Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Косово у будућности добити независност и сувереност на целој територији, али не зато што ће он да га призна већ зато што није прошло решење које је он нуди, али не прецизиравши шта је тачно нудио ни коме.

Вучић је за телевизију Пинк рекао да „оно што је нудио није могло да прође због страховитог притска појединих земаља и њихових обавештајних служби које су покренуле комплетне агентуре по различитим земљама политичке, медијске и друге“.

Он је рекао да су они који га критикују прво наводили да нису чули никакво решење ни предлог од њега, али да су га ипак нападали.

„Видите какво је то лицемерје свеукупно. Кажете нисте чули шта садржи тај предлог, сагласан сам нисте чули, а што сте га нападали. Због тога сте ми главу откинули метафорично, а нисте ни чули о чему се ради, а са кад кажем да је пропало кажете нисмо ни чули. Па чекајте људи па што сте нападали онда и рушили све, а нисте ни хтели да чујте“, питао је Вучић.

Он је додао да је био организован унутрашњи дијалог, али да део опозиције није изнео свој предлог о решавању косовског питања.

„И ја вас питам шта је решење сад осим што ће Косово у будућности, не мојом вољом и зато што ћу ја да га признам, добити независност и сувереност на целој својој територији па ћу онда да питам многе који су протестовали и говорилио многе ствари зашто сте то радили и како је могуће да нисте могли да сагледате реалност и што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ и своју земљу“, рекао је Вучић.

 

Он је рекао и да ће на војно-полицијској паради у Нишу поводом Дана победе у Другом светском рату грађани моћи да виде много тога новог и војнике опремљене по највишим светским стандардима, као и да ће присутни имати прилику да виде у више различитих ешалона 1.500 војника који су опремљени по највишим светским стандардима.

Вучић је рекао да ће грађане посебно да обрадује „оно што ће да виде у ваздуху“.

„А видеће много тога новог и доброг“, додао је он.

Вучић је најавио и да ће у уторак да објави вест о отварању нове фабрике „у близини Београда, у јужном Банату или у Срему“.

„Мислим да је Панчево и околина Панчева за њих идеално место. Говорићемо о томе у уторак. Много сам радостан због тога, јер ће то показати Европи и свету да можемо да радимо најфинију технологију, а не оно што би захтевало никакво знање и само радну снагу. То ће променити позицију Србије на мапи најважнијих инвестиционих дестинација на старом континенту. Поносан сам и срећан због тога“, рекао је Вучић.

Јеремић – Вучић на бизаран начин релативизује своју одговорност

Лидер Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је председник Србије и СНС Александар Вучић изјавом да је „његова идеја о разграничењу на Косову пропала, јер је народ мислио другачије“ нанео тежак ударац преговарачком капацитету Београда и да је послао поруку да ће косовска страна добити све што је захтевала декларацијом приштинског парламента.

„Питам Вучића га да ли га је бар мало срамота што окривљује народ за пораз историјских размера, а оно што он описује би било управо то. Вучић на потпуно бизаран начин релативизује своју одговорност. Данас више не постоји ниједан разлог да косовска страна, бар док је Вучић на власти, иде и јоту испод онога што је он рекао да ће добити. То се у међународним преговорима не ради“, рекао је Јеремић у емисији „Утисак недеље“.

Јеремић је подсетио да је Вучић био члан владе Србије као министар информисања 1999. године, када је „нанет најтежи ударац територијалној целовитости и суверенитету Србије, када су пале бомбе и српска војска морала да се повуче са територије Косова и Метохије“.

„Касније, после 2012. године, када је Вучић био алфа и омега преговарачког процеса, тај процес је потпуно непотребно подигнут са техничког на високи политички ниво. Како је то преговарано да је Приштини потребна још само столица у УН, а све друго је предато, док заузврат није добијено ништа, осим Заједнице српских општина, која је мртво слово на папиру“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом критика да је мишљење Међународног суда правде потврдило косовску независност, истакао да „то није истина“, јер је тај суд рекао да статус Косова мора бити одлучен у Савету безбедности УН, а тамо Русија и Кина имају право вета.

„Београд је, због става Русије и Кине, добио јаку карту као резултат тог мишљења суда. Суд је рекао да Приштина није прекршила међународно право декларацијом о независности, а онда и објаснио да међународно право не познаје акт о сецесији. То значи да када бисмо ми на папиру потписали да једнострано проглашавамо овај студио независном државом, ми такође не бисмо прекршили међународно право, али бисмо и даље седели у Србији. То је оно што је суд рекао“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да је Међународни суд правде дао Савету безбедности на одлучивање питање статуса.

„Због тога данас Вучић, а сутра неко други ко ће преговарати у име Србије, има изузетно јаку карту у својим рукама, а све што Вучић прича је хиљаду пута поновљена лаж у нади да ће постати истина“, рекао је Јеремић.

Председник Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић рекао је да нико никада није објаснио шта значи појам „разграничења“ и да га зато није ни коментарисао.

„До данас нисмо сазнали шта то значи. Сада смо чули да тога више нема. Пошто разграничење није више тема, не занима ме“, рекао је Шапић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић најављује косовску независност

* Обавезна поља