На Пештеру је завршена здружена тактичка војна вежба за бојевим гађањем „Садејство 2020“, у којој је учествовало око 2.800 припадника јединица копнене војске, ратног ваздухопловства и специјалних снага Војске Србије, са око 40 ваздухоплова и више од 150 борбених и неборбених возила и система.

Присуствовали су председник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Србије Ана Брнабић, министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други званичници.

Вежба је почела предајом рапорта председнику Србије, који је дао знак за њен почетак. Учествовали су припадници Ратног ваздухопловства и ПВО са борбеном групом из састава Копнене војске, као и припадници 72. бригаде за специјалне операције, те 63. падобранске бригаде.

Вежба се састојала од седам секвенци, а приказано је стање обучености команди и јединица Војске Србије у рјешавању тактичких и ватрених задатака током извођења здружене операције са тежиштем на ваздухопловној ватреној подршци снага копнене војске.

Припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде реализовали су хеликоптерски десант снага, неутралисање противника и специјални десант, уз коришћење најсавременије балистичке опреме, дронова и модернизованих борбених возила. Приказано је дејствовање авиона МиГ-29, Орао и Супергалеб Г-4, хеликоптера Ми-35, Ми-17В5, Ми-8, као и борбених хеликоптера Гама.

По циљевима су дејствовали и артиљеријско–ракетни систем „Панцир С1“ и домаћи Пасарс, а приказан је и велики број модернизованих средстава и средстава из развоја одбрамбене индустрије, која су први пут заједно дејствовала на једној вежби.

Приказани су и дигитализовани ракетни системи „Огањ“ и „Морава“, беспилотна летелица „Врабац“, борбено роботизовано возило „Милош“, самоходне хаубице „Нора“ и „Гвоздика“ и минобацачи, модернизована борбена возила, оклопно возило „Лазар 3“ и модернизовани тенк „М-84“.

Вежба је завршена скоком два припадника 63. падобранске бригаде који су носили заставу Србије и заставу Војске Србије, а приземљили су испред командног места.

ДОДИК: СРБИЈА ПОКАЗАЛА ДА МОЖЕ ДА БРАНИ СВОЈ СУВЕРЕНИТЕТ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да данас приказана велика способност Војске Србије охрабрује и пружа поруку да Србија успешно може да одбрани своју државност и суверенитет.

Додик је честитао је Војсци Србије на успешно реализованој здруженој тактичкој вежби за бојевим гађањем. Он је честитао председнику Србије Александру Вучићу на уложеном напору да модернизује Војску. Додик је захвалио за позив да присуствује данашњој војној вежби Војске Србије на Пештерској висоравни.

Ложа за највише званице на вежби “Садејство 2020” – Фото: Министарство одбране РС

ВУЧИЋ: ВОЈСКА СРБИЈА ЈЕ ВОЈСКА И БОШЊАКА КОЈИ У ЊОЈ ЖИВЕ

Председник Александар Вучић поручио је данас да Војска Србије није само војска српског народа, већ и свих осталих народа који живе у Србији, те да је обучена да брани сваког становника, без обзира на веру и националност.

Вучић је тако одговорио на молбу новинара да прокоментарише реакције да се вежбом „Садејство 2020“ на Пештеру шаљу „неке поруке“ Бошњацима, који су већинско становништво у том крају.

„Моја порука њима је да је ово и њихова војска, ово је њихова земља и огњиште. Не само да нико неће да их дира, већ ће да их брани уколико било ко и било када помисли да их нападне. Ништа није уперено против Бошњака, ово је бошњачко, колико је и наше и мађарско и сваког другог становника ове земље“, поручио је председник.

Он је указао и да је Србија упутила позив свим члановима Председништва БиХ да присуствују војној вежби, којем се, иначе, одазвао само Милорад Додик. Истакао је да држава, после много година, улаже много новца у изградњу путева, водовода и канализације у том крају, у шта се, наводи, дуго није улагало.

Вучић указује да је у насељу Карајукића бунари изграђено 17,5 од укупно 22 километра пута и да су људи веома задовољни да се и у њихов крај улаже. Најавио је да ће бити урађена и водоводна мрежа до Републике Српске, па све према Бољару, до црногорске границе.

Казао је и да ће држава у том крају помоћи мештанима субвенцијама за набавку стоке, јер већином живе од сточарства. Рекао је да ће на Пештер доћи поново у марту следеће године, како би се уверио да ли су сви путеви који су планирани за тај крај изграђени.

Навео је да Србија гради пут Нови Пазар-Тутин од 22 километара, ради се пројекат Нови Пазар-Рибариће, као и Рашка-Нови Пазар. Изградњом пута Пожега-Ивањица-Дуга пољана-Бољаре, то ће, каже Вучић, значити да је мештанима тог краја Београд на два сата и 10 минута.

„Мислим да се сваки Бошњак радује успеху своје земље“, навео је Вучић.

Подсетио је и да је пре почетка војне вежбе посетио бошњачку породицу Шабанреџовић, којој је пожелио још много деце.

Фотографија у горњем левом углу – Снимак екрана/РТРС


Извор: Све о Српској

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршена велика вежба Војске Србије “Садејство 2020”

* Обавезна поља