Политички представници Срба на Косову и Метохији који су учествовали у смени косовског министра Љубомира Марића морају најкасније до недеље да повуку своје штетне одлуке и напусте косовске институције – уколико хоће да и убудуће буду део јединствене државне политике у овом делу Србије. То је резултат разговора који су у Немањиној 11 водили са премијером Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем.

После једночасовног састанка у згради Владе Србије, Марко Ђурић је новинарима рекао да је премијер Србима са Космета јасно поручио да све њихове одлуке морају бити јединствене.

„Они који су самостално и без Владе Србије донели политичке одлуке о смени Љубомира Марића морају, да би се сачувало јединствено деловање Срба и ако желе да учествују у ономе што је јединствена политика Срба и државе Србије на Косову и Метохији, да до 31. децембра повуку своје штетне одлуке”, нагласио је Ђурић.

Он очекује да ће Мирјана Јевтић, која је именована на место косовског министра уместо Марића, да поднесе оставку. Нагласио је да је порука била јасна, да ко хоће да ради за народ као део јединственог тима посланичког клуба Српска листа у покрајинском парламенту – треба одлуке да договара и доноси искључиво консензусом и договором, и у сарадњи са својим легитимним представницима, са својом владом.

„Ко хоће да делује самостално – хвала и срећан им пут”, поручио је Ђурић. На питање да ли ће представници Српске листе послушати захтев премијера, Ђурић је одговорио: „Сачекајмо 31. децембар.”

Како „Политика” сазнаје, Александар Вучић је на састанку позвао представнике Срба на јединство и поштовање одлука које су заједнички донете. Он је у свом получасовном говору нагласио да су било какве поделе лоше и да сви страначки и лични анимозитети моментално морају да се одбаце.

„Уколико некоме случајно није јасно, Марко Ђурић ради у моје име и у име Владе Србије. Шта значи повратак Срба у косовске институције поготово после закона о Трепчи? Приштина није урадила ништа ни око формирања Заједнице српских општина и само заједничком политиком можемо да остваримо наше националне интересе”, рекао премијер Вучић, наводи наш извор са састанка. Вучић је најавио да ће за божићне празнике посетити српски народ у јужној покрајини. Планира да обиђе манастире и да разговара са Србима.


Са састанка у Влади Србије (Фото Фонет)

Подршку премијеру Вучићу дао је лидер Покрета социјалиста Александра Вулин, који је сигуран да ће јединство међу Србима бити постигнуто.

„Оно што је веома важно данас одлучено јесте да ће Срби преузети своју судбину у своје руке. Неће се више чекати ни међународна заједница нити власти у Приштини да се крене са оним што је договорено”, рекао је Вулин за Танјуг.

Политички представници из ПС тврдили су да нису задовољни радом Љубомира Марића и да су им се политички интереси поклопили са косовским премијером Исом Мустафом. На ове констатације одговорено им је да то што је Мустафа незадовољан радом Марића може само да му иде у прилог јер то значи да се борио за интересе Срба, што смета властима у Приштини. Љубомир Марић каже да ни јуче није добио конкретан одговор зашто је смењен.

„Оно што се могло чути јесте да Мустафа није био задовољан мојим радом и политичким изјавама. Ја себе сматрам политичким зрелијим од Мустафе”, казао је Марић.

Како „Политика” незванично сазнаје, због нове политичке кризе на Косову Александар Јаблановић (Покрет социјалиста) наводно је најавио да ће до краја недеље поднети оставку на место државног секретара у Вулиновом министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

ЗСО до Сретења?

Марко Ђурић је најавио да уколико наредних неколико недеља не буде конкретних корака ка стварању ЗСО да ће српски представници од Сретења 2017. сами успостављати Заједницу на Косову и Метохији. Он је новинарима пренео да је на састанку премијера Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије било речи и о формирању ЗСО.

„Ми нећемо никога да молимо за спровођење онога што је договорено. Уколико у наредних неколико недеља не буде конкретних корака ка стварању ЗСО, српски представници ће у договору са својом државом почети од Сретења 2017. сами да успостављају Заједницу”, рекао је Ђурић.

Премијер Александар Вучић је био опрезнији рекавши да је формирање ЗСО била једна од тема разговора са Србима са КиМ, али да је то што је рекао Марко Ђурић једна од идеја и да Срби чекају одговор Албанаца и међународне заједнице.

„То је једна од идеја, да чекамо до Сретења. Али ви имате Бриселски споразум, имате обавезе које сте преузели, а они уместо да се баве испуњавањем својих обавеза – покушавају да се баве куповином Срба”, приметио је Вучић и поручио: „Ако сте мислили да Срби немају одговор, погрешили сте.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић затражио од косовских Срба напуштање институција

* Обавезна поља