Немачки шеф дипломатије Зигмар Габријел рекао је у Приштини да би Србија требало да прихвати независност Косова како би ушла у ЕУ, преноси „Ројтерс“.

„Ако Србија жели да напредује ка ЕУ, примарни услов је изградња владавине закона, али природно такође и прихватање независности Косова“, казао је Габријел на заједничкој прес-конференцији са косовским премијером Рамушем Харадинајем, наводи британска агенција.

„То је централни услов да се иде ка Европи“, рекао је, према Ројтерсу, Габријел.

Како агенција преноси, Габријел је додао да је то исто поручио званичницима Србије раније током дана у Београду.

Габријел је додао да ће његова земља помоћи да Косово призна још пет земаља, чланица ЕУ, које то нису учиниле – Шпанија, Румунија, Кипар, Грчка и Словачка, наводи Ројтерс.

„Природно, омогућити чланство у ЕУ је крајњи циљ. Један од услова за то биће убедити пет земаља ЕУ које не признају Косову да такво признање има смисла пошто је Косово никада више неће бити део Србије“, истакао је Габријел.

„Чланство у ЕУ је ‘вин-вин‘ ситуација за све“, рекао је Габријел, преноси британска агенција.

Реакције Вулина и Дачића

Министар одбране Александар Вулин поручио је да Србија неће признати Косово.

Он је то рекао поводом изјаве немачког шефа дипломатије Зигмара Габријела, који је у Приштини рекао да је крајњи циљ његове земље да омогући улазак Косова у чланство ЕУ, те да ће један од највећих изазова бити убедити пет земаља чланица Уније да признају косовску незавсност.

Вулин је у изјави за јавност рекао да када год је Немачка без договора и сагласности говорила у име читаве Европе, ствари су кренуле по злу и читав свет је патио.

„Изјава министра Габријела је потврдила, још једном, да у Европи мало кога, а можда и никога, не занима колико је Србија стварно успешно и демократско друштво. Када би се чланство у Европи стварно мерило само на основу успеха у владавини права или медијским слободама, Србија би одавно била чланица Европске уније. Али, њих изгледа, занима само једна ствар – да признамо Косово и ништа друго. Србија неће признати Косово и Метохију, а посебно га неће признати да би била чланица Европске уније“, навео је Вулин.

Подсетимо, Габријел је посетио истог дана Београд и Приштину и мање или више бираним речима изнео очекивања Немачке у погледу питања Косова.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел требало да прихвати реалност, а не Србија, као што је Габријел рекао.

Према Дачићевим речима, реалност је да је садашња немачка влада у одласку.

„Поздравите га. Путуј, Габријеле и прихвати реалност да је садашња влада Немачке у одласку“, рекао је Дачић у изјави за Инсајдер.

Шеф српске дипломатије није желео да одговара на додатна питања уз објашњење да није у земљи, али је рекао да ће Габријел од њега добити одговор у суботу.

Министар спољних послова Немачке је највишим званичницима Србије и Косова пренео предлог за суштину правно обавезујућег споразума две земље, којим се предвиђа да Београд прихвати независност Косова, али не и да је формално призна, наведено је данас на порталу газетареxпресс.цом.

Према том предлогу, Србија треба да прихвати постојање државе Косово, али није обавезна да је формално призна.

Немачки шеф дипломатије је у среду у Београду и Приштини представио предлог у нијансама. Он је рекао да Србија треба да прихвати независност Косова, али није поменуо реч признање.

,,Ако Србија жели кретање према ЕУ, владавина права и прихватање независности Косова је основни услов“, казао је Габријел.

Он је у Приштини навео и да ће његова земља утицати да Косово призна још пет земаља, чланица ЕУ, које то нису учиниле.

Исти став је пренео и званичницима Косова, премијеру Рамушу Харадинају, председнику Хашиму Тачију и председнику Скупштине Косова Кадрију Весељију, са којима се јуче и данас сусрео у Приштини.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Зигмар Габријел тражи признање Косова

* Обавезна поља