Прави окршај на друштвеним мрежама изазвала је фотографија српског председника Александра Вучића који седи преко пута свог америчког колеге Доналда Трампа, а која се појавила убрзо по потписивању споразума који регулише економске односе Београда и Приштине у Вашингтону.

И док су друштвене мреже гореле од коментара, па чак и малициозних и подсмешљивих, огласио се и сам Вучић који је навео да у томе, где је и како седео, не види ништа лоше.

“Седео сам преко пута Трампа, увек се седи преко пута саговорника. Тако сам разговарао са свима”, рекао је Вучић.

Он је рекао да се и у књигама о дипломатском и конзуларном праву говори како се показује моћ и доминација јачих земаља, “некада су то оглашавали риком лавова, а данас тако што се неко постави на три степеника више”.

Праву буру на социјалним мрежама изазвала је и објава портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, која је на свој профил на Фејсбуку касно синоћ “окачила” комбо фотографије на којој у горњем делу слике српски председник Александар Вучић седи преко пута америчког колеге, док је у доњем делу фотографије америчка глумица Шерон Стоун, у чувеној сцени из филма “Ниске страсти”.

Захарова је уз фотографију написала: “Ако вас је неко позвао и поставио столицу као да сте на саслушању, онда ви седите као на слици бр 2, ма ко да сте. Верујте ми!”

Убрзо је на ову објаву Захарове оштро реаговао директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић који је рекао да руску званичницу треба да буде срамота, и да председник Вучић заслужује поштовање.

це на којој седи ни величином силе у чије име говори, већ величином храбрости да на свакој столици брани свој народ и пријатеље свог народа”, изјавио је министар одбране Александар Вулин реагујући на објаву Захарове.

​Подсетимо, српска делегација на челу са председником Србије Александром Вучићем током викенда боравила је у Вашингтону. Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти састали су се са председником САД Доналдом Трампом у његовом кабинету у Белој кући, где су, према изворима из Беле куће, потписани договорени споразуми.

“А замисли тај председник ниједну ружну реч против Русије није рекао, чак ни на том месту. А замисли тај председник је код руског председника и по сат и по времена чекао на пријем и никада није тражио посебну столицу, а ја Вам не дозвољавам да нападате поносну Србију. Срам Вас било!”, поручио је Ђурић.

Огласио се и министар одбране Србије Александар Вулин који је рекао да је Вучић једини државник у Европи који је одбио да уведе санкције Русији и врховни командант војске са којом оружане снаге Руске Федерације имају највишу и најплоднију сарадњу која може да се постигне.

“Величина човека се не мери ни величином столице на којој седи ни величином силе у чије име говори, већ величином храбрости да на свакој столици брани свој народ и пријатеље свог народа”, изјавио је министар одбране Александар Вулин реагујући на објаву Захарове.

​Подсетимо, српска делегација на челу са председником Србије Александром Вучићем током викенда боравила је у Вашингтону. Председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти састали су се са председником САД Доналдом Трампом у његовом кабинету у Белој кући, где су, према изворима из Беле куће, потписани договорени споразуми.

ЗАХАРОВА СЕ ИЗВИНИЛА

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да њена објава на Фејсбуку, која је изазвала критике у Србији, није била добро протумачена.

Захарова је навела да је у објави било истакнуто неслагање са арогантним ставом „изузетних“.

„Извињавам се, али мој пост је погрешно протумачен! Једино што је у њему написано било је неслагање са арогантним ставом ‘изузетних’“, дописала је Захарова уз фотографију.

„Трикови протокола постали су један од приступа које амерички званичници редовно користе како би вештачки створили изглед сопствене изузетности. А то је неприхватљиво“, нагласила је портпаролка.

Подсетимо, убрзо по потписивању споразума који регулише економске односе Београда и Приштине у Вашингтону, на друштвеним мрежама је почела да кружи фотографија Вучића који седи преко пута свог америчког колеге Доналда Трампа, а коју је касније руска званичница искористила у својој објави на Фејсбуку.

БИЛТОВА РЕАКЦИЈА НА САСТАНАК У ВАШИНГТОНУ

Копредседавајући Европског савета за спољне послове, шведски дипломата Карл Билт на свом Твитер профилу објавио је видео у ком је приказана једна реакција председника Србије Александра Вучића током Трамповог обраћања у Овалној соби, а за време састанка на којем је потписан споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине.

У твиту је написао “Ево тренутка кад је председник Вучић обавештен да ће амбасаду (Србије) у Израелу преселити у Јерусалим” , а уз тај текст окачио видео на ком се чује део Трамповог говора у ком каже да ће амбасада бити премештена у јулу, констатујући да је то “фантастично и велика изјава”:

ВУЛИН: БИЛТ ЈЕ МАЛИ ЧОВЕК, АЛИ ВЕЛИКО ЗЛО

Министар одбране Александар Вулин реаговао је на провокације Карла Билта.

– Карл Билт се није показао као политичар а још је мање уверљив као читач мисли. Када Билт напада Вучића због израза лица приликом потписивања споразума у Вашингтону, онда знамо да је Вучић урадио нешто добро за Србе – рекао је данас министар одбране Александар Вулин реагујући на твит Карла Билта.

– Билта памтимо по лицемерју и отвореном савезништву са сваком политиком која је шкодила Србији и Србима. Билт је мали човек али велико зло – поручио је министар Вулин.


Извор: Спутњик, Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеве муке по Трампу и окршај на друштвеним мрежама

* Обавезна поља