aida-corovicНОВИ ПАЗАР – Аида Ћоровић, активисткиња невладине организације „Урбанин”, поново се креће само у полицијској пратњи. Пре два дана дошла је у Регионалну телевизију Нови Пазар да у програму најави драмску представу „Седам” у којој, поред још неколико политичарки и глумица из Србије и она говори текст силоване и мучене Пакистанке. У студију поред ње, али да их камера не „види”, били су – полицајци.

Због процене да јој је угрожена безбедност, Аиди је додељено полицијско обезбеђење пре две године. И тада је неке суграђане наљутила својим изјавама, па су сматрали да она не би требало да живи у овом граду.

– Трајало је то неколико месеци, али била сам помало непослушна, нисам то схватала толико озбиљно и сматрала сам да у свом граду, ту где сам рођена и где живи моја породица, не би требало да се крећем у пратњи полиције – прича Аида. Сада су поново надлежне службе процениле да су јој потребни пратиоци.

Чиме је то Аида Ћоровић „заслужила” да не може да мрдне без полиције?

И тада, као и сада Аида је гласно говорила о правима свих, најчешће о правима својих суграђанки, жена Бошњакиња, муслиманки, када би уочила да им та права неко угрожава. Посебно јој је засметала пракса да се у организацији Исламске заједнице у Србији, коју предводи муфтија Муамер Зукорлић, организују скупови где читаве групе младих девојака одлучују да се покрију, да носе хиџаб, то јест да се одевају по исламским прописима и носе мараме и одећу која открива само лице и руке.

– Право је сваке породице да уважава традиционалне вредности и ја ту не могу и не смем да се мешам. Али, тек пунолетна жена може да донесе ваљану одлуку да ли хоће да буде покривена или супермодерна, о сексуалној оријентацији, за кога ће да се уда… Дакле, браним право муслиманке да сама одлучи хоће ли да се покрије, али да се то не ради колективно, у политичке сврхе, где десетине младића скандира „Алаху екбер” и где имате потпуну атмосферу присиле – објашњава Аида.

Нема она, каже, ништа против хиџаба. И право жене да се покрије је остварено, освојено право, па зато има њену подршку. Само је против манипулације и злоупотребе жена у политичке и религијске сврхе.

– Није добро да се од тог чина, који је одувек био део традиције и обављао се у кругу породице, прави јавни циркус и игроказ, где се младим девојкама дају поклони, све то се снима и приказује телевизија под контролом Муамера Зукорлића – каже Аида.

Управо се око тог питања, а било је и других, није разумела са муфтијом Зукорлићем и почеле су да „севају варнице”.

– Муамер Зукорлић је схватио да су жене најмоћнија снага. Рачунао је да ту половину становништва оваквим „манифестацијама”, а уз то користећи и своју елоквентност и шарм, које неспорно има, окрене на своју страну, И то је његов покушај да читав тај регион претвори у малу личну џамахирију, онако како је то урадио са Исламском заједницом, која је нешто као његова приватна прћија, и да се том подручју, изразито муслиманском, као једини вођа наметне управо он. То сам хтела да разобличим, да укажем на ту опасност. Иначе, немам ништа против хиџаба. Уосталом неке од најбољих феминисткиња, као и бројне моје пријатељице су покривене – објашњава Аида.

Уследиле су јавне прозивке и претње, телефоном и преко друштвених мрежа. А ударало се, каже, ниско, врло ниско, приземно, нимало витешки и џентлменски, без аргумената.

– Поновила се пракса да када се јавност обруши критикама на неку жену, онда се не бирају средства. Удара се на то је ли удата, да ли се остварила као мајка, како изгледа. Када је на мети критике мушкарац, онда се не иде тако ниско. И ја сам вређана једноставно као жена. Већина тих мојих „критичара” не зна ни шта ја радим, чиме се бавим, али ето одлучују да ми се обрате, да кажу да се са мном не слажу, да ми запрете – додаје Аида.

И сада Аида не би придавала много пажње тим „критичарима”, без обзира на приземне поруке које је добијала. Али, последњих дана их је више него уобичајено. А један млади Новопазарац, извесни Мирза Ганић, који ратује у Сирији на страни побуњеника, позвао је преко друштвених мрежа „браћу муслимане” у Новом Пазару да је линчују.

Овај младић се и раније оглашавао и са ратишта „на Алаховом путу” слао снимке убијања у којима је учествовао и фотографије са гроба Елдара Кундаковића, Новопазарца који је летос погинуо у Сирији. Аида каже да је полиција те његове претње схватила озбиљно и двојица инспектора су опет стално у њеној пратњи.

Аида каже да је претње нису уплашиле, али су је обавезале на још јачу борбу против насиља. Верује инспекторима-чуварима, али и великој већини својих суграђана Новопазараца, који је, каже, подржавају. И понавља да је освајање слободе незавршена прича, како је истицала и пре две године, када је добила награду „Освајање слободе” из фонда „Маја Маршичевић Тасић”. Слобода је, каже, сада ближа него тада, али и даље се ваља за њу борити.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто Аиду Ћоровић чува полиција

* Обавезна поља