draskovic vukПритисак јавности коначно је уродио плодом. Премијер Србије Александар Вучић наложио је на јучерашњој седници Владе да ДИПОС, предузеће за изнајмљивање некретнина, обелодани списак свих закупаца државних вила и станова у наредних неколико дана.

– Не знам шта је проблем са тим, будући да сам видео данас да је проблем и кад неко плаћа за нешто од 150 квадрата 2.000 евра месечно. Волео бих да имамо више таквих станара јер је много вила празно – изјавио је Вучић новинарима агенције Фонет, после обиласка београдског аеродрома.

Питање ко су закупци државних вила постало је актуелно када је председник Томислав Николић вратио посланицима на поновно разматрање Закон о посебним условима продаје државних непокретности. Овај пропис предвиђа да само закупци, по ценама нижим од тржишних, могу да откупе некретнине у државном власништву. Ове одредбе председник Николић оценио је неуставним.

Јер, исти услови на тржишту морају да важе за све.

У ДИПОС-у су јуче од новинара „Политике“ сазнали да ће ускоро морати да обелодане списак својих подстанара. У овој институцији рекли су нам да не могу да дају изјаве све док се директор не врати са годишњег одмора, а наредбу из Владе још нису добили, нити су за њу чули.

– На послу смо, не гледамо телевизију – рекли су нам у овој установи.

Јуче се огласила и Мрежа за реституцију која тражи од Владе Србије да  хитно обезбеди попис и евиденцију јавне својине. Овај посао мора да буде обављен, кажу представници ове организације, пре доношења било каквих прописа којима би се омогућило располагање том имовином.

Представници Мреже сматрају да је неопходна истрага о свим неправилностима којима је омогућено да још од времена Слободана Милошевића „нестане“ велики број станова који су били поверени на управљање тада Дипломатско-стамбеном предузећу. Због ових нико никада није одговарао.

Највећи број зграда које су у овом стамбеном фонду конфисковане су након Другог светског рата, али, како кажу наши извори, имовином се домаћински газдовало до деведесетих година. Кирије су редовно уплаћиване, па је из наплаћених закупнина и камата финансирана куповина и изградња нових некретнина. Фонд се неколико пута увећао. Можда помало иронично звучи да је једна од првих вила која је изузета из стамбеног фонда, како каже наш извор, припала Вуку Драшковићу, лидеру Српског покрета обнове, који се залаже управо за рехабилитацију и враћање одузете имовине предратним власницима. Реч је о луксузном објекту у Улици београдског батаљона. Драшковић је данас, према подацима Катастра, уписан као власник некретнине чија је површина 190 квадратних метара, а налази се на овој адреси.

– Добили смо налог да ту вилу изузмемо из Фонда. Нисмо знали ни коме иде, ни по којој цени. Пре тога је било изузето неколико станова. Понекад се радило под туђим именом. Многи од потенцијалних власника нису долазили у ДИПОС, а нису ни плаћали кирије – каже наш саговорник и додаје да су по том принципу у другој половини деведесетих из Фонда изузете многе некретнине.

Да се и данас имовином ДИПОС-а недомаћински послује показао је извештај државних ревизора. Иако би ово предузеће требало да пружи смештај дипломатско-конзуларним представништвима, у пракси то најређе чини. Ревизори су установили да свега 16 одсто некретнина користе дипломате, али зато уредно плаћају кирију. У укупним приходима од закупа они учествују са чак 68 одсто. Што значи да остали подстанари плаћају знатно ниже цене од тржишних или не плаћају кирију уопште.

Посланици опозиције су пре недељу дана у парламенту наглашавали да се број закупаца знатно повећао након доласка Српске напредне странке на власт. Од 2012. године, како тврде опозиционари, закључено је 78 нових уговора о закупу. Док се с једне стране број подстанара повећавао, добит ДИПОС-а је падала. На то указују подаци Агенције за привредне регистре. На крају 2010. године добит овог предузећа била је већа од 100 милиона динара, да би крајем 2013. године она била неколико пута мања.

„Неко ће вас ускоро едуковати!“

На редакцијски број телефона јуче је позвао мушкарац који није желео да се представи, али је негодовао због писања „Политике“ о ДИПОС-у. Оштро критикујући текстове, распитивао се за квалификације новинарки: где су се образовале, као и које изворе су користиле у истраживању. Одбио је да каже у чије име негодује, али и да демантује наводе из текстова. „Неко ће вас ускоро едуковати!“ поручио је на крају разговора.


Извор: Политика

Коментари

Један коментар на Вук Драшковић уписан као власник изузете виле

Оставите коментар

Оставите коментар на Вук Драшковић уписан као власник изузете виле

* Обавезна поља