zivadin jovanovic4Покушаји омаловажавања Дејтонског споразума су опасни и не доприносе стабилности нити учвршћивању мира на Балкану.

То сматра бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић.

„На једној, бошњачкој страни, то подгрева тежњу за унитарном Босном и Херцеговином (БиХ), на другој, српској, подстиче страховања од укидања равноправности и стечених права“, оценио је он, у тексту који је на свом сајту објавио Београдски форум за свет равноправних, чији је Јовановић председник.

Он подсећа да је Дејтонски мировни споразум нормативни међународни правни акт трајног значаја и није временски ограничен, па су покушаји његовог омаловажавања неосновани и опасни.

„Покушаји омаловажавања тог споразума су опасни и не доприносе стибилности нити учвршћивању мира на Балкану“, оцењује Јовановић, коментаришући недавну колумну америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак.

Необично је, указује Јовановић, да препоруке о уређењу БиХ и уставној реформи, као услову ЕУ, саопштава амерички амбасадор.

„Правно посматрано, то личи на неовлашћено обављање туђих послова, а политички на мешање у унутрашње послове ЕУ и БиХ“, истиче Јовановић.

senat-kormakovaКормакова је у ауторском тексту за „Независне новине“ навела да је првобитни циљ Дејтона био да се оконча рат и да се сада поставља питање његове улоге, подсећа Београдски форум за свет равноправних.

Она је, у име евроинтеграција, писала како би требало да буде уређена БиХ, а поједини аналитичари у Србији њено писање протумачили су као признање да Америка никада није желела Дејтонски споразум какав је постигнут компромисом и потписан, већ су га сматрали само фазом у наметању онога што је по вољи Сарајева, наводи се у тексту.

„Дејтонски споразум није дело једне земље, макар она била иницијатор, посредник, или домаћин преговора који су довели до његовог прихватања“, наглашава Јовановић, предочивши да су тај споразум потврдиле све чланице Контакт групе, сталне чланице Савета безбедности УН осим Кине, као и сама Европска унија.

„Нема, дакле, никакве сумње да је тај међународни уговор, вољом уговорних страна, великих сила и Савета безбедности УН, постао трајни интегрални део међународног правног поретка заснованог на Повељи УН“, закључује бивши шеф дипломатије СР Југославије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Живадин Јовановић о омаловажавању Дејтонског споразума

* Обавезна поља