Председник Народне странке и председавајући Савезу за Србију Вук Јеремић изјавио је данас да ће председник Србије и СНС-а Александар Вучић „сасвим сигурно“ покушати да заустави ширење протеста по Србији тако што би са неким од лидера опозиције склопио тајни договор, и истакао да се то не сме дозволити.

„Не смемо издати људе који протестују, не смемо се коцкати са њиховим поверењем и енергијом. Било какви сепаратни разговори са диктатором су апсолутно неприхватљиви. Имам поверење у колеге и уверен сам да режим неће успети да међу нас унесе раздор“, рекао је Јеремић у интервјуу емитованом уживо на Фејсбук страници Савеза за Србију.

Јеремић је навео да је из релативно кредибилних извора добио информацију да је Вучић већ покушао да контактира неке лидере опозиције, али да не може да утврди њену пуну истинитост, те је зато изабрао да у њу не поверује.

„Од огромне је важности да будемо солидарни и да нико, па и у најбољој намери, не успостави комуникацију са Вучићем“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да опозиција неће изаћи на изборе ако они буду расписани под постојећим условима.

„Ја бих јако волео да се Вучић превари и распише превремене изборе јер би то до краја хомогенизовало праву опозицију и учинило још очигледнијом кризу легитимитета власти. Зато не верујем да ће то учинити“, рекао је Јеремић.


На питање о ставу Савеза о Косову и Метохији, Јеремић је одговорио да се СЗС залаже за суверенитет и територијалну целовитост Србије, и да будући статус покрајине мора бити у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, као и да се до таквог решења може доћи искључиво преговорима.

„Категорично смо против ‘разграничења’ са Албанцима и чланства Косова у УН, што заступају Вучић и Хашим Тачи. Ђилас и ја смо у Бриселу овај став отворено саопштили – за разлику од Вучића и Томислава Николића који су 2012. године тамо говорили да су спремни да заврше оно што Борис Тадић није смео, а у Србији се заклињали у супротно. Хоћемо да кроз дијалог са Албанцима створимо услове за нормалан живот на Косову и Метохији, али што се тиче правног статуса покрајине – неприхватљиво је гажење Устава“, рекао је Јеремић.

Одговарајући питање докле ће се лидери опозиције „крити иза народа на протестима“, Јеремић је одговорио да се не крије ни од кога.

„Шетамо са народом и у Београду и у другим градовима Србије, разговарамо са људима, дајемо интервјуе… Волео бих да о овоме отворено говорим и на РТС-у, а не само на Фејсбуку, али ми челници јавног сервиса Драган Бујошевић и Ненад Љ. Стефановић то не дозвољавају“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да не види потребу за експериментисањем и мењањем форме протеста, јер ствари за сада иду у добром правцу – протести се шире и по бројности и одржавају се у све више градова широм Србије, а и „енергија је одлична“.

„Не бих ја ту ништа дирао. Спортисти кажу да се не мења тим који добија“, рекао је Јеремић.

ЈЕРЕМИЋ – ПАРЛАМЕНТ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је данас да парламент више не постоји као легитимни орган и да на захтеве Споразума са народом мора да одговори председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић.

„Опозиција се више неће враћати у парламент. Та прича је готова нема више парламента. То је сада једна играоница СНС-а и његових сателита у којој говоре циркузанти. Нема више скривања иза Мартиновића (Александар), Шешеља (Војислав), Чанка (Ненад), Чеде Јовановића то је готово. На захтеве народа и опозиције мора да одговори Вучић“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је навео да ситуација у Србији више никада неће бити иста, јер се народ пробудио после седам година понижавања и неправде, што према његовим речима јасно потврђују протести који се шире Србијом.

Поновио је да је од релативно кредибилног извора обавештен да је Вучић покушао да оствари контакт са опозицијом, али да је изабрао да не поверује у то јер није могао потпуно да потврди истинитост информације.

„Ту информацију сам превентивно изнео у јавност. Нема договора са режимом. Потписан је споразум са народом и нема компромиса“, истакао је Јеремић.

Јеремић је оценио да ће за промену власти бити потребно време, али да ће се промена догодити брже него што се на први поглед чини.

„Kада би Вучић био нормалан, требало би доста времена, али срећом, требаће мање“, рекао је Јеремић.

Поводом најаве функционерке СНС-а Станиславе Пак Станковић да ће напредњаци следеће недеље одлучивати о расписивању ванредних парламентарних избора, Јеремић је рекао да то најбоље показује колико је режим у паници.

„Станислава Пак Станковић је као сарадница Томислава Николића била изложена блаћењу у медијима када је Николић хтео да се поново кандидује за председника. Ако она сада даје изјаве, то је јасан сигнал да је режим у толикој паници да му је потребна подршка са свих страна, па и оних које су некада понижавали“, рекао је он.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да ће Савез појачати контакте са међународном заједницом и да је Брисел прва престоница коју су посетили он и један од оснивача СЗС Драган Ђилас.

„Током фебруара и марта посетићемо и друге престонице утицајних држава света. Међународна заједница је у Савезу за Србију добила новог кредибилног и неизбежног саговорника“, додао је Јеремић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вук Јеремић о протестима, парламенту, Вучићу и Косову

* Обавезна поља