angela-merkel-B-AP-Photo-Gero-BreloerХАМБУРГ – Сцене масовног насиља над женама и девојкама у новогодишњој ноћи, када се скоро 1.000 миграната арапског порекла иживљавало над стотинама жена у центру Келна, и даље је топ тема у целој Немачкој, па и у Западној Европи. У међувремену, слични сексуално мотивисани напади пријављени су и у Хамбургу, Штутгарту и Билефелду.

У Келну су у уторак увече одржани мирни протести на којим је неколико стотина демонстраната носило транспаренте: „Госпођо Меркел, где сте? Шта кажете на ово?“ или „Хвала вам госпођо Рекер“! (градоначелница Келна, о. а.).

Канцеларка Ангела Меркел није се оглашавала. Једино је њен портпарол изговорио флоскулу „да ће држава одговорити оштро, свим правним средствима“.

Много питања остало је без одговора. Једно од главних је да ли се ради о организованом или спонтаном окупљању младих миграната. Полицијски извори тврде да је већина њих пореклом из Марока и Алжира, разговарали су међу собом на арапском или француском језику.

Министар критиковао полицију

Томас де Мазијер, савезни министар унутрашњих послова, критиковао је понашање полицијских снага у Келну током новогодишње ноћи.

„Чекали су да се трг испред катедрале испразни, па да реагују и траже кривце. Тако се не ради полицијски посао – изјавио је надлежни министар и тиме изазвао револт полицијског синдиката покрајине Северна Рајна-Вестфалија који је оптужбе одбацио као неумесне и неосноване, јер су по њима – пријаве нападнутих жена почеле да пристижу тек после новогодишњег славља.“

У међувремену, пријаве је поднело више од 100 жртава, жена и девојака, а њихове потресне исповести које преносе медији, додатно подижу температуру у јавности.

„Не бих рекао да се у овом случају ради о организованом криминалу, већ о починитељима који користе масовна окупљања за своје циљеве – једни за сексуалне нападе, други за пљачку, јер су неке од жртава остале без својих новчаника и мобилних телефона“, казао је за немачке медије Рајнер Вент, шеф полицијског синдиката у покрајини Северна Рајна-Вестфалија.

555210_010709c1_f-620x330

Са овим мишљењем не слаже се Хајко Мас (СПД), немачки министар правде, који је у јучерашњем интервјуу за Јутарњу емисију Другог програма немачке телевизије (ЗДФ)
изјавио да по њему „напади миграната у Келну изгледају као да су унапред договорени“.

„Можда то није био организовани криминал, али мислим да би требало истражити да ли постоје неки људи из сенке који су све то координирали“, казао је Мас.


Извор: Вести

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто ћути Меркелова?

* Обавезна поља