Приличо тихо, за значај који је имао, са овог света отишао је Збигњев Бжежински, један од највећих западних геополитичара савременог света. Човек који је више од пет деценија пресудно утицао на америчку спољну политику умро је током ноћи 26.05.2017, у болници малог места Фолс Черч, у Вирџинији, а о том догађају свет је обавестила његова ћерка Мика, преко друштвене мреже Ингстрам, написавши кратко: „Мој отац је вечерас преминуо у миру. Његови пријатељи звали су га Збиг, а његови унуци Шеф“(1). Вест је, касније, потврдио Њујорк Тајмс, а узрок смрти није прецизиран.

Рођен је у Варшави 28. марта 1928. као најстарији син пољског дипломате Тадеуша Бжежинског. После краћег периода у Француској и Немачкој, од 1938. живи у Канади, где му је отац био генерални конзул у Монтреалу и где остају пошто су после Другог светског рата комунисти преузели власт у Пољској. Докторирао је на Харварду. Држављанин САД постаје 1958, а годину дана касније пресељава се у Њујорк где почиње рад на престижном универзитету Колумбија што ће имати  велики значај за његову даљу каријеру, будући да је одатле постао члан Билделберг Групе и чувеног Савета за међународне односе.

Тешко је рећи шта су највећа достигнућа у његовој каријери. Да ли то што је био Картеров саветник за националну безбедност од 1977 до 1981., да ли формулисање геополитичких постулата америчког интервенционизма изнетих у књигама „Велика шаховска табла-амерички примат и његови геополитички циљеви“, “Избор – Глобална доминација или Глобално лидерство” и другим, или можда успостављање Трилатералне комисије коју је формирао 1973. на иницијативу Дејвида Рокфелера (такође премнулог у марту ове године), а која данас представља синоним за тајну Светску владу, да ли …?

Али, једно је лако. Утврдити агресивни анти-русизам који прераста у патолошку русофобију у свему што је радио. Деценијама. Иако је, као његов водећи идеолог, који је осмислио и наоружавање авганистанских талибана и пројекат “Солидарност”, како би ослабио Совјетски савез, из хладног рата изашао као победник, са овог света отишао је као поражен, јер је појава Владимира Путина одувала паукову мрежу коју је поставио око Русије, па ниједан од његових геостратешких циљева није остварен. 

Русија и даље чврсто контролише Хартланд (Евроазију) коју Бжежински сматра “Срцем света”, Кина и Русија су пријатељи, а не непријатељи на чему је он озбиљно радио, свет дефинитивно неће бити униполаран како је желео, а прелазак Крима у састав Русије и пораз западног концепта у Сирији, сматрао је тешким поразима узрокованим неодлучношћу Барака Обаме.

Његов последњи наступ у јавности била је недавна иницијатива  да се Крим подели између Украјинаца, Руса и кримских Татара, иако је признао да то полуострво никада није било украјинско. На ово се нико озбиљан и утицајан није ни осврнуо.

И зато, збогом Бжежински. Почивај у миру, који делима за живота ниси заслужио, јер превише крви је иза тебе остало. Али, ми смо православни Хришћани и сваком желимо да нађе Мир Божији…

_____________________________

(1) rs.sputniknews.com/svet/201705271111337164-Zbignjev-Bzezinski-smrt12/


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Збогом, Бжежински!

* Обавезна поља