siptari-presevo-ramaВест да ће у суботу бити формирана такозвана заједница албанских општина (ЗАО) Прешева, Бујановца и Медвеђе поделила је и представнике Албанаца у Србији. Док Јонуз Муслију, председник Албанског националног већа и некадашњи командант Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, већ најављује прављење нацрта ЗАО, реципрочног Заједници српских општина на Косову, Шаип Камбери, народни посланик партије за Демократско деловање, наглашава да би требало да се прво локалне скупштине општина изјасне о томе, „јер је асоцијација скуп општина, а не скуп политичких странака”.

„Овако како то предлаже Муслију, утисак је да не постоји воља да се бавимо суштинским проблемима, већ да на формалан начин, због привидних ’патриотских’ поена, створимо слику да нешто радимо. Све личи на политички маркетинг Јонуза Муслијуа, Рагми Мустафе (председник општине Прешево) и Нагипа Арифија (председник општине Бујановац)”, оцењује Камбери за „Политику” и поручује да посланици његове партије неће учествовати у раду седнице на којој треба да буде основана ЗАО.

У исто време Муслију је у изјави за „Спутњик” поручио да су ЗАО подржали Приштина и Тирана, додајући да Београд нема због чега да се противи, јер Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе „само хоће оно што добијају Срби на Косову”. За сада нема најава да ће бити протеста уколико Београд не призна ЗАО, али је Муслију рекао да ће се и „о томе разговарати ако буде било потребно”.

Аналитичари из Србије са којима смо разговарали оцењују да је поређење ЗСО на Косову и ЗАО немогуће и да се две мањине не налазе у истом положају.

„Срби су тамо грађани другог реда, угрожени су им опстанак и безбедност, стотине хиљада њихових сународника је протерано, људска права им нису поштована нити су имали никакву економску перспективу без помоћи Београда. Албанци на југу централне Србије нису ни материјално ни безбедносно угрожени. Наравно да треба побољшати њихов положај, али на уставан начин и у договору са надлежним институцијама Србије”, истиче за „Политику” Милован Дрецун, председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију.

Професор Факултета за безбедност Милан Мијалковски тврди да је споран и сам термин „албанске општине”, јер „у Бујановцу Албанци нису тако убедљива већина, а у Медвеђи чине тек око 20 одсто становништва”.

„Ни само Косово није на легитиман начин одвојено од Србије, а они сада праве некакву паралелу између две мањине. Цела та радња је противзаконита још од када су 1992. спровели нелегалан референдум за издвајање из централне Србије и припајање Косову. Нејасно је која су им то права конкретно сада угрожена и која права мисле да бране формирањем заједнице општина”, поручује Мијаковски за наш лист.

Богољуб Милосављевић, професор Правног факултета Универзитета „Унион”, оцењује да Албанци у три општине на југу нису у лошијем положају него друге мањине у Србији и убеђен је да они могу да остваре сва права у склопу свог националног већа.

„Најзад, Албанци у Србији не живе само у Прешеву или Бујановцу, већ и у Београду, Нишу и другим градовима. Рекао бих да је ова заједница општина само неки покушај да држе страну Косову и врше неку врсту притиска на Србију при формирању ЗСО”, поручује Милосављевић.

На питање да ли би ЗАО могла да дестабилизује југ и буде безбедносни изазов уколико Београд не призна ту асоцијацију, он одговара да не верује у такав исход.

Милован Дрецун сматра да би требало бити опрезан, јер „свако екстремно политичко деловање са неким радикалним исламистичким идејама” може да створи проблем.

Albanci-presevo

„Тим пре што су економске прилике за све националности тешке и има незадовољних. Ту су и избегли са Блиског истока, који пролазе тим подручјем. Ипак, верујем да иницијатори оснивања такозване заједнице немају велику политичку подршку да би могли да угрозе стабилност. Ако се то ипак деси, Србија има законске механизме да реагује, као и свака друга држава”, додаје Дрецун.

Милан Мијалковски сматра да би требало да Београд брзо и одлучно делује, како би се онемогућила евентуална дестабилизација.

„Не треба им пружити ни прилику да унесу немире. Треба сузбити сваку могућност да се активирају групе попут такозване Албанске националне армије. Она сада прети чак и представницима Приштине који су у Бриселу потписали споразум као основ за формирање ЗСО”, закључује Мијалковски.

Камбери: Муслију се намеће као лидер „прешевске долине”

Шаип Камбери, критикујући иницијаторе оснивања ЗАО, каже да Јонуз Муслију не престаје да се намеће и жели да буде лидер „прешевске долине”.

„Рагми Мустафа хоће да поврати изгубљене поене и поверење због оног поклона који је дао Вучићу када је он посетио Прешево. Нагип Арифи има хипотеку због направљене мултиетничке коалиције…”, поручује Камбери.

Он сматра да је „за стабилност западног Балкана неопходно створити унификовани пакет права која ће уживати све мањине”.

„Стварање привилегованих мањина, као што је случај са Србима на Косову, није пут дугорочне стабилности. Имамо парадоксалну ситуацију да се Србија залаже за права Срба на Косову изнад постојећих стандарда која постоје и у самој ЕУ, док Албанцима у ’прешевској долини’ ускраћује и она права која су загарантована домаћим правом и регионалним конвенцијама. Влада Србије одбија да оствари ’План од седам тачака’, усвојен 2. јуна 2013.”

Дачић: Упозоравам Албанце са југа Србије да се не играју ватром

dacic-snimciЛЕСКОВАЦ – Лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) и министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је Албанце са југа Србије да не праве паралелу са Заједницом српских општина на Косову и Метохији формирањем Асоцијације општина са албанском већином.

Коментаришући најаве лидера Албанаца са југа Србије о формирању те Асоцијације, Дачић је на предизборном митингу у Медвеђи, где се у недељу одржавају ванредни локални избори, казао да Албанци у Србији не смеју бити дискриминисани, али да морају поштовати њен Устав.

„Упозоравамо их да у суботу у Прешеву не праве неку паралелу са Заједницом српских општина на Косову и Метохији, упозоравамо их да се не играју ватром и да поштују устав и поредак Републике Србије. То што је Србија за дијалог, не значи да је слаба, напротив, она је јака, најјача у последњих 20, 30 година”, казао је министар.

Он је оценио да је „лаж” да је Србија признала независност Косова тиме што води преговоре у Бриселу.

„Данас сам чуо да је албански премијер изјавио да је Србија признала Косово и Метохију тиме што води преговоре у Бриселу. То је лаж. Желим да поручим Албанији и Албанцима да Србија жели добре односе у региону и албанској националној мањини гарантује равноправност, али Србија неће дозволити да је неко понижава и да угрожава њен територијални интегритет”, казао је Дачић.

Према његовим речима, Заједница српских општина на Косову и Метохији и потписивање Бриселског споразума представљају највећи успех владајуће српске коалиције.

„Србија ће свим својим снагама, политичким и дипломатским умећем и другим средствима, заштитити интересе српског народа на Косову”, рекао је министар спољних послова Србије.

Како је оценио, Србија је данас поштована и цењена у свету а о њој лоше говоре само представници опозиције.

„Они нису опозиција владајућој коалицији, они су опозиција својој земљи”, казао је Дачић.

Коментаришући захтеве опозиционих лидера за расписивањем ванредних парламентарних избора, лидер социјалиста је оценио да се ради о захтевима „маргиналне групе која себе назива опозицијом”.

„Мука ми је када Пајтић, Тадић и Чеда Јовановић траже изборе. Они траже изборе, а бога моле да се не десе, јер ће на њима доживети катастрофу. Кад чујем њих како причају, дође ми да и ја тражим ванредне изборе, једноставно, да им дамо ту терапију, да излече своје комплексе, којих нису свесни. Народ је њима пресудио још пре две, три године. Нема повратка”, рекао је Дачић.

Поред председника СПС, на предизборном митингу у Медвеђи говорили су и лидери Партије уједињених пензионера Србије Милан Кркобабић и Јединствене Србије Драган Марковић Палма, као и потпредседник Српске народне странке и министар правде Никола Селаковић.

Дрецун: Албанци у Србији таоци интереса Приштине

milovan-drecun(2)БЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милван Дрецун казао је да из медијских најава о формирању Заједнице албанских општина као одговор на Заједницу српских општина на Косову види да албански лидери нису имали намеру да са Београдом реше нагомилане проблеме.

„Мени се чини да овим политички екстремним потезом, који је неприхватљив, поједини албански политички лидери уводе Албанце на овом подручју у неку врсту таоца интереса Приштине”, казао је Дрецун гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС).

Он је казао да је овакав потез договорен са Тираном и Приштином и да је ово покушај да се Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу уведу као страна у процесу нормализације односа Београда и Приштине и да се позиција Албанаца на југу Србије упореди са позицијом Срба на северу Косова, што је оценио као неупоредиво.

„Мислим да су њихови интереси првенствено да се наметну као нека страна у процесу нормализације односа, да се интернационализује питање, како они кажу, прешевске долине и да се створи што јача кохезија и да се албанска национална заједница на југу централне Србије радикализује у смислу да буде подршка политици коју води Приштина, нарочито Хашим Тачи”, казао је Дрецун.


Извор: Политика, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ЗАО против ЗСО

* Обавезна поља