МОСКВА – Москва ће увек подржавати позицију Србије и Срба када је реч о косовском питању, јер је реч о народу и држави, изјавила је портпаролка МСП РУС Марија Захарова.

На редовној конференцији за новинаре она је тако одговорила на питање како коментарише изјаву министра спољних послова Србије Ивице Дачића да је разграничење са Косовом званична позиција Србије, а да са друге стране званични медији Србије пишу о подршци Русије том ставу, иако Москва инстистира на поштовању резолуције 1244 Савета безбедности УН.

„Наша позиција је таква да Русија заиста подржава одлуку усмерену на решење тог проблема које ће одговарати интересима Србије и Срба. Реч је о народу, о држави“, рекла је Захарова и навела да постоји цео списак међународних докумената, који су и даље актуелни, као што је резолуција 1244 Савета безбедности УН.

По њеним речима, Русија види да Србија покушава да реши то питање и путем преговора и Москва је спремна да подржи решење које ће одговарати „интересима српског народа и Србије“.

На питање како коментарише изјаву премијерке Србије Ане Брнабић да Влада Србије не плаћа учешће Института бившег британског премијера Тонија Блера као саветника, Захарова се насмејала.

„Почела сам да размишљам, како то Тони Блер може бесплатно. Већ то могу да оценим као фејк. То је питање за Владу Србије“, рекла је Захарова.

Брнабић – За услуге Тонија Блера ни динар из буџета

БЕОГРАД — Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се за услуге Института Тонија Блера, који саветује владу, не издваја ни динар из буџета.

„То је део њихових непрофитних активности, дакле про боно. Зашто Институт Тонија Блера има овакве непрофитне активности које се не односе само на Србију, него на још неке земље, морате да питате Институт. Не могу ја да говорим о њиховој стратешкој политици“, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Брнабић је захвалила том институту на свему што раде и подршци коју, како каже, пружају пре свега њеном кабинету.

„То радимо и са УНДП и мислим да ту имамо резултате“, рекла је председница владе. На инсистирање новинара да каже ко плаћа тај Институт, Брнабић је одговорила да „када неко има про боно активности, значи да не добијају новац“.

„Не знам зашто сте уверени да ако неко ради про боно да му неко други даје новац. Па ја сам радила тако. Имала сам посао, али сам радила про боно, помагала сам НАЛЕД-у. Нико ми то није плаћао. Није ми плаћао НАЛЕД, што не значи да ме је плаћао неко трећи“, рекла је Брнабић.


Извор: Бета, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Захарова и Брнабићка о раду Тонија Блера за Србију

* Обавезна поља