ustavnisud-kosovaПРИШТИНА – „Закон о амнестији“ и процедура по којој је усвојен су у складу са „Уставом Косова“, потврдио је „Уставни суд“ Косова, преноси данас приштински дневник Коха Диторе.

Усвајање тог Закона била је обавеза Приштине према Бриселском споразуму.

„Уставни суд“ Косова прогласио је већином гласова „Закон о амнестији“ уставним са изузетком у неколико чланова.

„Уставни суд“ је, како преноси Коха диторе, у саопштењу за медије објављеном јуче навео и да ће одлуку уручити заинтересованим странама, које су тражиле оцену уставности.

„Скупшина Косова“ донела је „Закон о аменстији“ 11. јула. Захтев за оцену уставности поднет је 20. јула, а рок за такав захтев је био седам дана од усвајања закона.

Покрет „Самоопредељење“ и „Комисија за законодавство Скупштине Косова“ рекли су да ће анализирати у целости одлуку „Уставног суда“ у вези оцене уставности „Закона о амнестији“.

Према том закону, сви починиоци кривичних дела наведених у овом закону ослобађају се од кривичног гоњења или извршења казне.

Нека од тих дела су, како су пренели медији, „напад на уставно уређење, оружана побуна, угрожавање територијалног интегритета и уставног поретка, шпијунажа, нелегални прелаз границе, подстицаји на националну, расну и верску мржњу, немир и нетолеранција, уништење или оштећење имовине, подметање пожара, неовлашћено поседовање оружја, избегавање пореза, кријумчарење робе“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Закон о аменстији у складу са Уставом Косова

* Обавезна поља