sekta-bebeПоруке „ловаца на душе“, који су се по Србији најитензивније ширили деведесетих година али су и даље присутни, најчешц́е су усмерене на најосетљивије друштвене групе, с компликованом животном проблематиком, а веома често и на најмлађе, каже за „Спутњик“ сектолог Слађан Мијаљевић.

Запад подржава секте код нас. О томе зашто у МУП-у Србије не постоји сектор који се бави овом темом, да ли се секте крију иза бројних невладиних организација које су регистроване у нашој земљи, и о многим другим питањима у радио-емисији „Спутњик интервју“ разговарали смо са сектологом Слађаном Мијаљевићем.

Он каже и да не постоје званични подаци о томе колико секти тренутно делује у Србији, пре свега зато што нико из државе не жели да уради тај посао.

– И то је тако последњих 30 година. Постоје само подаци у појавном облику – када нека организација сектног типа организује неко предавање или направи неки скандал на гробљу, поруши споменике или изведе неке ритуале, онда Одељење за јавни ред и мир при полицији такве догађаје забележи. Али статистички подаци које води неко министарство или секретаријат апсолутно не постоје – наводи Мијаљевић.

Он додаје да је сваки покушај добронамерних људи који су радили на важним државним функцијама, па чак и у Министарству полиције, да направе одељење при МУП-у које би се бавило сектама, макар и са два-три запослена, увек био спречаван.

– Никада није добијена дозвола да се такво одељење формира. Разлози због којих се то догађа леже у чињеници да је рад секти у служби новог светског поретка – оне, једноставно, поробљавају свет. То је четврти ниво поробљавања одређеног народа и државе: прво крену политички, затим економски, онда војно, и на крају духовно. Једноставно, циљ је направити „робну кућу“ са што више верских производа, и понудити их што вецћем броју људи – каже Мијаљевић.

satanizam

Разбијање верског јединства једног народа

– На тај начин се разбија верско јединство народа. Тако смо ми, пре десетак година, имали 500-600 политичких партија и око 300 сектних организација. Када сте толико уситњени и разапети између толико идеја и погледа, онда је веома тешко да се одупрете заједничком непријатељу – додаје он.

– Када погледате шта се на овом поднебљу десило у последњих 30 година, јасно вам је да је то све било у служби одређених центара моћи. Центри моћи преко својих дипломатских представништва врше страховит притисак на људе који воде државу – ту мислим на све досадашње режиме. Притисци долазе из америчке, немачке, француске и британске амбасаде. Доказ за то је и оно што се десило 2010. године – да је десетак сектних организација признато за званичне верске организације. Иако никада нису испуњавале услове по закону који је на снази од 2006, постале су верске организације, а то је учињено под притиском различитих високих дипломата – тврди сектолог.

Познато је колико се амерички амбасадор Мајкл Полт залагао да мормони постану верска заједница, каже Мијаљевић.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Западне амбасаде и секте у Србији

* Обавезна поља