Војни синдикат Србије јавно је питао председника Србије ко је дозволио власнику компаније Пинк Жељку Митровићу да у петак 24. априла, приватним хеликоптером слети у круг касарне у Новом Пазару, да се по касарни неометано креће и рукује се са припадницима војске делећи им заштитне маске.

Иако су, како су навели у саопштењу, „навикли да актуелни министар одбране и кум Жељка Митровића, свакодневно брука часну српску војску, и да својим естрадно-патриоским иступима поштене српске војнике ставља на стуб срама да им се смеју у региону и широм света… овим чином отишло се корак даље иза црвене линије“.

Војни синдикат је у писму питао ко је дао дозволу цивилу да са цивилном летелицом слети у круг касарне у којој важе посебна правила приступа нарочито у ванредном стању и зашто нису поштоване безбедносне процедуре у време пандемије. Писмо гласи:

Господине Председниче Републике,

У петак 24. априла, у круг касарне у Новом Пазару, г. Жељко Митровић, власник компаније и истоимене телевизије „Пинк“ следео је приватним хеликоптером, а потом се по истој тој касарни несметано шетао и непосресно контактирао и руковао се са припадницима војске делећи им заштитне маске.

Како то нема ко други да учини, упознајем вас да су припадници Војске Србије овим чином увређени и револтирани.

Иако смо навикли да актуелни министар одбране и кум г. Митровића, свакодневно брука часну српску војску, и да својим естрадно-патриоским иступима поштене српске војнике ставља на стуб срама да нам се смеју у региону и широм света, газећи све оно што су нам славни преци и војсковође оставили у аманет, овим чином отишло се корак даље иза црвене линије.

Ко је дао дозволу цивилном лицу да са цивилном летелицом слети у круг касарне у којој важе посебна правила приступа нарочито у ванредном стању?
Зашто нису испоштоване безбедносне процедуре у време пандемије, већ се г. Митровић шетао по касарни како је хтео, руковао се и непосредно контактирао са припадницима војске?

Ово су питања на која неко мора да одговори, ако не сада, у неком будућем времену сигурно… А тада ће списак питања бити подугачак.

Откуд било коме право да угрожава безбедност српских војника, да тако грубо нарушава војна правила и прописе и приватизује војску? Да се цивил непровереног здравственог стања шета по касарни, рукује, и лично уручује помоћ у виду материјала за који Ви громогласно тврдите да имамо довољно и напретек. Ако је већ и уручена хуманитарна помоћ, онда се зна процедура, или се бар до сада знала и зашто она није предата дежурном представнику Војске Србије испред или у делу касарне где су испоштоване све безбедносно-здравствене процедуре.
Ако је министар свом куму, омогућио ову патриотско-десантну шетњу, угрозивши здравље припадника Војске Србије сматрајте да је актуелни министар одбране сазрео за преиспитивање способности да на даље врши овако важну државну функцију. Отуда вам предлажем да као Председник Републике подржите формирање независне комисије која ће то и стручно утврдити.

До тада, нека нам је Бог у помоћи са оваквим министром војним.

Председник ВСС, Новица Антић

Војни синдикат позвао је председника државе да подржи формирање независне комисије која ће преиспитати способности министра одбране да на даље обавља важну државну функцију, наведено је у саопштењу.

Жељко Митровић у Новом Пазару – Фото: Снимак екрана/YouTube

Генерал Срето Малиновић – Војска је згранута због ове бруке

„За ово сад што се дешава са Жељком Митровићем и све ово због чега је војска злоупотребљена, искључиво сматрам одговорним војни врх . Војни врх није способан, није спреман да држи до достојанства функција које обављају и војске овог народа коме су се они заклели. Не треба ићи ни по дубини ни по ширини, ови су доле само извршиоци, ја њима одајем признање да у оваквим нехуманим, нељудским и некоректним условима извршавају задатке да не прсну“. Овако је пензионисани пилот и бригадни генерал Војске Србије Срето Малиновић, прокоментарисао случај слетања хеликоптера крајем прошле недеље у касарну у Новом Пазару, а у коме је био власник „Пинка“ Жељко Митровић.

Малиновић на почетку разговора каже да није само огорчена војска у касарни у Новом Пазару, већ и велики део војске у целини, да су људи згранути оним што се дешава и на који начин се ради, као и да је то највећа трагедија и туга са којом на све гледају и активни и бивши припадници.

“Ови млате, мрсе, злоупотребљавају све живо, лажу, обмањују, представљају да иза свега стоје војници, као да су сагласни, а нису него их користе као декор у својим политичким небулозама”, каже Малиновић и додаје да је свима јасно о чему се овде ради. О дивљању екипе, која жели на сваки начин да покаже како се они боре, а суштински праве више штете него користи.

Генерал Срето Малиновић – Фото: Снимак екрана/YouTube

“Да би они дошли у касарну , морала је процедура да се испоштује. Поднесе се захтев Министарству одбране, што је очигледно урађено и претпостављам одобрено. Значи Министарство одбране даје сагласност за то и обавештава се Kоманда ваздухопловства, односно Генералштаб, о могућностима и прихвату тог ваздухоплова. Тако да не верујем да је он слетео без тих одобрења, каже Малиновић и додаје:

” Прво да кренемо од сасвим обичне ствари: у ком својству тај човек може да долази тамо у касарну. Шта то он представља у држави? Kоји је он национални интерес, какаву он борбу против пандемије представља, да би уопште добио дозволу да се појави, да не помињемо мере које треба предузимати приликом доласка било кога на одређена места где се налазе људи из касарне. Шта тај човек уопште тражи ту, ко је њему омогућио то, какве донације? Цела држава донира кроз његове неплаћене порезе за телевизију. Њега донира, шта он то може вратити овој држави или шта може да уради. Заиста је несувисло коментарисати њихове поступке”.

На питање о злоупотреби војске пошто смо имали случај појављивања униформи у ријалитују, до искуства са падом војног хеликоптера код Сурчина, Малиновић додаје:

“Овде је очигледно да војска није у стању да се одупре настрљивој и агресивној кампањи и промоцији политичара на њен рачун и преко ње. Војници су ту да одређена наређења извршавају. Друга је ствар што војни врх није у стању да ствари избалансира на прави начин и дешава се да и курта и мурта шета по војним објектима под овим или оним разлогом. Довољно је већ велика увреда што војска има министра, каквог има, а сад је и његов кум почео да слеће”.

Малиновић наглашава да су сигурно постојала наређења која су пропратила то слетање и посету, али да је проблем уколико је то урађено без наређења и да је то преседан и страховито нарушавање војне дисциплине и злоупотребе војске.

Он додаје да за тако нешто морају постојати захтеви, адекватна наређења војци спуштена по нивоу до крајњег корисника, односно људи који су требали да дочекају ту летелицу.

“Дакле, хајде да не будемо скептици, верујем да је та процедура испоштована. Шта сад могу да ту ураде људи на најнижем нивоу? Ништа . Да изврше своја наређења, да покушају да се држе дистанце, оних мера, које морају сами да предузимају. А колико је војска заштићена у свему томе јасно је од почетка. Зашто су огласили тајном колико је заражених, оболелих и има ли умрлих припадника војске током њеног ангажовања. Све своје грешке, све своје промашаје, све своје неспособности, које су коштале здравственог стања и стања готовости и спремности и здравља и живота људи они су прогласили тајном. Е баш неће то тако да иде. Чим се ове ствари заврше неко ће морати да одговара за зашто је толики број медицинара и ангажованих војника и полицајаца дошао у у ситуацију да буду заражени и да буду преносници заразе због свог ангажовања”.

Војни синдикат је у свом писму Вучићу навео да су припадници Војске Србије овим чином увређени и револтирани, иако су, како су навели, “навикли да актуелни министар одбране и кум господина Митровића, свакодневно брука часну српску војску и да својим естрадно-патриотским иступима поштене српске војнике ставља на стуб срама да нам се смеју у региону и широм света, газећи све оно што су нам славни преци и војсковође оставили у аманет. Овим чином отишло се корак даље иза црвене линије”.

Насловна фотографија – Новица Антић, председник ВСС – Фото извор: Н1/ФоНет


Извор: Нова/НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Жељко Митровић у пазарској касарни и коментари

* Обавезна поља