zukorlicБЕОГРАД – Представник Бошњачке демократске заједнице Санџака Муамер Зукорлић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да у актуелну изборну кампању улази са платформом помирења и предлогом за решење статуса Санџака по моделу аутономије европских регија. Он је у емисији „Прави угао“ РТВ-а казао да је крајње време да се отвори процес помирења народа на Балкану и унутар себе и међусобно, а да решење статуса Санџака види као нуклеус будућег помирења и заједништва.

„Статус Снџака треба решити ширим договором Бошњака и Срба, као и низ других отворених питања. Зашто застрашујемо народ појмом аутономије и Санџака и Војводине. То се народу представља као баук, а аутономија је заправо позитивна цивилизацијска тековина и вредност, а не опасност. Нигде аутномија није спорна. А ја говорим о аутономији Санџака по моделу европских регија, попут Јужног Тирола, који су се показали врло успешним. Имамо, дакле, две опције: Санџак као тачку сукоба, или помирења. Ја нудим опцију помирења и стабилности“, истакао је Зукорлић.

Он је додао да постоји низ опструкција у имплементацији уставних гаранција о праву на употребу матерњег језика, наводећи да се тако санџким муслиманима ускраћује право на употребу босанског језика.

„И моја намера је да то питање решавам институционално, или у парламенту или у влади Србије“, навео је он.

Одговарајући на питање да ли су његови садашњи позиви на помирење у супротности са реториком коју је примењивао када је поручивао влади у Београду да ће, „уколико буду гореле кућеу Снаџаку пожар горети до врха“, или када је о Милошевићевој Државној безбедности говорио као о Хитлеровом гестапоу, … – Зукорлић је казао да је та његова реторика произлазила из одређеног контекста и да је била одговор, односно „оштра терпаија на оштру инфекцију“. Он је казао да је порукама да би „и Србија могла имати Тунис и Египат“ говорио у контексту „арапског пролећа“, наводећи да је пре њега и председник Србије Томислав Николић упозоравао на могућност да се и у Србију „пресели“ арапско пролеће.

„Ја сам говорио само да се не може запалити један стан у згради а да остали буду безебдни. Зашто ми нико није одговорио да неће горети наше куће. Побуна је увек одговор на неправду. Нисма претио, него упозоравао“, рекао је.

А објашњавајући своје изјаве о томе да је Санџак окупиран, Зукорлић је казао да је то говорио у трентку када је „власт Бориса Тадића послала 1.500 специјалаца да се сукобе с народом око једне вакуфске парцеле“.

Он је указао да по законским прописима имовина враћена црквама и верским заједницма не може бити предмет приватизације, те да у примени тих прописа није било грешака према Српској православној цркви, док се имовина исламске заједнице отимала.

 

„Признајем да сам у једној фази имао оштре изјаве, али то је било као оштра терапија на оштру инфекцију, односно на околности у којима смо били. За време Милошевићевог режима многи људи са Санџака прошли су невиђене тортутре, били пребијани… И нико никад за то није кажњен. Борис Тадић није био лош као Миошевић, али је преварио Бошњаке. Добио је гласове због обећања да ће Исламска заједница имати правни статус као СПЦ, а после тога нам је слао жандармерију“, рекао је Зукорлић.

Власт Војислава Коштунице, пак, сматра одгворном за фромирање паралелне исламске заједнице у Србије, за коју каже да је настала уз подршку политике и државних структура Србије, додајући да је и тад бранио заједницу „којој су отели око 20 џамија и то са полицијом и пендрецима у џамијама“.

Он је, међутим, похвалио актулену власт и Александра Вучића, наводећи да је Вучићева влада зауставила све репресије према Санџаку, те да је то велики искорак. Похвално се изјаснио и о влади Зорана Ђинђића, која је, како каже, повратила поврење Бошњака у систем.

Има и замерке на рад актуелне власти, јер је, каже, незадовољан одгађањем отварања важних питања као што су статус Санџака и статус Бошњака у Уставу Србије, те сета економских тема.

„Ако развијам барјак помирења и пристајем да кроз институције решавамо те проблеме то не значи да се слажем са свим што постоји у овој држави. Проблем ове државе је што од мањина тражи да буду послушници. То је за мене неприхватљиво. И зато сам за дијалог, да дефинишемо око чега се не споримо, али и око чега се споримо, па да то решавамо кроз институције. Нови контекст захтева нови текст и зато сад имам помиритељску ретроику. Ако се врати запаљиви амбијент, тешко бих то могао. Отварам нову страницу и вероватно су због тога нервозни они који профитирају на свађи и сукобима“, поручио је.

Зукорлић, који је поднео оставку на место муфтије због изласка на изборе, навео је да листа коју представља има изборни програм који у фокусу има Санџак али је примењив и у остатку Србије.

„Имамо озбиљан социјални програм, али и јасан програм фискалне политике, инсистирамо на принципу праведног опорезивања који подразумева да богатији плаћају више. Предлажемо и пореске олакшице у две категорије: за инвеститоре који улажу у неразвијене градове и општине, и за оне који улажу у подручја са отежаним условима живљења а то су она која се налазе изнад 700 метара надморске висине“, објаснио је он.

Оценио је да је кључни проблем Санџака неодстатак инфраструктуре, због чега упркос верским и култруним везама са исламским државама њихови инвеститори не улажу у Санџак већ у друге делове Србије.

„Верско-културолошке везе предуслов су добре комуникације и однос са земљама муслиманског света је наша предност. Али, ко разуме логику капитала зна да се не инвестира на релацији познанства ни по верској основи и зато нема ни турских инвестиција у Новом Пазару, већ тамо где им је повољније, у Лесковцу, Крупњу…“, навео је Зукорлић.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Зукорлић хвали Вучића

* Обавезна поља