Председник Србије Александар Вучић прогласио је вечерас ванредно стање на територији целе Србије. Вучић је на прес конференцији рекао да одлука о увођењу ванредног стања ступа на снагу одмах. „Србија је од данас у рату против невидљивог противника, опасног, који наша земља мора да победи”, поручио је Вучић у обраћању, након више састанака са надлежнима у току дана.

Вучић је истакао да је борба пред нама – борба за оне који су стварали, градили ову земљу, за родитеље, наше старије, али и за будућност наше Србије. „Наши родитељи, старији изградили су наше градове, села, путеве и пруге. Направили су све што у нашој земљи имамо данас. Они су сада, пре свега, нападнути и морамо да урадимо све што можемо да тим дивним људима помогнемо”, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.

Он је истакао да је и до сада урађено много и посебно захвалио лекарима и медицинским сестрама који су се ставили држави на располагање, да помогну држави и народу. „После искустава, али и свега што смо заједно прошли, недовољне дисциплине у разумевању порука које смо слали, на основу писма које је мени и влади послао министар одбране, на основу Устава, председница Скупштине, Владе и ја донели смо одлуку о проглашењу ванредног стања на територији целе Србије. Одлука гласи да се проглашава ванредно стање на територији и оно ступа на снагу у овом тренутку”, рекао је Вучић.

Како је додао, овог секунда имамо ванредно стање на територији целе Србије, а одмах после вечерашњег обраћања и објаве у Службеном гласнику, уследиће седница владе, на којој ће бити донета уредба о мерама за време ванредног стања. „Донели смо ту одлуку не лако, пошто се таква одлука доноси у изузетним и посебно кризним ситуацијама”, казао је Вучић и истакао да ћемо морати дисциплином и мерама да се боримо.

Та дисциплина значи, каже, да пензионери, лица старија од 65 година морају да буду у својим кућама. Вучић је казао да ће у наредна три дана бити проверавано да ли поштују одлуку. „Ако будемо морали, у наредна 72 сата донећемо одлуку из љубави према родитељима, и не искључујемо могућност ако кршење буде 0,1 до 0,2 одсто да донесемо обавезујућу одлуку да сва лица морају да остану у својим кућама, односно двориштима, ако су на сеоском подручју. То важи за старија лица. Молим их јер то радимо за њих. Неће страдати наша деца, већ наши родитељи. Зато их молим да не излазе из куће”, рекао је он.

Вучић је изјавио да од сутра нема школа, вртића, факултета, да ће ученици учити преко телевизије, као и да вероватно школе неће бити отваране до краја школске године. „Сутра нема школа, вртића, факултета, полако ћемо преко Завода за биоциде да дезинфикујемо све просторе. Нема тренинга, спорта, теретана…”, рекао је Вучић. „Затвара се живот да бисмо сачували живот, наше родитеље, наше старе”, нагласио је председник Србије.

Када је реч о школском програму, рекао је да ће то „ићи” преко више програма, РТС 3 и РТС Планете, којима се такође захвалио на томе што су се одазвали, те истакао да ће то бити изузетан програм, један од најбољих у Европи. „Вероватно школе нећемо отварати до краја школске године. Зато смо се трудили да што више то одложимо, јер деца нису у опасности”, рекао је. Он је поновио да су у опасности најстарији и у том смислу је замолио родитеље да децу не воде код бака и дека, јер је то највећа опасност. Председник је позвао грађане да не стварају залихе основних животних намирница, јер за то нема никакве потребе, пошто имамо довољно и брашна, уља, шећера, пиринча и других намирница.

Председник Вучић са сарадницима проглашава ванредно стање, Београд 15.03.2020 – Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

Вучић је приметио да последњих дана имамо за 100 одсто увећану потрошњу додајући да разуме страх код људи и потребу да се осећају сигурно, али да имамо брашна за 12 месеци. Каже да Србија нема проблем са брашном као земље које су око нас и да ћемо морати да им помажемо, али да није дозволио да се извози брашно, а што је тражио председник ПКС Марко Чадеж. Вучић додаје да ће на дневном нивоу бити обезбеђено 38.000 маски само за логистичке центре како би трговине и апотеке биле довољно обезбеђене и да је то сада најважнија ствар. „Нећу сада да доносим политичке закључке него кад све прође, али смо схватили да не постоји велика међународна нити европска солидарност и да је то била бајка на папиру”.

Од данас не можемо да увеземо робу, нити медицинску опрему из земаља ЕУ и то је управо објавила Урсула фон дер Лајен, председница ЕК. Напоменуо је да Велика Британија има мање респиратора од Србије пропорционално, пошто има пет пута више респиратора, али је 12 пута већа од нас. Додао је и да сада нећемо да показујемо европску, већ српску солидарност, односно да ће Србија помоћи Републици Српској. „Наравно да ћемо један део терета у извозу робе, а када дође до тешких случајева, морати и ми да предузмемо. Мораћемо и респираторе да сачувамо за људе из РС”, рекао је Вучић. Он је додао да то за нас није лака ствар, али да не смемо према свом народу да се понашамо онако како се други према нама понашају.

ВОЈСКА ЋЕ ЧУВАТИ БОЛНИЦЕ, ПОЛИЦИЈА НАДЗИРАТИ ИЗОЛАЦИЈУ

Председник је рекао да је замолио за помоћ председника Кине Си Ђинпинга, гарантујући му вековно челично пријатељство са малом Србијом. „Тражили смо све од Кине чак и да нам пошаљу лекаре. Не смемо да дозволимо улаз у болнице и зато ће болнице чувати војска. Неће бити нападани лекари, неће моћи да уђе ко год хоће у болнице. Видећете војску поред најважнијих објеката”, најавио је. Полиција, према његовим речима, ће да ради тежак посао – надзор над изолацијом. Онај ко буде прекршио наредбу о изолацији, добиће три године затвора, најавио је он.

МОГУЋЕ И ОГРАНИЧАВАЊЕ КРЕТАЊА УНУТАР СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић је рекао да се размишља и о ограничавању кретања унутар Србије, али да ће о томе бити јавност обавештена уколико дође до великог број заражених у одређеним местима или већим жариштима. Како је казао, ако буде требало да се забрани међуградски саобраћај о томе ће обавестити јавност и донети ту одлуку у року од 48 или 72 сати.

СТИЖЕ ПЕТ МИЛИОНА МАСКИ ИЗ КИНЕ

Србија је купила од Кине пет милиона заштитних маски, које ће стићи за неки дан, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић и додао да је покренута и набавка нових респиратора. Упитан на конференцији за новинаре шта значи то што је рекао да је за логистичке центре обезбеђено 38.000 маски на дневном нивоу, Вучић је рекао:

„То значи да смо купили пет милиона маски од Кине да би могли да премостимо 10 дана, који ће стићи за неки дан, слаћемо авион. То значи да смо у поступку набавке нових респиратора од наше кинеске браће”, пренео је Танјуг. Вучић је рекао да је земља на „полуцрно”, то јест авансно платила додатне респираторе.

АНА БРНАБИЋ О ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Ана Брнабић у емисији РТС-а, 15.03.2020 – Фото: Снимак екрана

Границе Србије од вечерас су затворене осим за дипломате, стране држављане с боравишном дозволом и српске држављане који се враћају из иностранства.

„На нашим границама биће војска Републике Србије која ће помагати санитарној инспекцији, граничној полицији да чува наше границе. Србија се затвара вечерас”, рекла је премијерка Ана Брнабић за РТС након што је председник Србије Александар Вучић прогласио ванредно стање у земљи.

Премијерка је рекла да се не може забранити грађанима да се крећу, али да је ванредно стање и да је најјача могућа препорука свим грађанима да седе код куће и буду у самоизолацији.

Она је навела да ће од сутра ујутро бити затворене предшколске, школске и високошколске установе, а да од уторка креће настава путем РТС, РТС Планета и дигиталним уџбеницима.

Премијерка је истакла да сви они који могу да раде од куће, то раде, а они који не могу, мораће да се предузму заштитне мере, што је велики број компанија већ урадио, пренео је Танјуг.

Поновила је да нема места за панику, да нема несташица и да је забрањен извоз стратешких производа и апеловала на грађане да не купују количине које не могу да искористе у наредном периоду.

„Ово је борба свих нас. Дисциплина појединца ће одлучивати колико ми као земља сви ми можемо са овим да се изборимо”, истакла је Ана Брнабић.

Према њеним речима, Галеника је до јутрос могла да производи 60.000 маски дневно, а од јутрос 100.000 маски дневно, а од данас је и у затворима у Нишу, Пожаревцу, Сремској Митровици почела производња заштитних маски.

На питање о одржавању избора најављених за 26. април, Брнабићева је рекла да ће о томе говорити председник и да је она у овом тренутку потпуно заборавила на изборе и политичке активности.

СЕЛАКОВИЋ – ВОЈСКА И ПОЛИЦИЈА ЋЕ ЧУВАТИ НАЈВАЖНИЈЕ ОБЈЕКТЕ

Никола Селаковић у емисији РТС-а – Снимак екрана

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић рекао је да ће војска и полиција чувати најважније јавне објекте и најважније здравствене објекте који су намењени пацијентима који буду били у најтежем стању.

„Jедан од кључних задатака који је постављен пред полицију, која не сме да нам буде заморена, зато и војску уводимо у употребу, зато и јесте проглашено ванредно стање, јесте контрола и надзор над спровођењем мера које треба да спрече ширење вируса, а то су мере карантина, изолације и самоизолације“, рекао је Селаковић.

Како је навео Никола Селаковић, начин функционисања државе у условима ванредног стања, на основу одлуке коју су донели својим потписима председник Републике, председница Народне скупштине и председница Владе, биће подробно дефинисани уредбом коју ће донети Влада Србије о начинима функционисања државе и мерама које се предузимају у условима ванредног стања.

„На основу те уредбе нека права се ограничавају грађанима у односу на редовно стање. Та права се ограничавају посебним наредбама које доносе, када је реч о слободи кретања, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља када се говори о начину функционисања државе у условима епидемије и заразних болести“, истакао је Селаковић и додао да се тада примењују и посебне одредбе Кривичног законика који постоје управо за овакве ситуације.


Извор: Политика, Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић прогласио ванредно стање

* Обавезна поља