milos-zemanПредседник Чешке Милош Земан изјавио је да у Москву на војну параду 9. маја и прославу 70. годишњице краја Другог светског рата иде да изрази захвалност што данас у Чешкој не мора да говори немачки и поздравља са Хајл Хитлер.

„Ја не идем тамо због војне параде, идем да одам пошту за погинулих 150.000 војника. Као израз захвалности за то што у овој земљи не морамо да говоримо немачки као послушни колаборанти, што не морамо да поздрављамо са Хајл Хитлер, Хајл Химлер, Хајл Геринг…“, казао је чешки председник у редовном интервјуу за приватни радио Фреквенце 1, преноси Бета.

Земан је подсетио да без Совјетског Савеза не би било могуће победити Хитлерову Немачку.

„А 20 милиона жртава је цена за ту победу, тако да ми неће сметати понеки тенк Црвеном тргу“, казао је чешки председник алудирајући тако на председнике суседних земаља, Пољске Броњислава Коморовског и Словачке Андреја Киску који су одбили позив председника Русије Владимира Путина на параду с образложењем да не могу у тренутку сукоба у Украјини да гледају дефиле силе руске војске.

На критике да у Москву иде као један од ретких лидера чланица Европске уније, а да ће на паради 9. маја бити северно-корејски вођа Ким Џонг Ун, Земан је одговорио шалом да ће гледати да стане што даље од њега како неком не би пошло за руком да их услика заједно.

„Претпостављам да ће бити парада, онда заједничка фотографија када ћу се трудити да станем што даље од Ким Џонг Уна зато што сам најавио да му нећу пружити руку а онда ће нам вероватно дати нешто да једемо“, рекао је чешки председник.

Милош Земан поновио је данас на му не смета што кроз Чешку демонстративно друмом пролазе амерички војници у конвоју под заставом НАТО да покажу да источноевропске чланице западног војног савеза које се плаше Русије неће бити препуштане саме себи.

„Изненадиле су ме реакције неких људи. Разумем људе који су против таквог премештања (америчких војника на борбеним возилима). Не схватам само људе који тај конвој означавају за америчку окупацију Чешке. То је већ психијатријска дијагноза“, рекао је Земан.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто Земан иде на параду победе у Москви

* Обавезна поља