zoran-zaevЛидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев оптужио је јуче македонског премијера Николу Груевског да је „корумпирао“ медије који не информишу објективно због својих личних и пословних интереса.

Заев је на конференицији за новинаре осудио „морбидан потез према новинару Борјану Јовановском и његовој породици“, коме је јуче на кућну адресу послат погребни венац, и додао да ће новообјављени прислушкивани разговори објаснити зашто на националној телевизији нема ни речи о томе.

„Од страха да су ухваћени у злочину који су починили, ова тесна група на власти, будући да не знају да на други начин решавају проблем поново користе јединствене механизме које знају: испровоцирај међуетничке тензије и удари по новинарима и неистомишљеницима“, казао је Заев.

Заев је навео да ће „аудио докази рашчистити зашто уопште национални сервис МРТВ преноси информације које немају везе са реалношћу, како су изабрани новинари који раде на тој телевизији и зашто ти новинари сервилно испуњавају сваку наруџбину Груевског и власти“.

У једном од објављених прислушкиваних разговора, за које СДСМ тврди да је између министарке унутрашњих послова Гордане Јанкулоске и шефа кабинета Груевског, Мартина Протођера, саговорници причају о томе кога да запосле у МРТВ на основу огласа.

Протођер је предлажио да се „поништи конкурс јер су се на њега јавили полунормални људи“ с партијског списка, а Јанкулоска му одговара да то сами морају да рашчисте и да ће „или пустити предлоге комитета или ће јачати капацитет телевизије јер најчешће те две ствари не иду заједно“.

Заев је навео да су и приватне телевизије Сител и Канал 5 „под диктатом власти“, и да су власници и главни уредници тих телевизија „све радили за новац“ по директним наруџбинама из врха власти.

У једном од разговора главни уредник ТВ Сител Драган Павловић Латас се жали власнику телевизије Горану Иванову „како су ови полуписмени што гледају“ (телевизију) јавили шефу кабинета премијера да је пуштено нешто од активности опозиције, због чега се Протођер жалио, а он му је објаснио да су то глупости наводећи: „Уопште не покривамо опозицију, нула, као да не постоје“.

Заев је рекао да прислушкивани разговори показују да „Груевски не само што је наручивао текстове на насловној страни провладиног листа Вечер, и то против свог пословног партнера Орче Камчева, већ их је и сам писао“.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Заев оптужује Груевског

* Обавезна поља