Канцеларке Агеле Меркел да ће на Балкану бити сукоба уколико запад затвори гранцие, Звиздић је рекао да се и о томе разговарало и да би, уколико Немачка и Аустрија затворе границе, то питање би се усложило на подручју земаља Западног Балкана где би долазиле десетине или стотине хиљада људи. То би могло и подићи тензије у региону, рекао је Звиздић.

Вучић је рекао да је Меркел „добронамерна и прави лидер“.

– То је рекла из жеље да се такве ствари не догоде. Ситуација на Балкану у смислу политичких тензија није ружичаста. Погледајте догађаје у Македонији, Подгорици, Приштини… Цела Европа је у паници од миграната. Србија није. То су људи очајници. Мученици који напуштају своје куће, истерани, не знају где, како и за кога да се боре и траже бољи живот за своју децу. Али воле људи да кукају, али није то тако страшно. Разумели смо Меркел на најбољи начин и уверен сам да се тако нешто неће догодити – рекао је премијер Србије.

Звиздић је истакао да се ниједна држава у региону не спрема ни за какве оружане сукобе и да о томе апсолутно нема ни говора.

– Ако било где постоје усијане главе, онда подсећам на тешка искуства из прошлости која ће охладити те главе – рекао је Звиздић.

„Ми Српску природно волимо, али желимо добре односе и са БиХ“

Како је рекао, „као што данас овде у Сарајеву могу само да говорим на коректан и добар начин, то је моја обавеза и у Републици Српској“.

– Ја имам велико поштовање према (председнику РС Милораду) Додику, као што пред њим кажем да имам велико поштовањe према члановима Већа министара БиХ –  казао је Вучић.

Према његовим речима такву политику наставиће да води до последњег дана на позицији председника Владе Србије.

– То је политика пуног поштовања територијалног интегритета и суверенитета БиХ. Ми РС волимо, то је природно, али ћемо наставити да градимо добре односе са БиХ јер су добри односи Срба, Бошњака и Хрвата кључ успеха и напретка Балкана – поручио је премијер Србије.

Он је изразио очекивање да ће Звиздић до краја године доћи у Србију.

– Видећемо се вероватно и у Сребреници у наредним данима. Ми прече ствари да решавамо немамо. Ми и Бошњаци смо толико слични, дели нас само религија и шта још!? Да никога не увредим, исте су нам навике, на исти начин живимо… Зато су нам ти односи важни – истако је премијер Србије.

Вучић: Састанак са Босићем није био усмерен против Додика

Премијер Вучић изјавио је данас да је циљ састанка са опозиционим лидером Српске демократске странке Младеном Босићем у Сарајеву био усмерен ка бољој сарадњи две државе, а не против председника Републике Српске Милорада Додика.

– Имао сам коректан састанак са српским представницима овде и ту нема никаквих завера. Ниједан састанак није био уперен ни против кога, већ за нешто – рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у Сарајеву.

Србија ће да помогне Сребреници, нека кажу у чему

Премијер је изјавио данас и да ће Србија помоћи изградњу појединих објеката у Сребреници, али и понудити новац тој општини, како би грађани живели боље.

Вучић, који ће 11. новембра учесвивати на инвестиционо-развојној конференцији у Сребреници, рекао је у Сарајеву да ће Србија на том скупу понудити помоћ Сребреници.

– Србија ће тамо доћи и понудићемо изградњу појединих објеката, понудићемо новац који за нас није мали. Доћи ће и људи који ће понудити друге садржаје у складу са интересима. Мислим да ћете и ви и они да будете задовољни – казао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија може да уради све што у Сребреници од ње буду тражили.

– Ако људи желе новац, ми тај новац имамо, ми немамо проблем са ликвидношћу – казао је српски премијер.

Младен Босић: Вучићева посета Сарајеву изузетно важна порука за све у БиХ, стабилност у РС је национални интерес Срба

Заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић изјавио је данас у Сарајеву да је посета председника Владе Србије Александра Вучића Сарајеву изузетно важна порука за све у БиХ.

– Ми тврдимо да је политичка стабилност у региону и у Републици Српској национални интерес Српске и Срба у овом тренутку – рекао је Босић и додао да је посебно било лепо слушати химну „Боже правде“ испред заједничких институција БиХ, у центру Сарајева.

Након састанка са Вучићем, Босић је рекао новинарима да политички актери у региону треба да се окрену развоју и извлачењу из деценијског блата стагнације, за шта је неопходно развијати добросуседске односе.

– Морамо се привикнути једни на друге, окренути се ка будућности, а мање гледати у прошлост – поручио је Босић, који је и лидер СДС-а.

Он је додао да данашња заједничка седница Владе Србије и Савета министара БиХ ни у ком случају није на штету Републике Српске, која од тога може имати само корист, поготово како Србије буде даље јачала и стицала све већи број пријатеља.

Према његовим ријечима, поруке из Сарајева су данас позитивне, а Вучић је у сарајевским политичким круговима наишао на искрен пријем.

(Срна)

Сарајево: Одржана прва заједничка седница Владе Србије и Савета министара БиХ

У Сарајеву је одржана прва заједничка седница Владе Србије и Савета министара Босне и Херцеговине. Чланови владе Србије, предвођени премијером Александром Вучићем, стигли су синоћ у Сарајево. Вучић: „Региону је доста ратовања, потребна нам је стабилност“.

Насловна страна РТС-а

Према наводима пробосанске телевизије БН, посланици СНСД-а у парламенту БиХ бојкотовали су Вучићеву посету институцијама БиХ.

Две владе потписале су четири споразума – протокол о сарадњи у тражењу несталих особа између Већа министара БиХ и Републике Србије, Меморандум о разумевању у области телекомуникација, Протокол о сарадњи на очувању моста Мехмед паше Соколовић, као и Споразум у области заштите животне средине И одрживог развоја.

Теме седнице била је и постављање кабла од 110кW између Братунца и Љубовије.

Премијер Александар Вучић‡ рекао је синоћ у Сарајеву да очекује да ће седница две владе бити успешна и да ће бити корак ка обезбеђивању боље будућности за људе у Србији и БиХ.

Вучић је рекао да је Србији регионална стабилност веома важна и да ће Београд учинити све да она буде очувана.

Премијер је рекао и да Србија и БиХ морају заједно да граде будућ‡ност и да верује да ћ‡е та будуćност бити много боља од оне за који су многи мислили да их следује.

Срби и Бошњаци морају да живе заједно, рекао је Вучић, и истакао да „ма колико имали усијаних глава и оних који мисле другачије, не можемо једни без других“.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић најавио је да ће на дневном реду бити и питање накнаде за поплављена подручја за четири општине на страни БиХ, повећање спољнотрговинског обима, уклањање свих постојећих царинских баријера, даља либерализација и слобода кретања роба, људи и капитала.

У Сарајеву је раније саопштено да је Дирекција за координацију полицијских тела у БиХ предузела све мере у циљу креирања сигурносног амбијента да посета делегације Србије, на челу са премијером Вучићем, протекне на најбезбједнији начин.

У ужем центру Сарајева је након доласка српске делегације био приметан велики број припадника полиције и других служби безбедности.

Заједничка седница двеју влада требало је да буде одржана још 2013. године. Ову седницу премијер Вучић и председавајући Савета министара Звиздић договорили су пре месец дана на скупу у Стразбуру, а седница је најављена и током Вучићеве посете Сарајеву у мају ове године.

РТС: „Александар Вучић дочекан уз највеће почасти“

Премијер Србије Александар Вучић, заједно са члановима Владе Србије дочекан је испред зграде Парламентарне скупштине БиХ (Зграда заједничких институција) у Сарајеву уз највише војне и државне почасти. У Сарајеву ће данас бити одржана прва заједничка седница Владе Србије и Савета министара БиХ.

Вучића је дочекао Звиздић, који је домаћин прве заједничке седнице Савета министара и Владе Србије и почасни вод Оружаних снага, уз инторнирање химни двеју држава.

Дочек је почео око девет часова, а Предеседавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић званично ће дочекати председника Владе Србије Александра Вучића.

Припреме за свечани дочек чланова српске владе, који су предвођени премијером Александром Вучићем почеле су у раним јутарњим часовима испред зграде Парламентарне скупштине БиХ.

Посету српске делегације, која је синоћ допутовала у Сарајево, прате јаке снаге безбедности, а велики број припадника полиције распоређен је око платоа Институција БиХ који надлеће хеликоптер.

Почетак заједничке седнице Већа министара БиХ и Владе републике Србије очекује се око 10 и 30, док се у 13 часова очекује потписивање споразума и конференција за новинаре.

Пре заједничке седнице две владе, Вучић ће имати одвојене тет-а-тет састанке са Звиздићем и председником Српске демократске странке Младеном Босићем.

Чланови владе Србије стигли су синоћ у Сарајево, а како јавља репортер „Блица“ са лица места, мере обезбеђења око хотела где је премијер смештен су на веома високом нивоу.

Са премијером у Сарајево нису отишли први потпредседник владе Ивица Дачић, као ни министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и министар културе и информисања Иван Тасовац који су данас на Генералној конференцији Унеска.

Заједничкој седници неће присуствовати ни потпредседнице владе Зорана Михајловић и Кори Удовички, као ни министар енергетике Александар Антић.

Како је најављено, две владе потписаће четири споразума – протокол о сарадњи у тражењу несталих особа између Већа министара БиХ и Републике Србије, Меморандум о разумевању у области телекомуникација, Протокол о сарадњи на очувању моста Мехмед паше Соколовић, као и Споразум у области заштите животне средине и одрживог развоја.

Теме седнице биће и изградња пруге Београд-Сарајево, пута БиХ-Шабац-Нови Сад и постављање кабла од 110кW између Братунца и Љубовије.

Премијер Александар Вучић‡ рекао је синоћ у Сарајеву да очекује да ће седница две владе бити успешна и да ће бити корак ка обезбеђивању боље будућности за људе у Србији и БиХ.

Вучић је рекао да је Србији регионална стабилност веома важна и да ће Београд учинити све да она буде очувана.

Премијер је рекао и да Србија и БиХ морају заједно да граде будућ‡ност и да верује да ћ‡е та будућ‡ност бити много боља од оне за који су многи мислили да их следује.

Срби и Бошњаци морају да живе заједно, рекао је Вучић, и истакао да „ма колико имали усијаних глава и оних који мисле другачије, не можемо једни без других“.

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић најавио је да ће на дневном реду бити и питање накнаде за поплављена подручја за четири општине на страни БиХ, повећање спољнотрговинског обима, уклањање свих постојећих царинских баријера, даља либерализација и слобода кретања роба, људи и капитала.

 

У Сарајеву је раније саопштено да је Дирекција за координацију полицијских тела у БиХ предузела све мере у циљу креирања сигурносног амбијента да посета делегације Србије, на челу са премијером Вучићем, протекне на најбезбједнији начин.

У ужем центру Сарајева је након доласка српске делегације био приметан велики број припадника полиције и других служби безбедности.

Заједничка седница двеју влада требало је да буде одржана још 2013. године. Ову седницу премијер Вучић и председавајући Савета министара Звиздић договорили су пре месец дана на скупу у Стразбуру, а седница је најављена и током Вучићеве посете Сарајеву у мају ове године.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Сарајеву уз почасти и обећања

* Обавезна поља