savet-evrope-2Док се држава Србија одупире притисцима покушавајући да води избалансирану спољну политику поводом кризе у Украјини, ударац јој је стигао с неочекиване стране. Три члана наше делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) из ДС-а и УРС-а гласали су за резолуцију којом се Русији ускраћује право гласа до јануара 2015. године. Ова одлука донета је због руског припајања украјинског полуострва Крим, а руска делегација бојкотовала је расправу, претходно је оценивши као „фарсу”, и најавила да ће напустити ПС СЕ у знак протеста због те одлуке.

У Влади Србије за „Политику” тврде да су се Наташа Вучковић, Весна Марјановић (обе из Демократске странке) и Владимир Илић (Уједињени региони Србије), који су гласали за резолуцију, „руководили уским, можда крупним интересима који немају апсолутно никакве везе с интересима Србије, иако су они народни представници”.

За усвајање резолуције у Парламентарној скупштини Савета Европе гласало је 145 посланика, 21 је био против, а 22 уздржана. Седмочлана српска делегација различито је гласала – три посланика су била за, три против и један уздржан. Посланици из ДС-а и УРС-а подржали су резолуцију, посланици из СНС-а и СПС-а били су против, док је представница ЛДП-а била уздржана. Српски посланици у среду су били једногласно уздржани приликом изгласавања резолуције о ситуацији у Украјини.

Шеф српске делегације Александра Ђуровић (Српска напредна странка) тврди да је делегација имала препоруке да гласа у складу са ставом државе Србије и да су сви гласали јединствено када је било говора о ситуацији у Украјини. Она уверава да је препорука била да се не гласа за увођење санкција Руској федерацији, али да су се неки посланици руководили ставом политичких група у СЕ којима припадају.

Наташа Вучковић каже да је парламент СЕ већином гласова подржао предлог известиоца социјалистичке групе из Аустрије Штефана Шенаха да се члановима руске делегације ограничи право гласања до јануара следеће године.

–С обзиром на то да је усвојен још један амандман, којим је члановима руске делегације онемогућено да учествују у раду Бироа и Стендинг комитета, донекле је пооштрен иницијални предлог известиоца Шенаха, али је остао компромисни предлог у односу на иницијалну намеру да јој се одузме мандат – прецизирала је Вучковићева.

Из ДС-а тврде да су њихове посланице, чланице делегације скупштине у ПС СЕ, својим парламентарним радом допринеле томе да санкција коју Савет Европе предузима према Руској Федерацији не буде одузимање мандата члановима руске делегације, како је то предлагала група посланика, него најблажа могућа санкција, односно суспензија права гласа до краја заседања 2014. године.

Демократска странка ипак је нагласила да је гласање њихове две посланице којим се кажњава Русија – њихов лични чин. Ова странка истиче да Председништво странке о ситуацији у Украјини није заузимало став и да ће то учинити у наредним данима.

За разлику од демократа, Уједињени региони Србије у саопштењу су били далеко оштрији, ограђујући се од скандалозног чина свог посланика Владимира Илића.

„Глас Владимира Илића је његов лични чин, искључиво тако га треба тумачити и никако не представља званичан став УРС-а”, наводи се у саопштењу и додаје да је УРС у потпуности сагласан с државном политиком неутралности поводом кризе у Украјини.

Либерално-демократска партија саопштила је да став Светиславе Булајић, која је у ПС СЕ била уздржана приликом гласања о резолуцији да се Русији до краја године ускрати право гласа у тој организацији, није став ЛДП-а. Он је додао да је Светислава Булајић била на листи ЛДП-а 2012. године, али не и на мартовским изборима.

Некадашњи шеф сталне делегације Скупштине Србије у ПС СЕ Милош Алигрудић каже да је морална обавеза оних који грађане Србије представљају у европским институцијама да ослушну шта је већинско расположење у земљи, коментаришући различито гласање чланова српске делегације у ПС СЕ. „И мишљење мањине посланик мора да штити, али се не може пренебрегнути ни чињеница да већина нешто хоће, не може се пренебрегнути чињеница да, када се појавимо негде у иностранству, морамо барем да будемо опрезни према тој вољи већине, а да не говорим о томе да је интерес Србије да се не замера силама каква је Русија”, рекао је Алигрудић.

Одговор на питање зашто посланици различитих странака који чине делегацију једне државе гласају различито, као у овом случају, покушао је да да дипломата Душан Лазић, који је Танјугу рекао да се мора имати у виду да Скупштина Србије није расправљала о поменутој теми. „Да смо у парламенту заузели једногласан став о томе; да је донета резолуција, наши парламентарци би онда имали обавезу у ПС СЕ да ту одлуку и заступају”, рекао је Лазић.

Ђорђе Вукадиновић наглашава да посланици у ПС СЕ имају право на сопствено мишљење, али додаје да није уобичајено и коректно, када је реч о овако важним темама, да то мишљење одступа од државне политике. Напомиње да је у реду што су се странке оградиле од њиховог мишљења, што говори о конфузији која влада у нашим политичким партијама.

Упркос дисонантним тоновима наше делегације, Вукадиновић сматра да то неће угрозити односе наше земље с Московом и Бриселом и да то више говори о нашој неозбиљности.

– Односи с великим силама поправљају се или кваре на неком другом, вишем нивоу, на томе шта говори и ради Влада Србије или председник државе – додаје Вукадиновић за „Политику”.

———————————————-

Дачић: СПС и СНС гласали против предлога резолуције

Председник Владе Србије у техничком мандату Ивица Дачић изјавио је да је гласањем у ПС СЕ показан јасан став владе према Русији. Он је рекао да треба имати у виду да је Скупштина Србије независна, као и да посланици ПС СЕ могу да гласају како хоће. „Мислим да, пре свега, то треба да објасне странке чији су посланици тако гласали. Што се тиче СПС-а и СНС-а, ми смо јасно гласали против предлога резолуције и то јасно говори каква је политика Владе према тој теми”, рекао је Дачић у Сремској Каменици.

———————————————-

Мировић: Разочаран поступком представника ДС-а и УРС-а

Потпредседник напредњака и Министар регионалног развоја Игор Мировић истиче да је разочаран поступком представника ДС-а и УРС-а, који су у ПС СЕ гласали за резолуцију да се Русији до краја године ускрати право гласа у тој организацији. „Наши представници у Савету Европе показали су висок степен неодговорности, зато што у међународним телима у којима Србија има своје представнике морају бити јединствени и заједно заступати државне ставове”, рекао је Мировић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто су наши посланици гласали против Русије

* Обавезна поља