Велики број аустријских и немачких медија пренео је реаговање министра одбране Србије Александра Вулина да, „ако је Косово кључно за ЕУ, треба да кренемо својим путем“, те из министрове изјаве извели закључак да Србија размишља о напуштању европског пута.

Бечки дневник „Пресе“ о томе пише под насловом „Србија размишља о промени политике и окретању од ЕУ“, а немачки „Цајт“ је текст насловио готово идентично са „Србија размишља о одустајању од приступања ЕУ“, као и многи други аустријски и немачки медији, који су пренели да Вулин не сматра помирење са Косовом могућим и да Србија разматра одустајање од својих планова за приступање Унији.

Аустријски и немачки медији подсећају да је Европска комисија Србији ставила у изглед приступање Унији до 2025, ако нормализује односе са Приштином.

„Ако је за ЕУ кључно решење косовског проблема, проблема на чијем настанку је активно учествовала Унија, онда је време да размислимо о промени приоритета у нашој спољној политици“, преносе се речи Вулина.

Медији подсећају да су се прошле недеље француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел на Самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији изјаснили против 2025. као приступног датума.

Такође се подсећа да ЕУ као најважнији услов у приступном процесу Србије захтева нормализацију односа са „Косовом, где данас живе готово само Албанци“.

„Међутим, српски националисти од 19.века Косово сматрају српском покрајином и не признају независност. Решење проблема није на видику“, констатује „Цајт“.

Лист наводи и да је утицајна Српска православна црква недавно упозорила политичко руководство под председником Вучићем да би одустајање од „срца Србије“, односно Косова, била „велеиздаја“.

Реакција Александра Вучића

Председник Србије Александар Вучић позвао је чланове владе да поштују политику пута Србије ка Европској унији.

Он је поручио да се та политика неће мењати, нити зависи од жеља било ког политичара.

„Наша политика је ЕУ, али и очување и унапређење пријатељстава са традиционалним пријатељима и и савезницима, као што су Рисија и Кина. Ту политику одређују институције Србије и неће се променити жељом било ког политичара у Србији“, нагласио је српски председник у изјави новинарима у Бакуу.

Он је то рекао одговарајући на коментаре у немачкој штампи о могућој промени политике Србије, а након реаговања министра Александра Вулина на недавни интервју шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Онима, који потцењују значај ЕУ за нас поручио је:

„Мало станите, налазимо се на европском путу и потпуно сам сигуран да се налазимо на добром путу“.

Поводом писања штампе на немачком говорном простору да се појавила сумња да Србија напушта европски пут, рекао је да не зна о чему се ради, ако није због изјаве министра Александра Вулина.

Подсетио је да је, када је полагао заклетву као премијер, својевремено, рекао која је политика Србије, а то је политика пријатељства и поштовања према пријатељима, да нећемо уводити санкције Русији и да се Србија налази на европском путу, а то је, како је навео, поновио и када је постао председник.

„То је политика Србије и она се неће променити због жеље једног или петоро“, казао је он.

Говорећи о изјави Сема Фабриција, Вучић каже да је тачно да је Косово камен спотицања на путу ка ЕУ.

„Нисам видео ништа спорно у ономе што је Фабрици говорио“, рекао је Вучић.


Извор: Вечерње Новости, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вулин о Косову као услову за ЕУ и реакција Вучића

* Обавезна поља