На основу 93,2 одсто обрађеног узорка, коалиција окупљена око Српске напредне странке однела је убедљиву победу на парламентарним изборима, а изборни праг од три одсто прешле су још само две изборне листе, саопштили су Ипсос и ЦеСИД.

Листа Српске напредне странке освојила је 62,6 одсто гласова, коалиција Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије 10,9 одсто, док је листа „Александар Шапић – победа за Србију“ освојила 4,2 одсто гласова.

Најближи преласку цензуса је Покрет за обнову краљевине Србије (ПОКС) са 2,7 одсто гласова, Суверенисти Саше Радуловића освојили су 2,6 одсто, покрет „Метла 2020“ 2,4 одсто, а Српска радикална странка 2,0 одсто гласова. Покрет Слободних грађана добио је поверење 1,8 одсто бирача, док је за Заветнике гласало 1,6 одсто грађана који су изашли на изборе.

Посланичке мандате освојиле су и све четири изборне листе националних мањина – Савез војвођанских Мађара (2,3 одсто гласова), Албанска демократска алтернатива (0,9 одсто), листа коју предводи Муамер Зукорлић (0,9 одсто) и Странка демократске акције Санџака (0,6 одсто)

Испод једног процента су добиле листе Милана Стаматовића и Драгана Јовановића, Покрет Левијатан, Група грађана 1 од 5 милиона, Коалиција за мир на челу са Чедомиром Јовановићем, коалиција Зелене странке и Нове странке, Народни блок Велимира Илића и Момира Стојановића, те Руска странка.

Неважећих листића је било четири одсто.

Расподела мандата

Листа „Александар Вучић – За нашу децу“ имаће 189 мандата у парламенту, показују подаци Цесида на основу 93,4 одсто обрађених узорака. Са њима се слажу и подаци Ипсоса Србија о распореду мандата.

За њима следи листа Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“ са 32, а затим Александар Шапић – Победа за Србију која ће имати 12 посланичких места.

У парламент ће ући и четири мањинске листе, а од њих Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор освојио је највише – девет места.

Листа Муамера Зукорлића имаће три посланика, колико и Албанска Демократска Алтернатива – Уједињена долина, а СДА Санџака – др Сулејман Угљанин имаће два мандата.

ЦРТА о уоченим неправилностима

Представник организације ЦРТА , која је пратила изборни процес, Раша Недељков, изнео је податке о уоченим неправилностима на бирачким местима.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршени избори у Србији

* Обавезна поља