vucic-upitnik 1Александар Вучић је, гостујући у емисији Упитник, рекао да нема доказа о атентату када је реч о оружју пронађеном у близини његове породичне куће у Јајинцима.

„Нисам очекивао да ће полиција да напредује, синоћ су напредовали. Очекивао сам да се никада ништа неће наћи. То би будала помислила да неко баца бомбе као јабуке и крушке. Дошло је до исказа појединих лица која су прошла детектор лажи, а једна особа је потврдила и у писаној форми“, напоменуо је Вучић.
Додао је да ће даље о томе говорити државни органи.

„Ствари су озбиљније него што смо мислили, али видећемо. И видећемо ко је и колико новца добио. Мислим да сам мало претерао што сам ово рекао“, нагласио је премијер.

„Навешћу један пример. Оне вечери када је пронађено оружје, пронађен је и аутомобил. Пре неколико месеци је неколико лица приведено због опсервације стана мог брата. А њихови документи су нађени и у том аутомобилу“, нагласио је Вучић.

Вучић је поновио да никада није ни поменуо реч „атентат“ ,за разлику од 1. 12. 2004. године, каже, када је лист Прес објавио да се догодио покушај атентата на Бориса Тадића.

„Излази Прес, Мишковић власник. Уредници Кесић, Марјановић, Вучићевић. Насловна страна ‘Атентат на Тадића’, а починилац Мирослав Цимпл, службеник амбасаде САД. Уплашио их је, изгледа, шнауцер који је седео на задњем делу аутомобила и није се осмехнуо. Цимпл је добио 20 дана затвора. Никаквог оружја није било“, подсетио је Вучић.

Указао је да пронађене бомбе убијају у пречнику од 12 до 18 метара, додајући да не мора ни да каже шта се све ради „зољом“.

„Како они који су измишљали атентате где их није било имају образа да се спрдају са оним што је пронађено“, рекао је Вучић и додао да нико није ни помињао атентат на председника Владе.

„Не пада ми на памет да улазим у слободу штампе“, рекао је премијер.

„Амбасада САД нема везе са мојом безбедношћу“ 

Упитан да прокоментарише недавне изјаве министра Вулина у вези са амбасадом САД, Вучић је рекао да не мисли да америчка амбасада има било какве везе са његовом и безбедношћу његове породице.

„Бићу јасан – не мислим да са мојом и безбедношћу моје породице икакве везе има амбасада САД. И ту је (министар Александар) Вулин погрешио. Али све остало што је рекао је тачно“, рекао је Вучић.

Остало што је Вулин навео, додао је, било је тачно – слика са Лидијом Удовички, узимање оперативних података и „„Савамала демолишн тим“ у амбасади САД…

Додао је да не воли да „кука о том питању“, истичући да му је важно да му породица буде заштићена.

„На улици сам одрастао, сад да изигравам под старе дане мангупа и да глумим хероја – не пада ми на памет. Када сам говорио о Црној Гори, говорио сам истину, свидело се неком или не. Срушили би се многи снови многих људи. Говорим и о механизму и о људима и о много чему. Боље да даље не говорим“, напоменуо је Вучић.

Премијер је рекао да је тачно да му је брат Андреј слаба тачка, те објаснио да верује да стога добар део оних који га нападају „игра на ту карту“.

„Тачно је да ми је брат слаба тачка и волим ја њега и он мене. Смета им човек само зато што свога брата воли. Он се не бави политиком и погрешио је само зато што је једном рекао да му сметају и Давенпорт и Саша Јанковић и то му никада нису опростили“, рекао је Вучић.

Наводи да је његов брат Андреј завршио Економски факултет и да 20 година ради на истом месту, да живе чак и скромније него раније, те свима који тврде да је нелегално радио поручује да то докажу.

„У медијима су нас називали и ‘кокаинска браћа’, а никада дрогу нисмо ни пробали“, рекао је премијер.

Vucic-upitnik 2

„Шпијуни неће управљати овом земљом“

Говорећи о припаднику УКП-а који је страним службама одавао информације, премијер је рекао да зна име тог агента, али и да зна име агента стране службе који је узимао податке, али да „неће о томе до говори“.

„И постојала су лица која су носила ‘Савамала демолишн тим’ на прослави у америчкој амбасади“, рекао је Вучић.

Рекао је да неће да говори о именима, али да може да се сложи с оценом да странци имају своје агенте „у срцу полиције и политике“.

„Управо зато се свом жестином борим за независну и суверену Србију“, додао је Вучић и поручио да шпијуни неће управљати овом земљом.

Вучић је додао да је „за измишљање прича око Савамале“ до сада дато шест милиона евра разним невладиним организацијама.

Рекао је да је својим очима видео шта је спремано за Црну Гору, додајући да може да потврди грађанима Србије да су припремане тешке ствари.

Коментаришући наводе специјалног тужиоца Црне Горе да су за те припреме одговорни двоје Руса, Вучић је рекао да не може да говори о томе.

„Нанео бих штету и Црној Гори и Србији. Не бих ништа да говорим на ту тему“, нагласио је премијер.

„ЕУ нам је од суштинског значаја, то се не мења“

Премијер каже да није чуо када је шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио да ће Србија, ако буде морала да бира између ЕУ и Русије, изабрати Русију.

„Политика Србије је да смо на путу ка ЕУ, знам да је популарност Уније у Србији тренутно на најнижем нивоу, али волео бих када би грађани Србије схватили да нам је Унија од суштинског значаја“, рекао је Вучић.

Додао је да се ради на одблокирању дијалога у Бриселу, али да је у свему томе важно да освојимо вредносни систем који постоји у ЕУ.

„Знате зашто су многи у Риги на скупу 16 + Кина желели да уговоре билатералу са Србијом, зато што Србија напредује, и сви су заинтересовани за сарадњу. Добио сам шест позива за одлазак у земље ЕУ, је ли то мало?“, запитао је премијер.

Додао је и да смо се са Русијом састајали више него у ранијем периоду, с Кинезима такође, с Американцима на највишем нивоу, али, како је приметио, „све то можете ако покажете да штитите и чувате себе и не дозвољавате да вас газе.

Премијер је истакао да Србија стратешки мора да има добре односе са САД и са Русијом.

Констатујући да постоје компликовани односи, подсетио је да је Србија војно неутрална, да има добре односе са НАТО-ом преко Програма партнерства за мир, и да има добре и све боље односе са руском војском, као и белоруском.

Србија, према његовим речима, жели унапређење војне сарадње, као и војно-економске сарадње, те је најавио да ће ускоро отпутовати у Брисел на састанак са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

„Нама је НАТО важан јер је дао гаранције за заштиту грађана на Косову и Метохији“, подвукао је премијер и поновио да нам је ЕУ од суштинског значаја.

Александар Вучић у емисији

Александар Вучић у емисији „Упитник“

„Лично сматрам и волео бих да грађани сем емоција чују шта мислим, јер водим владу, гледам финансије и вредности“, нагласио је Вучић.

Када је реч о отварању поглавља, премијер је рекао да ће и вечерас имати разговоре с тим у вези.

Према његовим речима, бројне посете Кини, састанци са највишим функционерима Русије и САД добро говоре о Србији, али је то могуће само ако покажете да штитите и поштујете себе, да не дозволите да вас газе и да је Србија испред свега.

Одговарајући на питање о евентуалном кандидовању на председничким изборима 2017. године, премијер је рекао да није заинтересован.

Према његовим речима, Србији је потребан председник државе који ће се допуњавати с владом којом руководи.

Напоменуо је и да веома поштује рад председника Србије Томислава Николића.

Поновио је, иронично, да честита свим кандидатима опозиције, само још, приметио је, „да их изборна комисија прогласи за победника и да не зову стране амбасадоре у изборној ноћи“.

„Није катастрофа ако се не отворе даља поглавља“

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине као услову за отварање нових поглавља, премијер је рекао да мисли да ће бити отворена даља поглавља, али да није катастрофа ако се то не деси већ је важно да спроведемо потребне реформе.

Србија је, према његовим речима, спремна да отвори поглавља око јавних набавки, просвете и образовања, као и многа друга.

Када је реч о телекомуникацијама, премијер каже да Албанци на Косову имају свој позивни број који су узели од Монака, а да ми и даље држимо Телекомову мрежу за наше људе на северу покрајине.

Подсетио је да је Србија изгубила своје војно присуство на Косову и Метохији 1999. године, да је Косово једнострано прогласило независност 2008, и да се сада у тим оквирима крећемо.

„За нас је најважније шта ће Срби да имају. Тражили смо да се њима не уводи нови позивни број, као и да у наредне три године, пре него што дође до даљих приватизација у телекомуникацијама, имамо право на нашу мобилну мрежу. На северу имамо предајнике, али нам не дају за централно Косово“, објаснио је Вучић.

Када је реч о „Трепчи“ и Газиводама, нагласио је да је то питање имовине и да о томе није преговарано.

„То су ствари које нису лаке, али ако буде било разумевања у ЕУ, можемо постићи добре резултате“, уверен је премијер.

Вучић: Или ћу бити смењен или ћу дати оставку

Премијер Србије je најавио да ће или бити смењен са чела Бироа за координацију служби безбедности или дати оставку.

„Више сам веровао у одређене способности појединих људи него што их они имају“, рекао је Вучић, додајући да неко није одрадио свој посао и зато ће бити одређених промена.

Према његовим речима, на челу Бироа није успео да у потпуности уради све што је хтео.

Такође је најавио обрачун са нарко-мафијом, рекавши да ће се видети ствари „које до сада нису виђене“. „Многи су радили на различитим функцијама за нарко-мафију“, указао је премијер.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић у Упитнику о шпијунима и атентатима

* Обавезна поља